Руски кварцови часовници - ремонт

Публикувай отговор
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Re: Кварцови часовници - ремонт.

Мнение от atanweb »

Темата стана много богата на полезни съвети,термини и методика та дори не знам защо отдавна не е преместена в техническия раздел.
Надявам се тук да е на правилното място и да се ползва от всеки който се интересува от кварцовите механизми.
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

мitakaaa написа:Според мен този който търси буренце - няма да е трудно да намери , защото дори и да намери часовник с изпаднал ремонтоар - буренцето ще си е там , на място - то няма как да падне.
Това с буренцата и ремонтоарите е лична особеност на Капканчо. Той ги губи, както аз пия бира :) Факт е, че има две такива ракети без буренца и без ремонтоари. И че на мен ми прати сума (май три или четири такива механизма), в два от които има ремонтоари, ама буренца - ни в един :)
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Е, то някой вече се е бил погрижил да ги използва за друго място - аз като имам проблем с определена част - слагам в пликче прибирам и казвам - все един ден ще се намери
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Преди няколко дни попаднах на едни бобинки за кварц, заедно с други бобинки ( но предимно скъсани за ракета и луч 2356) както и ел.блокове за 2356 (нови) Бобинките обаче са на Голдстар . Марката Голдстар приблизително отговаря според мен на времето около 1990 - времето на руския кварц. Показвам снимки и питам - някой може ли да каже в кои часовници са се използвали (ако се е сблъсквал с тези бобинки някога - няма как да не запомни) При факта че са били в часовникар - явно е че са използвани в някои часовници.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Митак, колко е разстоянието между отворите?

Бобинките на 1956 са с отвори 0.75 милиметра, разстояние между тях - 12 милиметра.
3056А са доста по-дълги - 17.5 милиметра.

На мен от сума време ми се върти в главата замяна на бобинките със сърцевина с по-къси такива; ама трябва да изконструирам детайл, който да затвори магнитното поле, че и да го изработя :) А аз метчик, по-малък от М3 нямам.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

А да си забелязал при тоя часовникар огънати планки с два отвора - единия с резба, другия не?

Да не ги е ползвал за донори...
Макар че едва ли... в България съветския кварц не беше масов, по-скоро е поправял Голд Стар :)
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

11 милиметра - мерено приблизително от среда до среда на отвор
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

като погледнах часовник с механизъм 1956 - аха, аха да станат - поне на гледане. Но вероятно е добре да взема да пробвам. Видимата разлика е че руската бобинка е малко по дебела ( е то е ясно че по-груба може, но не и по фина) А между другото не разбрах за Голдстар - часовници ли е имало - аз през тези години само видео Голдстар съм имал.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Така-а-а :)

А имаш ли 3056А с драна бобинка? Дай да пробваме да му ашладисаш бобинка Голдстар :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Има още една разлика - малки щифтове, които ги има на 1956 и ги няма на Голдстара.
Но това се оправя някак си...
Интересно, дали могат да се разширят отворите, без да се прецака бобинката...
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

varban написа:Така-а-а :)

А имаш ли 3056А с драна бобинка? Дай да пробваме да му ашладисаш бобинка Голдстар :)
сега имам и драни бобини колкото искаш - обрах де що боклук имаше.. в момента събирам една 3056 - може да се направи опит. А за пластините - имаше само такива
Изображение
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Извинявам се ,че се намесвам в професионалната ви дискусия,ама това Голдстар,не беше ли корейска марка? Имам някакъв спомен,че това беше старото име на Самсунг или ДЕУ :redface и ако има взаимозаменяеми части с руски, е доста интересно.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Имаш право за марката - така е - Голдстар е в последствие Самсунг. Ни относно часовниците аз от всичко което взех последно като части за кварц - всичко е за руски и единствено бобинките са на Голдстар. А тези в найлончетата са с надписи IMITATION 2030 INDIA . нЕ ЧЕ Е ВАЖНО ДАЛИ СА ОРИГИНАЛ ГОЛДСТАР ИЛИ ИМИТАЦИЯ ОТ ИНДИЯ - въпроса е че според мен са пасвали някъде в руските - защото от това което взех само и единствено бобинките НЕ СА РУСКИ
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Доста интересни залежи! Чистак-бърсак нови пластини за 3056А, които стават и з 3056, както и контакти за 23 калибър Слава и натам по списъка :-)
Логиката ти ми е ясна и я споделям - ползвал ги е за ремонт на руски кварцета. Как - ще се види :-)
Предполагам, ако е ремонтирал 3056А, е слагал наставка на сърдечника. Интересно, дали ще може да го повторим :-)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Seikosha написа: Имам някакъв спомен,че това беше старото име на Самсунг или ДЕУ .
Сега се казва LG . И да, правел е и механизми за кварцета.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”