работи само със стъклото надолу
- clockwiser
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 25 яну 2012 00:17
работи само със стъклото надолу
Ракета 2618.H. Механизмът изглежда в отлично състояние. Когато е със стъклото надолу работи нармално. Когато го обърна по капак - спира. Вадя го от корпуса, да не би нещо със секундарника, свобождавам механизма от гривната, да не притиска някъде баланса.... същото положение. Някой има ли идея къде може да е проблемът?
Re: работи само със стъклото надолу
Подбито връхче на оста на баланса, или силно зацапано капаче (рубинче).
Ако след измиване камъните на баланса пак се държи така, значи балансът е за смяна.
Поздрави, Миро.
Ако след измиване камъните на баланса пак се държи така, значи балансът е за смяна.
Поздрави, Миро.
A Raketa 2618 H e....?
- sharky1973
- Напреднал
- Reactions:
- Регистриран: 14 яну 2014 20:33
Колегата вероятно е имал предвид 2628Нrosen_er написа:A Raketa 2618 H e....?
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Трябва да се огледа и пружината на баласа. Дали е в една равнина и дали не закача някъде когато се обърне механизма.
По вероятното е написано от Миро. Проблема е или връхчето на баланса към моста на баланса или проблем с противоуларното у-во. Пружинката която държи опорният камък наред ли е. Вземи клечка с тъпо връхче, притисни опорният камък перпендикулярно към механизма. И така докато притискаш камъка обърни механизма. Наблюдавай дали ще се подобри работата.
По вероятното е написано от Миро. Проблема е или връхчето на баланса към моста на баланса или проблем с противоуларното у-во. Пружинката която държи опорният камък наред ли е. Вземи клечка с тъпо връхче, притисни опорният камък перпендикулярно към механизма. И така докато притискаш камъка обърни механизма. Наблюдавай дали ще се подобри работата.
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 14 юни 2012 17:05
Първо трябва да отговориш на въпроса дали е здрава горната цапфа. Балансът клати ли се? Предполагам, че не, но все пак трябва да се уточни.
Предполагаме, че цапфите са здрави и всичко в инкаблока е както трябва. Вероятно има голям аксиален луфт и балансът се опира в посредното колело. Друга проста възможност е колонката на спиралата да е недостатъчно влязла в отвора на фиксатора и спиците на баланса да закачат в нея. Същата беля може да предизвика и градусникът, ако е изкривен надолу...
Тук Върбан щеше да каже, че трябва да извадиш всичко от механизма и да монтираш само баланса с моста му, за да видиш каква е причината за недостатъчните свободни колебания с циферблат нагоре. И щеше да е напълно прав!
Предполагаме, че цапфите са здрави и всичко в инкаблока е както трябва. Вероятно има голям аксиален луфт и балансът се опира в посредното колело. Друга проста възможност е колонката на спиралата да е недостатъчно влязла в отвора на фиксатора и спиците на баланса да закачат в нея. Същата беля може да предизвика и градусникът, ако е изкривен надолу...
Тук Върбан щеше да каже, че трябва да извадиш всичко от механизма и да монтираш само баланса с моста му, за да видиш каква е причината за недостатъчните свободни колебания с циферблат нагоре. И щеше да е напълно прав!
- clockwiser
- Специалист
- Reactions:
Благодаря на всички за мненията. 2628.H разбира се, грешка при писането. Допрецаках часовника, но съм много щастлив, защото за пръв път се осмелих на пълно разглобяване и сглобяване и успях няколко пъти подред и то без да останат чаркове
Смених баланса с такъв от друг механизъм. Люлее се чудесно, но не върти механизма. Вероятно нещио с анкера не съм нагласил при монтажа, но усещам, че съм близо до истината. Утре продължавам.
Някъде имаше една хубава проста анимация с базовото устройство на механичен часовник. Имаше няколко теми за първи стъпки (вкл. с будилник Слава и май с ръчна Ракета). Ако някой има идея къде точно бяха , да даде линк за да не гнявя гугъла цяла сутрин.

