Часовниците на Agrozev (Александър Грозев).

Има какво да се види
Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:
Регистриран: 19 юни 2020 19:44

Re: Часовниците на Agrozev (Александър Грозев).

Мнение от agrozev » 24 авг 2024 23:16

Новите придобивки са два автоматични швейцарски часовника "Rado". Никога не съм имал идеята че ще си взема точно от тази марка часовници, но така се стекоха нещата. Мой приятел ги купи от Япония с цел препродажба, и доста ги коментирахме и разглеждахме и на мен ми допаднаха много. Постепенно стигнах до решението да ги взема, а и човекът не можа да ги продаде и ми ги даде на неговата покупна цена, т.е.възстанових му разходите.
Единият е позлатен Golden Horse, референция 11658. Автомат с механизъм AS1700/01, като характерното е че е с цели 57 камъка! Не е голям по размери - 35х42 мм., 19 мм. междулъгово разстояние.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Вторият е по-подходящ за носене, понеже не е позлатен. Много елегантен и красив! Автоматик, модел "Rado Cosmic", не можах да намеря референтния номер. Механизмът е AS1789 с 25 камъка. Размерът е 35х35 мм., 19 мм. междулъгово разстояние.
Не посмях да разглобявам часовника, за да снимам механизма. Като видях как се разглобява и се отказах да го правя. Живот и здраве, като ходи на профилактика при часовникар, той тогава да го разглобява. То няма заден капак, касата е едно цяло, включително с дъното на часовника. Маха се безела и след това ремонтоарът се разделя на две части, за да може да се измъкне механизма. Затова съм свалил една снимка от мрежата, за да покажа механизма.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Фейсбук-група за любители на чешките часовници "Прим" ("Prim")
https://www.facebook.com/groups/587660169722031

Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev » 05 сеп 2024 23:00

Августовските часовници...
Както каза Сашо, покрай красотите на по-качествените часовници, може и да се отдалеча от хобито ми. Ами аз завоя го правя вече от доста време, променям се и променям нагласите си и интересите си. Времената също се променят и това влияе на хобито.
Вече не мога, а и не искам да взимам купища с нискокачествени часовници. Натоварващо ми е финансово, а и позагубих интерес. Задоволих си апетита и любопитството за такива часовници. Имах възможността да се запозная от близо със стотици часовници, да се запозная с механизмите им, да ги разглобявам, сглобявам, да им се радвам отблизо, да ги опозная, въобще да придобия опит. През ръцете ми минаха стотици и стотици съветски и руски часовници. Харесвам ги, но вече се попреситих от тях, а и при тези цени които стигнаха, изобщо не смятам за приемливо да давам толкова пари за часовници, които съм имал или все още имам в изобилие.
Лека-полека се насочвам към по-интересни и качествени часовници, искам да придобия опит и познания към други марки и производители, от други страни.
Няма да се отказвам от придобиването на ръждилниците, просто ще се ориентирам към такива които са ми интересни и ще намаля драстично бройката на входящите, без да ги спирам.
Същевременно си позволих да си взема няколко нови часовника за носене, просто да им се радвам в ежедневието, без някаква колекционерска стойност. Часовници, на които няма да им треперя дали ще се намокрят, дали ще се ударят, дали ще се одраскат, дали не им е паднала секундната стрелка, дали още работят, защо още не са спрели и т.н.
След досега с такива красоти като двете "Rado" и двете "Certnina" е трудно да публикуваш снимки с други часовници, но все пак и тези си имат своя чар и заслужават някакво внимание, свои "5 минути слава". Хубави са, вложил съм много труд и емоции при работата с тях (и пари също :lol:), затова ви ги представям на вашето внимание:
Един прекрасен "Луч" ("Luch") калибър 2209, 23 камъка, позлатен, мои любими часовници! Това си беше попадение, аз от такива часовници няма да се откажа никога!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Следващият обаче ми донесе разочарования и ядове, много усилия и разходи. "Восток Командирские" ("Wostok Komandirskie") калибър 2234, 18 камъка, позлатен. Взех го заради калибър, от който имам малко бройки, а и моделът ме привлече. Честно казано, не огледах добре часовника по неясните снимки на продавача. Направих бартер за мои часовници, като силно го надцених, а той се оказа проблемен. Хубавото в случая е че наистина е калибър 2234 и работи, хак-функцията също. Лошото беше че стъклото беше спукано и трябваше да го сменям, касата много износена, стрелките сериозно патинирали, а секундната стрелка - неавтентична. И няма с какво да я сменя. Не че няма, ама не искам. Имам бяла такава , ама ще си я пазя за друг часовник, а и е бяла, не жълта. Така че остана тази, която е на него. Това е положението. Часовникът стана непродаваем, обилно напоен с разходи, без да е нито автентичен, нито запазен. Но все пак, има си своя чар:
Изображение
Изображение
Изображение
Със следващата "Ракета" ("Raketa") нямах обаче никакви ядове, а само радости! Колекционерите я наричат "Spider" ("Паяк") заради циферблата, шарката на който наподобява паяжина. Единственият недостатък беше многогодишната мръсотия, напластена по нея, но това лесно го преодолях. Много ми харесва и зарадва! А и беше много евтина, аз така обичам! Калибър 2628.Н, 17 камъка. Имах такава, но в по-лошо състояние и с нит на циферблата на мястото на счупено краче. Така че новата постъпи в колекцията ми, а старата я продадох.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Едно скромно френско часовниче, и то за без пари. Харесва ми, затова го и взех. "Herma" с механизъм Cupillard 233-60, 15 камъка. Размери 33х40 мм., междулъгово разстояние 16 мм.
Изображение
Изображение
Изображение
Последно, от последните дни - една "Молния" ("Molnia", "Molnja"). И тука имаше много ядове, ама много... Купих я по обява защото ми хареса външния вид, а цената не беше много висока. Текстът на обявата беше нещо в стила на "Работи, но не може да навива,а само сверява". Като разбрах че балансът е здрав, реших да я взема и да видя защо не навива. Оказа се като я отворих, че е пълна с проблеми. Вярно, балансът беше здрав. Но много неприятна изненада беше да открия че и двете крачета на циферблата са счупини и той е залепен за механизма. Намерих подобен на този, но само с едно краче. Поради липса на по-подходящ го сложих. Сменях части в ремонтоарния отсек, имаше счупени детайли. Накрая заработи, при това прилично, друг е въпроса че при такива дефекти трябваше цената да е много по-ниска. И така, калибър 3602, 18 камъка, заден капак с корабчето. Хубава стана!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Това е засега. Оставям за следващата публикация за новата ми "Certina DS-1" и едно "Сейко" на което не можах да му се порадвам, че стана много дълго.

