Декорация на механизъм

Потребителски аватар
DDimitrov
Reactions:
Регистриран: 03 авг 2012 10:41

Декорация на механизъм

Мнение от DDimitrov » 02 май 2015 13:33

Здравейте,

От доста време ми се върти една конкретна идея за докорация върху Молния и сега ми се отвори възможност. Бях поканен от Диран, да участвам в един от неговите проекти, а именно: viewtopic.php?f=97&t=4543. Задачата ми беше чисто дизайнерска, звързана с изработката на циферблата, стрелките и евентуално декорация на мостовете и гърба чсвоника.
Ето първоначалната концепция:
Изображение
А тук, изпълнението на мостовете:
Изображение
Изображение
Малко видео:
https://youtu.be/1sBFG2H0L4A" onclick="window.open(this.href);return false;

Не съм снимал процеса, защото забравих, но техниката е химично ецване.
Нядавам се да ви хареса и очаквам обективното ви мнение.
Последна промяна 1 на DDimitrov, променена общо 24 пъти

rosen_er
Специалист
Reactions:
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Re: Декорация на механизъм

Мнение от rosen_er » 02 май 2015 13:43

Страхотно icon_clap Обаче ,понеже подкани за мнения.....Не може ли да се направят мостовете без боядисване(или каквото там е сторено) с черния цвят,а да останат само с цвета ма метала но с полирани и матирани повърхности?Така на линии като на първоначалната концепция,но без "черното" ,също.

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Регистриран: 03 яну 2012 18:46
Контакти:

Мнение от Pavlin » 02 май 2015 14:04

Поздравления отново за добрата работа!
Аз обаче бих заложил на декорация с дебелина макс на човешки косъм. С толкова фини линии че още от разстояние да се откроят малкия циферблат и баланса. Контурите ми идват малко несъразмерни спрямо размера на целия механизъм. Подкрепям Росен за черния цвят, това трябва да блести.
Изказвам просто мнение като страничен човек. :)

Потребителски аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:
Регистриран: 04 яну 2012 22:27

Мнение от omegaqq » 02 май 2015 16:23

Не мога да видя добре, но ми се струва, че при обработката се е съсипал болта, който крепи подложния камък на анкърното колело. Това не ередно, защото възела става неразглобяем, а не трябва.

Потребителски аватар
DDimitrov
Reactions:
Регистриран: 03 авг 2012 10:41

Мнение от DDimitrov » 03 май 2015 05:14

rosen_er написа:Страхотно icon_clap Обаче ,понеже подкани за мнения.....Не може ли да се направят мостовете без боядисване(или каквото там е сторено) с черния цвят,а да останат само с цвета ма метала но с полирани и матирани повърхности?Така на линии като на първоначалната концепция,но без "черното" ,също.
Благодаря ти Росен,
Боядисаното е патина, но го направих с цел да откроя детайлите. Това не е крайният изглед на механиката, най-малкото трябва да го обсъдя и с Диран. Със сигурност детайлите няма да останат в това състояние, защото трябва да се защитят от корозия, така че ще се обработват допълнително. Ако зависеше само от мен, бих решил дизайна изцяло в черно и бяло, като бих оставил единствено баланса и колелата в оригиналният им вид. Покрития за декорацията ги виждам решени в черен и бял родий.
Нещо подобно на това:
Изображение

Pavlin написа:Поздравления отново за добрата работа!
Аз обаче бих заложил на декорация с дебелина макс на човешки косъм. С толкова фини линии че още от разстояние да се откроят малкия циферблат и баланса. Контурите ми идват малко несъразмерни спрямо размера на целия механизъм. Подкрепям Росен за черния цвят, това трябва да блести.
Изказвам просто мнение като страничен човек. :)
Павлине,
Благодаря! Отностно концепцията, тя не е окончателна. Следва да я обсъдим с Диран, така че това са само тестове. Относно декорацията - е това е субективно решение, изцяло зависещо то дизайна, но мисля че дебелина на линиите от човешки косъм, първо ще е трудно да изпълнение и второ едва ли ще се забелязва, камо ли от далече. Все пак, ако не се лъжа един човешки косъм е дебел около 30-35 микрона. Както казах по-горе, аз бих заложил на по-модерен дизайн.
omegaqq написа:Не мога да видя добре, но ми се струва, че при обработката се е съсипал болта, който крепи подложния камък на анкърното колело. Това не ередно, защото възела става неразглобяем, а не трябва.
Абсолютно си прав! Болта на подложният камък е "чао" и това май ще е сериозен проблем при сервиз, така че ще го обсъдя с Диран и на това място най-вероятно ще променим дизайна.

Благодарности на всички за мненията !!!
Предполагам скоро ще има новини и нови снимки по проекта.

kapkan
Специалист
Reactions:
Регистриран: 27 яну 2012 22:01

Мнение от kapkan » 03 май 2015 09:06

Мен пък ми харесва как става,липсва ми само секундната стрелка n_sad предполагам,че при готовият механизъм цветовете ще са по-наситени,черното ми сивее,а на жълтото се виждат линиите на шлайфането,и е някак мътно.А родирането мисля е най-добрият вариант n_thumbsup

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Контакти:

Мнение от Pavlin » 03 май 2015 09:52

Разбрах идеята за нещо по модерно, но в такъв случай трябва да се помисли и за модерна каса. Или пък защо не целите мостове да черни, като на Лакроа-то?

