Руски кварцови часовници - ремонт
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Re: Кварцови часовници - ремонт.
Темата стана много богата на полезни съвети,термини и методика та дори не знам защо отдавна не е преместена в техническия раздел.
Надявам се тук да е на правилното място и да се ползва от всеки който се интересува от кварцовите механизми.
Надявам се тук да е на правилното място и да се ползва от всеки който се интересува от кварцовите механизми.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Това с буренцата и ремонтоарите е лична особеност на Капканчо. Той ги губи, както аз пия бирамitakaaa написа:Според мен този който търси буренце - няма да е трудно да намери , защото дори и да намери часовник с изпаднал ремонтоар - буренцето ще си е там , на място - то няма как да падне.

Е, то някой вече се е бил погрижил да ги използва за друго място - аз като имам проблем с определена част - слагам в пликче прибирам и казвам - все един ден ще се намери
Преди няколко дни попаднах на едни бобинки за кварц, заедно с други бобинки ( но предимно скъсани за ракета и луч 2356) както и ел.блокове за 2356 (нови) Бобинките обаче са на Голдстар . Марката Голдстар приблизително отговаря според мен на времето около 1990 - времето на руския кварц. Показвам снимки и питам - някой може ли да каже в кои часовници са се използвали (ако се е сблъсквал с тези бобинки някога - няма как да не запомни) При факта че са били в часовникар - явно е че са използвани в някои часовници.

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Митак, колко е разстоянието между отворите?
Бобинките на 1956 са с отвори 0.75 милиметра, разстояние между тях - 12 милиметра.
3056А са доста по-дълги - 17.5 милиметра.
На мен от сума време ми се върти в главата замяна на бобинките със сърцевина с по-къси такива; ама трябва да изконструирам детайл, който да затвори магнитното поле, че и да го изработя
А аз метчик, по-малък от М3 нямам.
Бобинките на 1956 са с отвори 0.75 милиметра, разстояние между тях - 12 милиметра.
3056А са доста по-дълги - 17.5 милиметра.
На мен от сума време ми се върти в главата замяна на бобинките със сърцевина с по-къси такива; ама трябва да изконструирам детайл, който да затвори магнитното поле, че и да го изработя

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
А да си забелязал при тоя часовникар огънати планки с два отвора - единия с резба, другия не?
Да не ги е ползвал за донори...
Макар че едва ли... в България съветския кварц не беше масов, по-скоро е поправял Голд Стар
Да не ги е ползвал за донори...
Макар че едва ли... в България съветския кварц не беше масов, по-скоро е поправял Голд Стар

11 милиметра - мерено приблизително от среда до среда на отвор
като погледнах часовник с механизъм 1956 - аха, аха да станат - поне на гледане. Но вероятно е добре да взема да пробвам. Видимата разлика е че руската бобинка е малко по дебела ( е то е ясно че по-груба може, но не и по фина) А между другото не разбрах за Голдстар - часовници ли е имало - аз през тези години само видео Голдстар съм имал.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Така-а-а 
А имаш ли 3056А с драна бобинка? Дай да пробваме да му ашладисаш бобинка Голдстар

А имаш ли 3056А с драна бобинка? Дай да пробваме да му ашладисаш бобинка Голдстар

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Има още една разлика - малки щифтове, които ги има на 1956 и ги няма на Голдстара.
Но това се оправя някак си...
Интересно, дали могат да се разширят отворите, без да се прецака бобинката...
Но това се оправя някак си...
Интересно, дали могат да се разширят отворите, без да се прецака бобинката...
Извинявам се ,че се намесвам в професионалната ви дискусия,ама това Голдстар,не беше ли корейска марка? Имам някакъв спомен,че това беше старото име на Самсунг или ДЕУ
и ако има взаимозаменяеми части с руски, е доста интересно.

"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Имаш право за марката - така е - Голдстар е в последствие Самсунг. Ни относно часовниците аз от всичко което взех последно като части за кварц - всичко е за руски и единствено бобинките са на Голдстар. А тези в найлончетата са с надписи IMITATION 2030 INDIA . нЕ ЧЕ Е ВАЖНО ДАЛИ СА ОРИГИНАЛ ГОЛДСТАР ИЛИ ИМИТАЦИЯ ОТ ИНДИЯ - въпроса е че според мен са пасвали някъде в руските - защото от това което взех само и единствено бобинките НЕ СА РУСКИ

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Доста интересни залежи! Чистак-бърсак нови пластини за 3056А, които стават и з 3056, както и контакти за 23 калибър Слава и натам по списъка :-)
Логиката ти ми е ясна и я споделям - ползвал ги е за ремонт на руски кварцета. Как - ще се види :-)
Предполагам, ако е ремонтирал 3056А, е слагал наставка на сърдечника. Интересно, дали ще може да го повторим :-)
Логиката ти ми е ясна и я споделям - ползвал ги е за ремонт на руски кварцета. Как - ще се види :-)
Предполагам, ако е ремонтирал 3056А, е слагал наставка на сърдечника. Интересно, дали ще може да го повторим :-)
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Сега се казва LG . И да, правел е и механизми за кварцета.Seikosha написа: Имам някакъв спомен,че това беше старото име на Самсунг или ДЕУ .