Часовник от битака.
Часовник от битака.
Здравейте.Аз започнах да събирам часовници като ново хоби отскоро .Днес на малашевския битак попаднах на Полет.Може ли информация за него и механизма.Взех го за смешните 10 лв. Взех и един Радо но не бих публикувал че като знам че има и ментета и ще пропусна.Не бях ходил с години(поне 25 г) на битака и мога да кажа че повечето неща са скрап,е има и попадения.Повечето часовници на които им въртях стрелките или падаха или са блокирани,с липсващи стъкла....Обикновено обикалям битаци в чужбина но се престраших и тук. Малко по-нататък ще покажа моята скромна колекция в отделна тема.Сега търся Слава с 32 камъка.

Re: Часовник от битака.
Здравейте и добре дошъл!
"Полетът" е с механизъм 2609.Н, 17 камъка, произвеждан в края на 70-те години на миналия век от 1МЧЗ в СССР. По това което виждам на снимката - каса, циферблат, стрелки, отговаря на часовника показан в каталога от 1977 г.
"Полетът" е с механизъм 2609.Н, 17 камъка, произвеждан в края на 70-те години на миналия век от 1МЧЗ в СССР. По това което виждам на снимката - каса, циферблат, стрелки, отговаря на часовника показан в каталога от 1977 г.
Фейсбук-група за любители на чешките часовници "Прим" ("Prim")
https://www.facebook.com/groups/587660169722031
Благодаря.Значи истински ретро часовник си имам. Това ми е първото от битак.Иначе сега ща ви покажа част от колекцията ми, повечето са ми наследени.Само 2 бр. Кандино и 2 бр Касио са ми подарени. Онова старото ми Касио от 1986г ми беше първия часовник.И чичо ми го уреди от САЩ все още нов и неразпечатан когато тръгнах на училище 92-ра. Батерията му е голяма.Сега на мен ми харесва Слава с 27 камъка,но самонавиващия механизъм има проблем и хлопа свободно,пукнато е стъклото и липсва каишка (трябва да издиря как е изглеждала оригиналната,засега ще сложа кожена каишка) и ми се предложи за 180 лв да ми възстановят часовника с кожената каишка.Добра ли е цената?

Хубава колекция си имате! На мен като фен на старите часовници, най-много ми харесаха старите швейцарци и Славата.
180 лева за възстановяване на Славата ми изглеждат твърде много... Зависи от каишката, ако е някоя по-скъпа от часовника, ама едва ли...
Механизмът е масов, евтин и има много такива за донори, ако се налага някаква подмяна на части.
Стъклото не е някакво специално, може да се изработи от часовникар който има инструментите и желанието да прави стъкла за няколко лева, буквално.
Съветските часовници не са се продавали в търговската им мрежа с верижка или каишка, много рядко някой модел е вървял със специално направена за него каишка или верижка. Така че няма оригинална такава, въпрос на Ваш вкус и избор е. Примерно кафява или черна кожена каишка, или пък жълта верижка. Давам Ви за илюстрация какво съм избрал за мои часовници, а пък Вие си преценете какво ще си търсите.

Та мисълта ми е че може би трябва да потърсите оферта и от друг часовникар или да преговаряте за цената с този, който сте търсили. Не знам каква е цената на труда му и каишката колко скъпа би била, но мисля че всичките тези процедури могат да излязат за много по-малко пари, примерно наполовина. Не погледнах дали сте написали от къде сте, ако сте от нашия регион, мога да Ви насоча към някой часовникар, ако живеете по-далече, може би някой от колегите тук би дал насоки.
180 лева за възстановяване на Славата ми изглеждат твърде много... Зависи от каишката, ако е някоя по-скъпа от часовника, ама едва ли...
Механизмът е масов, евтин и има много такива за донори, ако се налага някаква подмяна на части.
Стъклото не е някакво специално, може да се изработи от часовникар който има инструментите и желанието да прави стъкла за няколко лева, буквално.
Съветските часовници не са се продавали в търговската им мрежа с верижка или каишка, много рядко някой модел е вървял със специално направена за него каишка или верижка. Така че няма оригинална такава, въпрос на Ваш вкус и избор е. Примерно кафява или черна кожена каишка, или пък жълта верижка. Давам Ви за илюстрация какво съм избрал за мои часовници, а пък Вие си преценете какво ще си търсите.

