Преди около година се запознах с успешният калибър на Citizen и според мен по добър в конкуренцията със Сейко кварцови хронографи от първите поколения и с отчитане на десети от секундата.
Споменавал съм мнението си за калибъра на Сейко 7АХХ, сега ще разкажа впечатленията ми за
CItizen 35XX Chronograph 12 jewels
Според модификацийте.
3510 с дата, с аларма и има допълнителен бутон-ключ за алармата. Без лунен календар.
3530 с аларма и има допълнителен бутон-ключ за алармата, без лунен календар, без дата.
3560 с дата, без аларма и без лунен календар.
3570 е с лунен календар и без аларма.
Тъй като при мен се оказаха достатъчно части за да сглобя нещо работещо реших да се потопя повече в този калибър.
Взех чатично неработещ 3560 с изгоряла бобина на бързия брояч и един 3510 с аларма и хубав дайвърски корпус, но наводнен и с изтекла батерия. Тотална щета на всички метални части и циферблат.
За целта взех една пластина която ще ми бъде необходима за да работи алармата и целия електронен модул на 3510 който за щастие се оказа здрав.
Смесих двата калибъра и достигнах до краен резултат работещ напълно 3510. Който вгради в дайвърският корпус и чужд недайвърски циферблат.
Крайният резултат ми допада.
39мм в диаметър и оригинална верига 18мм. Много удобен и компактен. Остава в бъдеще да му сменя стъклото.
Слагам тук снимки на разглабяне и събиране на Citizen 3510 , 3560 каквито снимки няма никъде в интернет.
Може да послужи на някой кварцов ентусиаст.
3 метални моста един върху друг, а помежду им платката и пластини на хронографа.
Най-горният и най-голям мост покрива едновременно 10 оси на зъбни колела. По три на всеки мотор.
3510
Подредба под първият мост

Подредба под вторият мост.

Поставен вторият мост.

Борба с пластините на ремонтуара и бутона на алармата.
Разположение на контактните пластини.

Разлика в платките межди Citizen 3510 и 3560
т.е. елементи за алармата - бобина и транзистор.

Поставяне на платката.

Основата на пластините за хронографа

Нареждане на колелата под третият *основен мост. Разположение.

поставен трети мост.

страна календар.

разликив ориентацията на шрифта при различни модели

нареждане на пластините на хронографа.

Циферблат, стрелки, тест - успешен

В дайвърският корпус.

целият линк към галерията. https://imgur.com/a/bKUQcww
На ръката на леководолаз - много леко-водолаз.
Ако има въпроси ще се опитам да дам съвети. не е толкова страшен калибър. Важното е, че е ремонто пригоден. Електорниката няма данни да дава дефекти така както при Сейко 7АХХ.
Смело напред.

Хубава неделя!