Мнение
от dreadx » 12 фев 2016 01:42
p.s. Като спомена Seikosha - Ч.Р.Д. на всички и още много щастливи години в този форум!
И за мен е като втори дом, а може би и за другите - едно общо усещане, което изгражда и съответната атмосфера.
Не искаме да ни я развалят разни нередности - затова и не можем да бъдем безразлични.
Ето и поредния предълъг коментар по повдигнатите въпроси (който може би ще бъде преместен в другата тема) - а дали някой ще намери време и търпение да го прочете - не знам. Просто изпитах нужда да го напиша:
1. Колаксъзов наистина е като онлайн-магазин. Като хилядите прекупвачи, които поръчват от Aliexpress най-различни стоки и ги пускат в продавалника. (- въпреки, че ме учудва този народ, как продължава да си мисли, че воденето на телефонни разговори и разходките до офис на ЕКОНТ може да се нарича "професия", то някои хора направиха пари от това и нещата все още някак си вървят. (- вървят, но експоненциално надолу - май вече всички разбраха, че Космодискът при китайците струва 5 лв., а не 105 лв. - колкото го предлага тук една известна фирма, когато има примоция.)
Колаксъзов не е нещо повече от човека, който ви подава сиренето в магазина. Само че си е намерил друга пазарна ниша. Нишата обаче е колекционерска и предполага да е наясно с нещата - ако не за друго, то поне за да не повдигаме въпроса.
За мен обявите му не представляват интерес, защото аз си купувам часовници не точно с цел да ги нося. Но някои хора си купуват часовници с перфектен външен вид, за да ги приберат в колекцията си. Ако бях в другата крайност и си бях купил този часовник, без да знам за циферблата - впоследствие доста бих се разочаровал.
Изобщо не му следя обявите, но видях, че го коментирате и побързах да намеря въпросната обява. Това още преди да съм прочел какво сте писали и какво коментирате по часовника.
Отворих обявата, напълно непредубедено. Прочетох текста - я да видя сега и снимките.. о ужас!
/* - трудно е за простак като мен, пред изискани хора да сподели отвращението си, без да споменава, че при вида на циферблата е щял да си изповръща червата.
-- ъъ - да кажем, че бях шокиран. */
Сега като си мисля, ще да е било 70% заради подвеждащото описание и 90% заради откровената грозотия, наречена циферблат. (процентите може да надхвърлят 100, поради наслагването на различните причини, заради които човек може да си изпо.. да е шокиран.
2. Може би с времето съм разгледал толкова много часовници, че ми правят впечатление тези неща (само нямаше от къде да знам, че е точно украински). Нов купувач ще влезе тук и ще приеме на доверие, че всичко е ок (ако тук не е ок, то къде?).
Понеже, както вече се спомена, има хора, които купуват часовници за части - тогава не е проблем, ако нещо не им е оригинално. Те разбират от часовници и знаят кое каква работа може да им свърши. Преценяват и купуват. Може да преценят и да си купят и ментета - тяхна си работа.
Имаше предположение, че проблемът е защото часовникът е скъп - и това не е. Просто такъв "чисто нов" часовник е насочен към определена група купувачи - за които може да не е ясна автентичността на циферблата. А не е редно купувачите да бъдат подлъгани. И в Google излизат тези обяви, и външни хора ги четат.
3. Споменаването на "лична колекция" в обявата опитва да пробута внушението, че е не само ценен, ами все едно е нещо по-ценен от останалите.
Тук незапознатият купувач, който си купува "колекционен" часовник би следвало да очаква, че всичко му е ок и оригинално. А и щом е от "личната колекция" - и то на човек, през който минават много часовници - то внушението е, че е много ценен - на продавача едва ли не му е било жал да се раздели с него.
4. Наистина има и други обяви, на които би следвало да се отправи забележка. Мен лично ме обижда как някой е изровил една торба часовници за по 3 лв. от битака - и на принципа "прее** другарче" се опитва да избие рибата, като е пуснал всеки един от тях за по 30-40 лв.
И защо тук? - може би защото сме се събрали "само ценители и колекционери" - другаде никой няма да ги "оцени", еле пък в това състояние. И продавачът ще може да им вземе най-много по 5 лв.
5. Аз ако тръгна да продавам нещо, ще гледам да е на добра цена и да отиде в ръцете на някой, дето ще си го харесва и ще му се радва. Но няма да се опитвам да пробутам на някой колега от форума разни боклуци на цената, на която може да си купи минтови неща.
