Съгласен съм с мненията ви колеги.Не знам защо ,но на запад по наблюдения от нещата които се продават,повечето по който има части от часовници ги водят steampunk jewelry или steampunk art.
Относно унищожаването на часовници,заради позлата.Това все още не мога да го проумея,не е ли по добре да го продадеш часовника цял,отколкото да дишаш химии и да си разваляш здравето,заради няколко грама злато.
Относно унищожаването,имах предвид че съм виждал унищожени Лонджин,Омега,Зенит,Булова(все престижни имена в часовниците и часовникарската индустрия) и се продават бижута с части от такива,като за "бижутата" се искат някакви огромни суми.Пак казвам,че ако се подходи артистично и с дизайнерски поглед на нещата,се получават и хубави неща.Но съм виждал и такива,все едно правени от третокласник и имат самочувствие да им искат хубава цена

.Е с това не съм съгласен,и унищожаването на часовници с тази цел(имам впредвид втората половина на предното изречение).Иначе да по добре е часовникови механизми вместо да залежават,да се ползват за нещо,но нека ценните неща да не се унищожават.Както и чисто нови части за часовници.
Поздрави!
П.П.Извинявам се за дългия коментар.