Освежаване на стрелки и маркери?

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Регистриран: 20 яну 2012 22:02

Освежаване на стрелки и маркери?

Мнение от atanweb » 02 дек 2013 22:14

Здравейте, бих искал да разбера вашият подход към освежаване на стрелки които са ръждясали и са изгубили блясъка си. Също така как може да се поднови блясъка на обемните часови маркери.
Спомням си преди две години направих опит с водна шкурка 2500 да премахна окиса върху обемни маркери, стана пълна катастрофа. Маркерите отдолу бяха с различен цвят от това което е било някога като покритие т.е. аз съм го изшкурил. Още по лошото е, че се заглаждат ръбовете на маркерите и всичко става обло. :redface
Сега имам един пациент на масата и се чудя с какво да освежа маркерите му. Имам спомен, че някой беше писал да се освежава с изтискан лимонов сок на тампонче, но дали е достатъчно ефективно. Има ли препарат за тази цел.

Стрелките стават успешно с водна шкурка 3000 по дължина после на лист хартия още малко полиране на сухо. Придобиват що годе приличен вид.
Преди време пробвах на кечето за полиране стана чудесно, но замалко да изгубя стрелката.
Изображение

plamenhar
Специалист
Reactions:
Регистриран: 17 апр 2012 14:49

Re: Освежаване на стрелки и маркери?

Мнение от plamenhar » 02 дек 2013 22:44

За маркерите-не знам.
Стрелките-ги пипам само ако са замърсени и им липсва боята.
Ръждясалите и корозирали-нищо не ги оправя.Или временно.
С клечка за зъби махам старата боя и с нова запълвам.
Ползвам или нитро боя,или лак за нокти.
За целта съм си купил няколко цвята плюс тези на жена ми. :mrgreen:
След като изсъхне ги почиствам откъм лицевата страна с тампон за уши и малко лакочистител.

nevenbekriev
Специалист
Reactions:
Регистриран: 14 юни 2012 17:05

Мнение от nevenbekriev » 02 дек 2013 22:45

Когато стрелките са стоманени и с ръжда, слагам на равна плоскост шкурка 2000 , върху нея стрелката, притискам с пръст и шкуря докато се заличат язвите. После полирам с дремел с кече едната половина (в посока на стрелката, не перпендикулярно), докато притискам с пръст другата половина, после обръщам другата половина. Обезмаслявам и посинявам, като поставям стрелката върху дебела месингова ламарина и нагрявам внимателно с горелка отдолу. После мажа с масло и бърша със салфетка. Когато стрелките са позлатени няма спасение и затова стават посинени. Ако са месингови, просто се полират.
Маркерите могат да се излъскат с тъкан или хартия внимателно. За да не пострада останалата част, може да се маскира с хартия с отвор колкото маркера. Не бива да се прекалява с търкането за да не падне покритието После може всичко да се лакира за да не потъмнее пак след време.

Потребителски аватар
marind
Reactions:
Регистриран: 25 окт 2013 00:49

Мнение от marind » 03 дек 2013 00:06

Я да питам нещо в тази връзка - има ли в България някой, който да оправя/сменя/нанася фосфор/луминова? Досега съм нямал друг часовник, на който подсветката да се доближи /като времетраене/ до тази на Сумо-то. Та, примерно си харесам някакъв часовник като цяло, но подсветката му "куца" - има ли начин някой тук да я направи подобна на Сумо/Монстър и пр.? Прощавайте, ако тази тема не е правилното място за въпроса ми :b

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Регистриран: 03 яну 2012 18:46
Контакти:

Мнение от Pavlin » 15 дек 2013 21:14

Аз бях купил някаква боя, ама не струваше. Четох във хомидж форума за някаква много добра, но вече не ми се опитва. :)
Убеден съм обаче, че няма кой да бие Сейко по светене.

zzarkoo
Reactions:
Регистриран: 03 юни 2013 10:00

Мнение от zzarkoo » 16 дек 2013 12:35

За стрелките, аз ползвам полир паста (за зъби :) ) парацлче и търкане на ръка. Обикновено се получва доста прилично. Веднъж с дремела пробвах, но резултатът беше катастрофален.
marind написа:Я да питам нещо в тази връзка - има ли в България някой, който да оправя/сменя/нанася фосфор/луминова?
Божидар се справя доста добре с луминовата.

simonb
Напреднал
Reactions:
Регистриран: 20 яну 2012 21:51

Мнение от simonb » 29 дек 2013 22:06

zzarkoo написа:За стрелките, аз ползвам полир паста (за зъби :) ) парацлче и търкане на ръка. Обикновено се получва доста прилично. Веднъж с дремела пробвах, но резултатът беше катастрофален.
marind написа:Я да питам нещо в тази връзка - има ли в България някой, който да оправя/сменя/нанася фосфор/луминова?
Божидар се справя доста добре с луминовата.
Божидар е само за София, защото като сложиш и куриерската услуга, тя цената става една.. nono (говоря от опит, ползвал съм услугите му).

Потребителски аватар
marind
Reactions:

Мнение от marind » 30 дек 2013 01:12

simonb написа:Божидар е само за София, защото като сложиш и куриерската услуга, тя цената става една.. nono (говоря от опит, ползвал съм услугите му).
Ако може да ми направи часовника така, че да свети цяла нощ, ще му го пратя, дори и във Франция да се намира :) n_thumbsup

kapkan
Специалист
Reactions:
Регистриран: 27 яну 2012 22:01

Мнение от kapkan » 15 яну 2014 17:45

Потребителски аватар
marind
Reactions:

Мнение от marind » 15 яну 2014 17:58

kapkan написа:
"Този видеоклип не съществува" :)

kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan » 15 яну 2014 18:15

Сега го гледах,вграждането прави номера сигурно :( те линк направо
http://www.youtube.com/watch?v=oXV6JfZ7 ... 4-overview" onclick="window.open(this.href);return false;
работи,пробвах

plamenhar
Специалист
Reactions:
Регистриран: 17 апр 2012 14:49

Мнение от plamenhar » 15 яну 2014 19:12

Добре свети,обаче това полиране на стрелките?
Вероятно са златни,иначе ако са месингови след 2-3 седмици и няма да се познаят.
Досега само на един часовник съм попадал със златни стрелки-Movado.

kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan » 15 яну 2014 19:19

Не ги знам дали са златни,но месингови съм лъскал и държат още

Seikosha
Специалист
Reactions:
Регистриран: 11 фев 2013 21:37

Мнение от Seikosha » 15 яну 2014 20:08

За златни-едва ли,на места си личи ,че са бели,то играта на светлината си казва думата,но може и да са стоманени.,или от някаква друга сплав.,но при всички случаи са без покритие.Мен ми е интересно друго,що ги вари преди полиране в тая тенджера,какво има в нея? Гледам,че я загрява и като фритюрник,изглежда го ползва и за друго,едва ли такова джакузи е само за едни стрелки,да не е нещо обезмасляващо n_sad Иначе гледам,че ги бучи на клечки като мен :) и правилно прави заливка,никога не се търка нагоре-надолу,при заливката се получава ефекта на камбаната във вода и поради затворената геометрия на отвора ,от другата страна се получава ефекта на ципата и става равно,абе нищо ново под слънцето,общо взето,ако имам светомаса,мога всичко друго да го направя 1:1 не виждам нищо кой знае колко сложно.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

rosen_er
Специалист
Reactions:
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Мнение от rosen_er » 15 яну 2014 20:18

Това според мен е ултразвукова вана.

Отговори

Върни се в “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”