имам проблем, който не съм в състояние да реша. Състои се в следното:
Часовникът е Universal Geneve Polerouter, автоматик с микро-ротор, но има и ръчно навиване. Навива се нормално (пробвам го с 50-60 завъртания на коронката). След втората, третата врътка тръгва да работи.
След това работи 4-5 часа. На вибрографа показва "beat error" 0 и амплитуда > 200. Верно, малко е, но не мисля, че от това е проблемът.
Та след като поработи няколко часа, спира. Намирам го спрял, с напълно развита пружина, т.е. пружината е изпуснала по някаква причина. При опит да го навия отново не се навива, трябва да го обърна с циферблата надолу, за да "захапе" и да почне отново да навива. Почне ли - ситуацията се повтаря: работи няколко часа, пружината изпуска по някаква причина, започва да не може да се навива.
Проверено е, че системата за законтряне на барабана работи, т.е. не се развива поради изпускане на контрата.
Подозренията ми паднаха върху системата "пружина-охлюв", като предположих, че има нещо износено в контактната им част. Затова смених последователно: 1. пружината с друга употребявана; 2. "охлюва" (по препоръка на часовникаря, при който го занесох) с чисто нов; 3. отново пружината с чисто нова, по номенклатура. Проблемът си остана.
Не съм сменял единствено барабана. Следващото ми предположение е, че при определено положение на пружината спрямо вътрешната повърхност на барабана тя се "плъзва" и след това по инерция се развива. При това развиване не знам как, но се откача и охлюва. Защо обаче след това при опит за навиване не се закача пак - също не мога да си обясня.
Понеже вече купих някои части (които никак не са евтини), а резултатът е нулев, преди да купя нов барабан (още над 100 лв.

Часовникарят, на който го занесох, каза, че не може да го поправи. Ако пък знаете кой със сигурност ще го направи, давайте координати и да го пращам.
Поздрави, Миро.
Всяка идея е добре дошла