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Регистриран: 20 яну 2012 22:02

Мнение от atanweb » 06 сеп 2024 13:53

Отново чудесни часовници ни показваш.
Завоя го вземаш правилно, бавно и сигурно. И въпреки това основната посока си я запязил.
Или както прави Миро..да търсиш легендите на съветското часовникарство, но за е нужно още по дълбоко да се потопи човек и да търси усилено.
Поздравления още веднъж за хубавите часовници дето ми представи този месец. Всички си заслужават въпреки проблемите лоито си имал с някой от тях.
Изображение

Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev » 19 сеп 2024 21:09

И така, историята за "Сейкото" на което не можах да се радвам дълго...
При предпоследната ми покупка от Украйна взех едно "Сейко 5" ("Seiko 5") калибър 7S26C, 21 камъка. Моделът се води SNXL72, един от последните модели с механизъм 7S26, произведен през октомври 2020 г. С документи и кутия.
Когато дойде обаче надмина очакванията ми, като го разгледах установих че е прекрасен! Идеята беше да не го задържам, а да го пусна за продажба. Но тъй като много го харесах, а и стана непродаваемо след разходите за покупка, куриер, банкови такси, ддс и митническо представителство, та си казах че ще си остане за мене.
Изображение
Изображение
Изображение
Но не би!
Пуснах го да се похваля по фейсбук-групите и заваляха оферти на желаещи да го купят. Нищо особено, обичайните оферти от разни тарикати, опитващи са да го вземат на безценица... Но имаше и една оферта за бартер, която много ме заинтригува! Един човек предложи бартер срещу "Сейкото" да ми даде съвременен автоматик "Certina" 1888 DS-1! Аз му писах - "часовниците са неравностойни като клас и цена", но той каза че настоява да вземе "Сейкото", защото му носело някакъв сантиментален спомен, а не иска "Certina"-та защото не му е основен часовник за носене и така си седяла в кутията. Предложи да му доплатя и да си разменим часовниците. Аз се съгласих, защото много ми допадна "Сертината". Така че можах да се радвам на "Сейкото" само 2-3 дена и то замина при още по-нов собственик.
И така, ето я - "Certina" 1888 DS-1, автоматик с механизъм ETA 2825-2, 25 камъка. Моделът се води C006.428.11.051.00. Часовникът беше направо нов, почти неносен и в идеално състояние, с кутия и документи. Произведен е преди няколко години. Прекрасен часовник и прекрасно работи! Сравнително голям е за моите разбирания, 41х50 мм., 21 мм. междулъгово разстояние. Много удобен и елегантен, за щастие и верижката ми пасва без корекции. Носенето му е удоволствие, както и външния му вид, красотата и изяществото в детайлите ми носят много положителни емоции. Сега пък той ми стана на мен основен часовник за носене! :)
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb » 19 сеп 2024 21:33