Някъде имаше една хубава проста анимация с базовото устройство на механичен часовник. Имаше няколко теми за първи стъпки (вкл. с будилник Слава и май с ръчна Ракета). Ако някой има идея къде точно бяха , да даде линк за да не гнявя гугъла цяла сутрин.
аз често когато не си спомням един механизъм (най-вече календарната част, но и за друго е полезно) ползвам клиповете в Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=OrbghYaj8v8&t=2s" onclick="window.open(this.href);return false;
2628.H е в 3 части, както и видео за разглобяване
Има много голяма част от стандартните руски, включително и автоматите. Е - липсват някой, ама пък с времето човек свиква. Което не пречи, ако не съм правил 3 месеца Слава, да забравя нещо, особено по календара.
Успех!
https://www.youtube.com/watch?v=OrbghYaj8v8&t=2s" onclick="window.open(this.href);return false;
2628.H е в 3 части, както и видео за разглобяване
Има много голяма част от стандартните руски, включително и автоматите. Е - липсват някой, ама пък с времето човек свиква. Което не пречи, ако не съм правил 3 месеца Слава, да забравя нещо, особено по календара.
Успех!
- clockwiser
- Специалист
- Reactions:
Благодаря ти много! Адски добри клипове. Този същият е записал разглабяне и сглабяне за много модели часовници
В едни по-хубави времена и в този форум имаше колега ,който ни отваряше очите със снимки от подобни профилактики и ремонти.На всякакви часовници.Сега видях,че тези снимки вече дори не се отварятclockwiser написа:Благодаря ти много! Адски добри клипове. Този същият е записал разглабяне и сглабяне за много модели часовници

viewtopic.php?f=104&t=2287" onclick="window.open(this.href);return false;
- clockwiser
- Специалист
- Reactions:
Роска, тъкмо за тази тема питах, но не можах да я открия. Снимките са дали фира.
Провери дали на новия баланс не му е паднал импулсният камък. Ако е паднал, търси още по-нов балансclockwiser написа: ...Смених баланса с такъв от друг механизъм. Люлее се чудесно, но не върти механизма. ...

Ако пък е там, най-вероятно е силно изместен спрямо нормалното си положение. Хубавото на този механизъм е, че балансът има отделно фиксатор и регулатор.
Махни баланса, после и анкера, и постави баланса обратно. С преместване на фиксатора (лостчето, за което е закачена спиралата) се постарай да докараш импулсния камък по средата между двата ограничителя на хода на анкера. Монтирай обратно, механизмът трябва да тръгне. После с регулатора (другото лостче) настрой точността.
Поздрави, Миро.
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 07 яну 2015 21:50
Привет, и според мен би трябвало да е заминала цапфа на баланса .Ако вече можеш да махаш спиралата лесно -чрез вмъкване на финна отверка или сплескана карфица ,би трябвало с помоща на някаква лупа да видиш дали и двете връхчета на баланса са еднакви на пръв поглед.когато бръкнеш близко до вала на баланса и го повдигнеш със зъбна клечка -има ли голям луфт -нагоре надолоу
а може да е нещо по-просто, което аз в началото често правех....не че аз все още не съм в началото...
Понеже колегата е написал, че е направил пълно разглобяване и сглобяване, аз в началото имах доста затруднения с наместването на анкера и анкерното колело. Възможно е или да не са наместени или да се е отчупило връхче (което е неприятно, но пък Ракета 2628 е твърде масова). Лесно проверяваш дали е това: махаш баланса, и в навито състояние на пружината, съвсем леко с клечка за зъби мърдаш анкера в двете посоки. Ако секундното колело се върти лесно и плавно, то проблемът започваш да търсиш в баланса. Най-лесно може би с нов баланс.
Ако секундното колело не се движи, или се движи но трудно, или нещо не е наместено или има счупени връхчета на оси и следва да търсиш проблема там.
Последното може да решиш лесно и с друг механизъм, ако не ти се повтаря процедура по разглобяване
Успех!
Понеже колегата е написал, че е направил пълно разглобяване и сглобяване, аз в началото имах доста затруднения с наместването на анкера и анкерното колело. Възможно е или да не са наместени или да се е отчупило връхче (което е неприятно, но пък Ракета 2628 е твърде масова). Лесно проверяваш дали е това: махаш баланса, и в навито състояние на пружината, съвсем леко с клечка за зъби мърдаш анкера в двете посоки. Ако секундното колело се върти лесно и плавно, то проблемът започваш да търсиш в баланса. Най-лесно може би с нов баланс.
Ако секундното колело не се движи, или се движи но трудно, или нещо не е наместено или има счупени връхчета на оси и следва да търсиш проблема там.
Последното може да решиш лесно и с друг механизъм, ако не ти се повтаря процедура по разглобяване

Успех!
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 07 яну 2015 21:50
Май само забравихме да кажем и ако има спукване в някой от рубините -В долния и горния лагер .Тогава се нарушава кръглият им отвор и цапфите заклинват във станалия вече сферичен отвор .Това се вижда и като се гледа през отвора на рубина към светлина .