(Демек все едно той да ми плати - за да си купя аз минтови часовници, вместо него).
Тук гледната точка на търгашите е малко по-различна, но са относително малко хората с такива обяви - просто взех вече да не им ги чета, а те ще направят още 10-15 намаления и към края на годината часовникът ще си стигне реалната цена.
(- а ако искат бързо да стигне реалната цена, може да го пуснат на търг от 1 лв.)
6. Да се върнем на 2 - има хора, които не са разгледали камари от часовници като нас. Приисква им се да си купят един стар руски, механичен - в добро състояние, да се фукат с него. Или просто от любов към братския съветски народ..
И като не разбират, решават, че в часовникарския форум няма начин часовникът да не е ок. - ИЛИ - ако нещо не е ок - (да кажем, че и продавачът не знае) - то при толкова хора, разбиращи от часовници, смятат, че веднага ще се намери някой да направи забележка.
И е редно при несъответствие да се прави забележка. Тук не бива да се намесват нашите форумни взаимоотношения:
- било, за да не го засегнем - наш'то момче.
- или защото сме прекалено тактични - нали е сложил снимки, така че който иска да си преценява..
- или за да не се бъркаме - ще развалим алъш-вериша. Пък и ние продаваме (не бихме искали да ни посочват забележките и в нашите обяви, нали?)
Все някакъв предлог ще се намери, да се толерира обява със завоалирана некоректност.
Също и да се защитава продавача, когато друг реши да свърши тази важна работа вместо нас - да посочи некоректност в обявата.
7. (а) Много хора може да видят обява с несъответствие и по различни причини да не реагират. (b) Но е достатъчно само един да си направи труда да обърне внимание - и несъответствието може да бъде поправено. Защо, си мислите, че целта на забележката винаги е провокация и интрига?
- друг е въпросът, че всичките неразбории на национално ниво лежат на (a). - Те държавата продадоха за жълти стотинки - да, милиарди откраднаха, а пък ние за една дребна далаверка сме се закахърили..
Какъв е единственият начин да се изкоренят всичките тези проблеми? - никой не е всемогъщ и не може да ги премахне със скромните си човешки възможности. Начинът е всеки да даде своя принос - където, когато и както има възможност.
По възможност - трябва да се използва всяка възможност!
(- защо това няма да се случи - всичко да стане на 100% ок - е предмет на една друга тема.)
/* В един перфектен свят, нямаше да ни се случва нищо, от което да трупаме опит - нещото, заради което сме тук, на този свят.*/
8. the collector от самото начало - от първия негов пост, който съм прочел - ми е направил впечатление, на много отговорен човек и с много силно развито чувство за справедливост. За него не е нормално да седи безучастен.
Всяко действие има положително и отрицателно последствие. Ще развали на един далаверката, НО ще спести на друг разочарованието.
9. Нашата ценностна система е склонна да даде приоритет на този, който евентуално ще се разочарова от покупката, а не на този, който ще се разочарова, че не си е прибрал 159-те лв. (за ментака, който знае че предлага).
Не казвам, че ние сме по-добрите. Доброто и злото са относителни понятия. Ние го оценяваме така, друг ще го оцени по друг начин. Просто ние ще направим всичко възможно да оправим нещата каквито според нас трябва да са - а отсрещната страна също ще положи усилия да ги обърка. (това "оправим" и "обърка" - също са относителни понятия - например аз споделям възгледите на колегата, как трябва да оправим нещата.)
- но един продавач ще каже, че с подобни коментари само му объркваме нещата. От там и извечната борба между доброто и злото - в която понякога едното, друг път второто надделява.
Но можем ли да оставим само второто да се вихри на воля? - дори и когато не ни касае пряко?
Винаги, когато нищо не би ни струвало, но си намерим някоя от 1000-те възможни причини да не противодействаме на нещо, според нас нередно - то значи автоматично му съдействаме.
(- нямам предвид, когато би ни коствало големи усилия и нямаме тази възможност.)
Но написването на коментар към обява не коства на никого нищо - а защо всички го видяха и само the collector реши да обърне внимание?
Аз лично не бих се сърдил, ако се случи да пусна некоректна обява и някой ми посочи това.
10. Защо има политика да не се толерира продаването на ментета в часовникарските форуми?
Не е някаква докачливост от вида: - "Ние толкова много разбираме от часовници - а ти ни предлагаш "УНИКАЛЕН" китайски стиййм-пънк джобен таралясник за 80 лв? - да не мислиш, че не знаем, че си го купил за 20!
