Да ви разкажа за перипетиите си около един от моите турбийони.
Преди една година го счупих, падайки от колелото. Тогава изкарах голям късмет, че познавам Диран, които успя да го оправи.
За съжаление преди около седмица започна да изостав с 2-3 минути на ден, което не е нормално. Пробвах го на вибрографа, и показа много големи разлики в различните положения. Съшо така голяма неравномерност на хода във всяко положение - например амплитудата варираше от 230 до 160 градуса. И естествено, при 160 механизмът забавяше и се получаваше изоставането.
Бях отварял другия си турбийон, и реших, че този няма да е нещо по-страшно

И така, прескачам ваденето на механизма от касата, и направо показвам свалената турбийонна каретка:

Първо се заемам да махна компликациите - "индикатор ден/нощ" и "втора часова зона"

От обратната страна махнах само барабанното колело, другите не видях смисъл:

Ето колко зацапани бяха камъните, само за по-малко от година! Май ще трябва всяка година да го правя:

И накрая - разглобяване на самата каретка, първо махнах баланса, заедно с полуобръча, който играе ролята на мост:

И последно - анкерния мост, колело и анкера:

Добре, че направих тези снимки, защото при сглобяването ми потрябваха тук-таме. Е, верно че първо сглобявам, после виждам, че нещо не е наред, после разглобявам и търся причината, и чак накрая гледам снимките

Та накрая, почистен и сглобен, механизмът показа стабилни 250 градуса при грешка 0. А, да, регулирането на ъгъла и грешката са си също екстремно преживяване, ама там нямаше защо да снимам (пък и нямаше как, двете ми ръце бяха заети).
И естествено, в последния възможен момент, при поставянето на минутната стрелка, я изпуснах, и тя изчезна!!! Петнайсет минути лежах по пода да я търся - няма я. Жена ми видя, че силно се изнервих, и представете си, реши да ми помогне! Безценно

Вече два дена го нося, точен е до минута (което ми е необходимо) и съм страшно доволен от себе си

Поздрави, Миро.