Та мисълта ми е че може би трябва да потърсите оферта и от друг часовникар или да преговаряте за цената с този, който сте търсили. Не знам каква е цената на труда му и каишката колко скъпа би била, но мисля че всичките тези процедури могат да излязат за много по-малко пари, примерно наполовина. Не погледнах дали сте написали от къде сте, ако сте от нашия регион, мога да Ви насоча към някой часовникар, ако живеете по-далече, може би някой от колегите тук би дал насоки.
Ами да,толкова -180 лв ремонт.Каишката 20 лв от еФтините.От София съм.
Ъъъ и нещо друго ,по време на обиколката на битака имаше такъв подобен на славата ми пак с пукнато стъкло ама за 70 лв.
Ъъъ и нещо друго ,по време на обиколката на битака имаше такъв подобен на славата ми пак с пукнато стъкло ама за 70 лв.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Привет,
Имаш чудесни часовници и добра основа за това хоби в което се потапящ точно сега.
Славата много добър часовник даже най-интересният за мен от тази кутия.
Цената обявена от часовникаря е твърде висока, ако е без подновяване на позлата, но до колкото виждам, няма нужда от подновяване.
Стъклото е стандартно, може да се намери за 2-5лв. плюс монтаж - 20
каишка 20
Не знам дали си ходил в някой фирмен магазин на някоя скъпа марка часовници за да питаш, но определено някой квартален часовникар или някой от провинцията ще ти го направи отлично за под половината от цената.
Последното Сейко което е показано, е почти наполовина.
Имаш каса и механизъм в неясно състояние.
Но 800лв. Хеее... ужасно много.
Дори да купиш всички части по отделно и механизъм, и да го събереш пак ще е по евтино.
Че такъв модел с обновен външен вид и профилактиран се е продавал на по-ниска цена от ремонта който са ти поискали.
Все пак трябва да знаеш, че визуалните части които се продават за модела са афтермаркет и това сваля цената на иначе колекционерския модел. Но за съжаления твоят е с унищожен циферблат и така или иначе ще му трябва нов.
Успех!
Дано Иван се включи, че той е специалист по Сейко хронографи и рмеонтите по тях.
Имаш чудесни часовници и добра основа за това хоби в което се потапящ точно сега.
Славата много добър часовник даже най-интересният за мен от тази кутия.
Цената обявена от часовникаря е твърде висока, ако е без подновяване на позлата, но до колкото виждам, няма нужда от подновяване.
Стъклото е стандартно, може да се намери за 2-5лв. плюс монтаж - 20
каишка 20
Не знам дали си ходил в някой фирмен магазин на някоя скъпа марка часовници за да питаш, но определено някой квартален часовникар или някой от провинцията ще ти го направи отлично за под половината от цената.
Последното Сейко което е показано, е почти наполовина.
Имаш каса и механизъм в неясно състояние.
Но 800лв. Хеее... ужасно много.
Дори да купиш всички части по отделно и механизъм, и да го събереш пак ще е по евтино.
Че такъв модел с обновен външен вид и профилактиран се е продавал на по-ниска цена от ремонта който са ти поискали.
Все пак трябва да знаеш, че визуалните части които се продават за модела са афтермаркет и това сваля цената на иначе колекционерския модел. Но за съжаления твоят е с унищожен циферблат и така или иначе ще му трябва нов.
Успех!
Дано Иван се включи, че той е специалист по Сейко хронографи и рмеонтите по тях.
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 07 яну 2015 21:50
Здравейте ,-по темата - специално за славата -Лично аз не съм сигурен че ремонта ще е сполучлив за 180 лв.-първо трябват ти масла ,естествено те струват пари ! Второ -трябват ти нужни инструменти -те също струват пари !- И не на последно място времето на самата профилактика или ремонт -зависят от много неща !- Самото време, необходимо на мен за профилактика и проверка на годността на такъв автомат е не по малко от 3-5 часа .Ако се вземе че един стругар взема или по точно иска на час по 30 -45 лв .то виждате ли -цената дадена от часовникаря е добра . Само за да се смени оста на ротора това са 20 -35 лв .А тя се сменя задължително за да не хлопа механизма като стар градски автобус .- А цена от 800 лв -това са 400 евро --стъкло ,цифер стрелки и други липси -200-300 евро и разбира се 100 евро за ремонта -мисля че си е добре . Да не забравяме как започнах и аз със моя самолетен хронограф. -Аз не съм часовникар ,но ми бе интересно да си го поправя сам и то да стане добре-тоест да работи нормално ! - Тогава ми искаха -по него време -към 160 -180 лва за направата на оста на баланса - Е да,-щях да ги дам - ама то излезе и скъсана пружина и счупен малтийски кръст на барабана ...- В крайна сметка човека тогава ми го обясни много добре -първо оглеждаш за щетите ,после разглобяването ,после направата на оста -занитването -проверка връщане на всички части -проверка на работата и ако всичко е наред -отново разглобяваш и смазваш за постоянна работа с необходимите масла -Няма как самият ремонт -направата на ос да стане за един час !-Ето така погледнато от един неразбиращ но желаещ ремонтиран часовник човек-то той спокойно може да преглътне тези 180 лв.- Друг е въпроса дали дадения часовникар е с достатъчно опит -говорим за арменска профилактика или нормално професионално смазване и профилактиране .
- Дано да не съм обидил или засегнал някой от колегите че с моето бързо мислене ... 