-- Не е и за да предпазим потребителите от неизгодни сделки - всеки от този форум може с един поглед да прецени такъв часовник колко струва и никой няма да се излъже, да го купи на четворната цена.
Но форумът не е поле за изява на поредния прекупвач, който е открил AliЕxpress. Нито е редно такъв прекупвач да се възползва от авторитета на форума. Има други неутрални места, където може да си предлага стоката. В часовникарски форум се предполага часовниците да са истински.
Виждал съм в аукциона: - ще се изтепат за такъв часовник, все хора които нищо не разбират от часовници. Трябваше да обясня на един около 10 пъти - за да разбере, че часовникът не е от началото на миналия век, а е произведен тази година.
- Брей, не можа да ми повярва веднага, ама после вика: - Добре, че ми каза, мислех че е някакъв стар и много запазен часовник. Баси как щях да се чувствам прецакан, ако го бях купил!
11. Да, така го беше представил продавачът, че всяко изречение в обявата беше с цел да подвежда относно възрастта и произхода на часовника. На мен ми се видя много нагъл и му писах - питах го дали няма да даде повече подробности за часовника.
- ебаси какво увъртане падна: имал го от колега, който го донесъл от Англия, бил го купил от една разпродажба на имущество от стара английска къща.. Не можел да ми каже нищо, защото и нищо повече не знаел. Този часовник бил с едни други часовници, в уникално в добро състояние..!
(- ето виждаме, че подвеждащото съдържание на обявата е било най-целенасочено)
Естествено и възможността за оставяне на коментари под въпросния аукцион беше изключена - защо не обичате коментарите бе, хора? ;)
Аз лично бая се заяждах и с един друг продавач от аукциона. Същият, който наскоро беше питал тук дали някой няма да му предложи 3-4 руски позлатени автоматика - защото имал 50 лв. за харчене.
Ами иска да ги вземе изгодно момчето, че после да ги продаде още по-изгодно. (- ама всички се засегнахте, че не сте му баща и майка - да му ги подарите и да си докара някой лев за ваша сметка.)
Като иска от това да прави бизнес, то нека да се опита - но да ги купува на цените на които се намират в момента. На нас пък не ни е зор да си развъждаме прекупвачи.
- А се заяждах с него, защото ги пуска в аукциона и си наддава сам. - Колко лошо съм бил постъпил аз, че му написах забележка в коментарите под аукциона. Трябвало било да му пиша на ЛС, ако съм имал някакви въпроси за уточняване - така ми каза.
И защо? - за да не попреча някой да се хване на въдицата? - ами че това, което прави е против политиката на аукциона.
Администраторите на аукциона, дори да се разчекнат, не могат да хванат всеки некоректен продавач. А и не разбират от всичко. Но не биха искали за аукциона да се носи подобна слава и са против некоретните търговски практики.
12. Възможността за оставяне на коментари под аукциона дава едно допълнително предимство дори и за по-ненаблюдателните купувачи - сами да си извадят изводи на какво да обърнат повече внимание. Също и в OLX-а: -- много купувачи искат да има коментари, за да имат по-голяма сигурност от какъв човек купуват. Развалиха OLX-а като махнаха рейтингите и това не е само мое мнение.
Не бива да се гледа едностранчиво на тези неща от позицията на не-съвсем-коректен продавач. Това, че и ние сме си купували боклуци, и са ни лъгали, не означава, че е в реда на нещата - да го "предаваме нататък".
Различните места за търговия не са толкова сигурни относно качеството и вида на предлаганите стоки, добронамереността на търговците и т.н. Възможността да се отстраняват проблеми е изцяло в ръцете на купувачите.
Без значение какво се случва, по принцип търговските сайтове са насочени към поощряване на коректната търговия.
Часовникът е вещ, която купуват всякакви хора без да разбират. Не може някой да се възползва от доверието, че стоката се предлага в среда от разбирачи. А това че ние се водим такива, ни задължава да отбелязваме когато видим някоя нередност.
Същото е както на вас ви се иска, като си харесате нещо от сайт за онлайн търговия - отдолу да прочетете отзиви от хора, които вече са си го купили - става/не става; за тези пари става, ама има такива забележки.. и т.н. За да можете да прецените дали на ВАС ще ви свърши работа. Ако купувачът прочете: неоригинален циферблат - ще може да си помисли кое за него е важно и да направи информиран избор.