Привет и честото!
Чудесен е, а жълтият е само за обезумели фенове. Или наистина със сантиментална стойност...
Да питам костенурката как тиктака..
Шумно или тихо? В сравнение с други автоматици.
Изображение

Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev » 19 сеп 2024 23:32

atanweb написа:
19 сеп 2024 21:33
Привет и честото!
Чудесен е, а жълтият е само за обезумели фенове. Или наистина със сантиментална стойност...
Да питам костенурката как тиктака..
Шумно или тихо? В сравнение с други автоматици.
Ами за мен е тихо. Почти не я чувам как работи, и то трябва да я доближа до ухото си.

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb » 20 сеп 2024 12:30

Вижда ли се анкера и колелото.
При ДС1 попаднах на интересна иновация там. Хубавото е, че е взаимозаместимо със стандартните.
Изображение

Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev » 23 сеп 2024 12:08

atanweb написа:
20 сеп 2024 12:30
Вижда ли се анкера и колелото.
При ДС1 попаднах на интересна иновация там. Хубавото е, че е взаимозаместимо със стандартните.
Уви, нищо не се вижда... Балансът и модула на автоматика закриват изцяло видимостта към анкъра и анкърното колело. Някой ден, когато се сервизира, ще се разбере дали има пластмаса...

Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev » 26 сеп 2024 22:09

След като си се докоснал до часовници с по-високо качество, трудно е да се решиш да продължиш с по-нискобюджетните... Поне за новите часовници. Вече имам предостатъчно часовници за носене и мисля да се поспра с покупките.
Все пак, имах някои желания от преди и успях да си ги изпълня неочаквано за мен, накуп.
Едно от тях беше да си взема нов нискобюджетен Ориент, ей така, да си имам и да си задоволя любопитството.
И така - Orient модел AA02-C9-A с механизъм F6922, 22 камъка. Приятен и удобен водоустойчив часовник - автоматик. Размери - 42х47 мм., междулъгово разстояние 22 мм. Удобна неопренова каишка. За ежедневно носене без притеснение за опазването му.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Casio са отделна вселена. Може за някои да не са пълноценни часовници, но за мен това са едни от най-надеждните, най-удобните, най-функционалните, най-полезните, ако щете и най-красивите часовници!
Отдавна исках да си взема някой G-Shock, но все отлагах, пък и многообразието ме объркваше в избора.
Сега ми попадна един часовник, доста случайно, но тя съдбата си знае кое кога да се случи.
Та така, уредих се с доста екстри - хем соларен, хем с радиосверяване, плюс обичайните функции.
Casio G-Shock Wave Ceptor Solar AWG-M100B-1AER, Module 5230. Много удобен е и той, приятен външен вид и даже не е много голям, тъкмо по моя вкус - 46х52 мм.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Последният от новите ми часовници пак е кварцов. Не съм го избирал аз, избрал ми го е приятел и аз го приех, за което изобщо не съжалявам! Хубав и качествен часовник, кварцов хронограф. С едри индекси за часовете и стрелки, така че да ги виждам добре. Стоманена каса, кристално стъкло, механизъм на Miyota JS55. Моделът е Head London H800233. Размери 48х58 мм., 27 мм. междулъгово разстояние. Удобна и красива силиконова каишка. Какво повече да му искаш, освен да си го носиш в ежедневието и да не се притесняваш за опазването му! Някакъв минус може да се води липсата на луминисценция и на дата, но за мен това не е нещо много съществено!
Изображение
Изображение
Толкова по въпроса с новите часовници, продължавам си със старите, там взех напоследък някои и друг часовник.

Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev » 04 окт 2024 22:44

В тази много тъжна есен, може би най-тъжната в живота ми, аз все пак продължавам да се занимавам с часовниците...
А тъгата вече долетя и във форума... n_sad
Часовниците са ми като спасение и утеха, мой начин да оцелявам от ужасната действителност. Някакси ми "зарежда батериите" с позитивни емоции и успявам да се задържам над повъхността.
Та така, още няколко часовника. Този път са за колекцията ми и за задоволяване на любопитството ми, не са за носене.
Два прекрасни автоматика на "Полет" ("Poljot"), калибър 2616.1Н, 30 камъка, позлатени с 10-микронно покритие. Единият е под бранда "Sekonda".
Изображение
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Един "Oris" калибър 702, 17 камъка, позлатен:
Изображение
Изображение

И накрая, един "Accurist". Калибър FHF 964 на Fontainemelon, 17 камъка, позлатен. Много е красив, но се получи едно недоразумение. Аз си мислих че часовникът е двустрелочник, защото имам и такива от тази марка. Оказа се че трябва да има и секундна стрелка, след като четох за калибъра. А моят нямаше... Реших да му сложа някаква жълта секундна стрелка, да си има все пак, но се оказа че върхът на оста за секундната стрелка е пречупен и остатъкът е твърде надълбоко и твърде дебел, за да успея да сложа стрелка. Както и да е, и така си е хубав, а ако намеря донор ще подменя механизма.
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev » 13 окт 2024 22:25

Още два стари съветски часовника, попаднали ми напоследък.
Единият е "Полет" ("Poljot") калибър 2414, 17 камъка, позлатен с 20-микронно покритие. Много красив часовник, даже и стъклото с лупичката над датата е налично, макар и с малка пукнатина по него. Награден заден капак с надпис.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Нямам много подобни красоти, този ми е едва вторият позлатен от калибър 2414:
Изображение
Изображение
Изображение
И другият е "Полет" ("Poljot") от същата епоха, само че калибър 2409, пак 17 камъка и пак позлата 20 микрона. За съжаление циферблатът му има проблеми, но това не помрачава радостта ми от придобиването му:
Изображение
Изображение
Изображение
Имам го този часовник и във варианта с хромирана каса. Ето ги двата един до друг:
Изображение
Изображение
Изображение
Един красив цивилен "Восток" с механизъм 2414А, 17 камъка, използван във "Восток Командирски". Връща се от ремонт и се възползвах да го понося и да му направя някоя и друга снимка:
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
miroman
Специалист
Reactions:
Регистриран: 21 юни 2012 18:24

Мнение от miroman » 14 окт 2024 08:08

Опита ли циферблата на Польота да го тръкнеш с клечка за уши, натопена в ръждопреобразувател?

Прилича ми на налеп от тютюнопушене, може и да падне. Естествено ще пробваш върху местенце без маркировка :)
Изображение

Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev » 24 окт 2024 21:40

Дойде време да се позанимая с още една група "Луч" ("Luch") калибър 2209, 23 камъка. Любим часовник! Повечето са позлатени и с един тип каса, но има две изключения - един позлатен с друг тип каса и един хромиран. Досега си нямаха каишки, така че се заех да им избирам подходящи, освежих позлатата и полировката на стъклата и направих снимки:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

За издържалите до края има и групови снимки :) :
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Lyubo_sr
Специалист
Reactions:
Регистриран: 12 мар 2013 19:01

Мнение от Lyubo_sr » 25 окт 2024 07:57

agrozev написа:
24 окт 2024 21:40
... освежих позлатата ...
Би ли споделил повече за този процес?
Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз. :)

Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev » 25 окт 2024 09:27

Lyubo_sr написа:
25 окт 2024 07:57
agrozev написа:
24 окт 2024 21:40
... освежих позлатата ...
Би ли споделил повече за този процес?
Използвам Silvex Repair Polish паста от Щайнбергер (магазини "Конрад"). Пастата върви в комплект с две кърпички. Първо почиствам касата, често се налага да я мия на ултразвукова вана. След това нанасям лек слой от пастата по външните повърхноски на касата и я полирам първо с едната кърпа, после с другата довършвам. Накрая я лъскам с микрофибърна кърпа или нещо подобно за полиране, например кърпа от Cape Cod.
Ето линк за пастата:
https://steinberger.bg/product/1858/sto ... pasta.html
Струва малко под 10 лева и не мен ми стига за няколко месеца, понеже разхода е малък и то при положение че си падам по позлатени часовници и взимам предимно такива, на мен ми стига за няколко десетки часовници. Използвам я и за освежаване на позлатата при стари мои часовници, които преди години съм ги третирал с тази паста, но са позагубили блясъка си.

Отговори

Върни се в “Форумни колекции ----- User collections”