diran
Reactions:
Регистриран: 01 апр 2012 17:33

Мнение от diran » 03 май 2015 11:15

Според мен се е получило много добре.
Понеже знам първоначалния замисъл, получило се е според очакванията което е най-важното.
Все пак не правим копие на някой или да събираме часовник с каса от тук цифер от там машина от някъде. "Което е почти невъзможно". няма машини в тази държавица.
Идеята е, че ако правим часовник с етикет "Призведено в България", да е на прилично ниво от към изработка, да си личи собствения дизайн или почерк в цялото нещо.
Когато се спреш пред някой щанд всеки един часовник е виждане на дизайнера за красиво и идеята на инженера за функционално.
Абсолютно наясно сме, че не на всеки ще се хареса.
Часовника който си направих нося всеки ден за нещо като проучване.
Всеки трети-пети човек ме пита какъв е, като номер едно са Руснаците при тях часовниците са в култ и повечето са завидно информирани. Следват въпроси за цената и от къде.
Цялото начинание е истрел в тъмното и за мое разочарование изделието се оформя доста скъпо.
Не съм сигурен, че ще има хора готови да платят цената която се получава.
Решили сме твърдо да опитаме така че ще разберем.

Снимките се постват и в двата форума и цел да се проучи мнението на хората и да се изчистят някой дефекти които са невидими за нас с Митко в оперделен момент. Благодаря на всички които са писали с критика и предложения.
Имам една огромна молба понеже всичко което виждате коства доста неуспешни опити съм свършил Молниите от всякъде. Ако някой има на сърце ЧАСТИ за Молния да праща, че е зле работата.
Едно уточнение ако някога стигнем до готов продукт той ще е със Унитас.
Молнията не става за ръчен часовник.

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Контакти:

Мнение от Pavlin » 03 май 2015 11:34

Радвам се че не приемате думите ни като заяждане, целта е да се усъвършенстват нещата. Поздравления още веднъж за ентусиазма.
Какво точно ти трябва за Мълния?

Потребителски аватар
trk2
Напреднал
Reactions:
Регистриран: 29 яну 2013 09:18

Мнение от trk2 » 07 май 2015 09:46

Поздравления за ентусиазма icon_clap
За да сте конкурентни на западните цени, като за начало ще трябва да поръчвате изработката на вън. Най- добре във Швейцария, че имат опит, а после ако се замогнете може да си купите и оборудване.
Проблема е, че дизайна лесно може да "изтече", така че първо ще трябва международна правна защита, което също си е сериозен харч.
По същността не мога да взема становище защото не съм технически грамотен.
Мога да изкажа мнение относно дизайна. Ръбовете на мостовете също трябва да се обработят като горния кант. Интересно ми е как ще се почернят стоманените части и дали ще паснат с черното на мостовете.
Видимата част на долната платка също трябва да се обработва, включително и тарелката държаща анкера.
Успех!
С каквото мога ще помагам.

diran
Reactions:

Мнение от diran » 07 май 2015 10:53

Ако трябва да сме реалисти, (а се налага)
Нито имаме толкова пари, нито има толкова пазар в България, че да се върне инвестицията.
Идеята е да има Български часовник, а за целта което може да се направи в България ще се прави тук.
Понеже се налга да се работи без машини и цели отдели във фабрика и без пари се работи само с ентусиазъм за идеята.
Опитваме се да направим часовник за ценители. Няма как да се купи такова изделие от човек който си дава парите за показност,там са Ролекс ,Брайтлинг за силните . а по-слабите Тисо.Кандино и др.
Цената колкото толкова за момента не се знае.
Дизайн не могат да си защитят милиардерите в занаята.
Вече за почах да си мисля,че с Митака малко бързаме да показваме работата си, защото всеки се изказва за дребните дефекти до които не сме стигнали още.
Изпуржен винт, не полирани бордове временна оксидация вместо Родиране.
Това са неща които си ги знаем.
Въпроса е в цялата картина въпроса е вконцепциятя за цялостен изглед на часовника, детайлите искат много време и труд.
Въпроса като цяло е дали да продължаваме напред да зчистваме детайлите.

kapkan
Специалист
Reactions:
Регистриран: 27 яну 2012 22:01

Мнение от kapkan » 07 май 2015 12:58

diran написа: Въпроса като цяло е дали да продължаваме напред да зчистваме детайлите.
Не знам защо се замисляш за това,много ясно,че няма да се отказвате.Всички сме ентусиасти,радваме се на това което правите,но ако не се обаждаме за неща дето предполагаме,че си знаете,ще пропуснем и такива дето и вие сте пропуснали.Идеята ми харесва и както писа trk2 ще помагаме ако можем.

Потребителски аватар
trk2
Напреднал
Reactions:
Регистриран: 29 яну 2013 09:18

Мнение от trk2 » 07 май 2015 13:01

Цялостната концепция е Много добра. Специално за Молнията.
Според мен е по- добра от вече съществуващи екземпляри на Унитас.
Изображение

Най-добра според мен е тази концепция
Изображение
Изображение
За съжаление обаче конфигурацията на Унитас и Молния не го позволяват без сериозни промени по платката.

diran
Reactions:

Мнение от diran » 09 май 2015 13:08

Изображение

Изображение

Изображение

Според мен мостовете взеха да се оформят.
Сниман с телефона сори за качеството.

diran
Reactions:

Мнение от diran » 09 май 2015 13:20

Искам да изкажа огромната си благодарност на колегите
kapkan и miroman за часовниците които ми изпратиха ще са от огромна полза.
Най-много ме зарадва факта, че и други хора се ентусиазираха по моите "проекти".
Благодаря отново.

Отговори

Върни се в “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”