Августовските часовници...
Както каза Сашо, покрай красотите на по-качествените часовници, може и да се отдалеча от хобито ми. Ами аз завоя го правя вече от доста време, променям се и променям нагласите си и интересите си. Времената също се променят и това влияе на хобито.
Вече не мога, а и не искам да взимам купища с нискокачествени часовници. Натоварващо ми е финансово, а и позагубих интерес. Задоволих си апетита и любопитството за такива часовници. Имах възможността да се запозная от близо със стотици часовници, да се запозная с механизмите им, да ги разглобявам, сглобявам, да им се радвам отблизо, да ги опозная, въобще да придобия опит. През ръцете ми минаха стотици и стотици съветски и руски часовници. Харесвам ги, но вече се попреситих от тях, а и при тези цени които стигнаха, изобщо не смятам за приемливо да давам толкова пари за часовници, които съм имал или все още имам в изобилие.
Лека-полека се насочвам към по-интересни и качествени часовници, искам да придобия опит и познания към други марки и производители, от други страни.
Няма да се отказвам от придобиването на ръждилниците, просто ще се ориентирам към такива които са ми интересни и ще намаля драстично бройката на входящите, без да ги спирам.
Същевременно си позволих да си взема няколко нови часовника за носене, просто да им се радвам в ежедневието, без някаква колекционерска стойност. Часовници, на които няма да им треперя дали ще се намокрят, дали ще се ударят, дали ще се одраскат, дали не им е паднала секундната стрелка, дали още работят, защо още не са спрели и т.н.
След досега с такива красоти като двете "Rado" и двете "Certnina" е трудно да публикуваш снимки с други часовници, но все пак и тези си имат своя чар и заслужават някакво внимание, свои "5 минути слава". Хубави са, вложил съм много труд и емоции при работата с тях (и пари също

), затова ви ги представям на вашето внимание:
Един прекрасен "Луч" ("Luch") калибър 2209, 23 камъка, позлатен, мои любими часовници! Това си беше попадение, аз от такива часовници няма да се откажа никога!

Следващият обаче ми донесе разочарования и ядове, много усилия и разходи. "Восток Командирские" ("Wostok Komandirskie") калибър 2234, 18 камъка, позлатен. Взех го заради калибър, от който имам малко бройки, а и моделът ме привлече. Честно казано, не огледах добре часовника по неясните снимки на продавача. Направих бартер за мои часовници, като силно го надцених, а той се оказа проблемен. Хубавото в случая е че наистина е калибър 2234 и работи, хак-функцията също. Лошото беше че стъклото беше спукано и трябваше да го сменям, касата много износена, стрелките сериозно патинирали, а секундната стрелка - неавтентична. И няма с какво да я сменя. Не че няма, ама не искам. Имам бяла такава , ама ще си я пазя за друг часовник, а и е бяла, не жълта. Така че остана тази, която е на него. Това е положението. Часовникът стана непродаваем, обилно напоен с разходи, без да е нито автентичен, нито запазен. Но все пак, има си своя чар:

Със следващата "Ракета" ("Raketa") нямах обаче никакви ядове, а само радости! Колекционерите я наричат "Spider" ("Паяк") заради циферблата, шарката на който наподобява паяжина. Единственият недостатък беше многогодишната мръсотия, напластена по нея, но това лесно го преодолях. Много ми харесва и зарадва! А и беше много евтина, аз така обичам! Калибър 2628.Н, 17 камъка. Имах такава, но в по-лошо състояние и с нит на циферблата на мястото на счупено краче. Така че новата постъпи в колекцията ми, а старата я продадох.

Едно скромно френско часовниче, и то за без пари. Харесва ми, затова го и взех. "Herma" с механизъм Cupillard 233-60, 15 камъка. Размери 33х40 мм., междулъгово разстояние 16 мм.

Последно, от последните дни - една "Молния" ("Molnia", "Molnja"). И тука имаше много ядове, ама много... Купих я по обява защото ми хареса външния вид, а цената не беше много висока. Текстът на обявата беше нещо в стила на "Работи, но не може да навива,а само сверява". Като разбрах че балансът е здрав, реших да я взема и да видя защо не навива. Оказа се като я отворих, че е пълна с проблеми. Вярно, балансът беше здрав. Но много неприятна изненада беше да открия че и двете крачета на циферблата са счупини и той е залепен за механизма. Намерих подобен на този, но само с едно краче. Поради липса на по-подходящ го сложих. Сменях части в ремонтоарния отсек, имаше счупени детайли. Накрая заработи, при това прилично, друг е въпроса че при такива дефекти трябваше цената да е много по-ниска. И така, калибър 3602, 18 камъка, заден капак с корабчето. Хубава стана!

Това е засега. Оставям за следващата публикация за новата ми "Certina DS-1" и едно "Сейко" на което не можах да му се порадвам, че стана много дълго.