Благодаря на всички. Просто не бях наясно как стоят цените за поправка и др. Но смятам,че не е коректно да споменавам име или местоположение на часовникаря за да няма обидени.Значи толкова вървят ремонтите.Наясно съм че Славата няма да е толкова супер точен след ремонта.За Поуг ще си набавям малко по малко части и да започна ремонта й,ама това в далечно време.Аз първо го снимах миналата година в другия форум който е затихващ и дотогава нямаше никакви часовници или инфо за този космическия Поуг.И забелязах че няколко месеца след като си снимах сейкото ,се появиха няколко такива часовника в сайтовете пак захабени и стари и ми направи впечатление че явно търговци следят тренда какво да продават.....Този часовник дядо ми го получил по соца от собственик на който не му стигнало пари да си плати строежа на къщата и го помня от дете и дори съм го държал в ръцете си и беше стоял в шкафа с години докато един ден не реших да го възстановя и останах изненадан че е с висока стойност.
Засега ще се концентрирам върху Славата.Може ли да ми препоръчате някой който да е поправял руски часовници? Или при същия да отида?
Засега ще се концентрирам върху Славата.Може ли да ми препоръчате някой който да е поправял руски часовници? Или при същия да отида?
Не споменахте в кой регион се намирате.
Аз съм от Плевен и ползвам услугите на Върбан Мончев, той работи и с куриери за часовници от други населени места. Изпращам линк към профила му във Фейсбук, може ако искате да го запитате дали би се заел с ремонта на Вашата Слава и при какви условия.
https://www.facebook.com/profile.php?id=1463217992
Ползвал съм услугите на Ивайло Енчев от Плевен, работи и с куриери. 0878 77 48 07
За София много хвалят Христо Лозанов- ателие "Импулс" в Люлин. 0898414145
За София много хвалят Христо Лозанов- ателие "Импулс" в Люлин. 0898414145
Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз. 

София,Център по-точноagrozev написа: ↑02 сеп 2024 09:00Не споменахте в кой регион се намирате.
Аз съм от Плевен и ползвам услугите на Върбан Мончев, той работи и с куриери за часовници от други населени места. Изпращам линк към профила му във Фейсбук, може ако искате да го запитате дали би се заел с ремонта на Вашата Слава и при какви условия.
https://www.facebook.com/profile.php?id=1463217992

Дали ще може с киселина или с някакъв разтвор да се изчистят язвите от ръжда и други гадости на циферблата? Или да си намеря подобен оригинален запазен или в краен случай реплика
Ще намина и там
Всяка интервенция води единствено до влошаване.
Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз.