Кулинария!

Тук пишем за каквото се сетим
plamenhar
Специалист
Reactions:
Регистриран: 17 апр 2012 14:49

Re: Кулинария!

Мнение от plamenhar » 16 окт 2013 20:45

Вечер се спи по добре.

DHM
Специалист
Reactions:
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Мнение от DHM » 16 окт 2013 21:32

Алоууууууу.............бягате ми нещо по тъча :mrgreen:
.

Потребителски аватар
iivetsa
Напреднал
Reactions:
Регистриран: 05 юли 2012 22:21

Мнение от iivetsa » 16 окт 2013 21:44

Да дам и аз моите две стотинки по темата :wink: !Готвя от както се помня,и според повечето ми познати се справям доста добре,колкото и нескромно да звучи :) !За съжаление, напоследък не ми остава много време,но винаги когато мога правя нещо интересно и различно от стандартните мусаки и разни други банални манджи!Вчера правих шкембе чорба и панирах броколи , нищо впечатляващо но беше адски вкусно :lol: !Рецептата за шкембето я знам от дядо ми,и винаги получавам добри резултати с нея :wink: ! 1кг. телешко шкембе се измива и сварява добре(под налягане за 50-60 мин.),след което се изхвърля водата в която е варено.Ако шкембето има дъх или кофти миризма,слагам 50 гр. ракия във водата в която ще се вари.Свареното шкембе се доварява с 1 литър прясно мляко и 1.5 вода,като се добавя един телешки кокал и десетина скилидки чесън.Накрая се прави запръжка с масло и червен пипер,и се добавя сол и черен пипер.Финалното овкусяване е ясно,оцет чесън и люто!Според мен основните грешки при приготвянето е да се ползва първата вода,и да се добавя брашно в запръжката,както и да се икономисва от млякото и другите продукти :wink: !Броколите са още по лесни!Съвсем леко сваряване,след което се оцеждат добре от водата и се осоляват на вкус.Приготвя се панировка от 2-3 яйца прясно мляко и царевично брашно,като се бърка до получаване на рядка смес,след което топваме броколите в нея и ги пържим в силно загрято олио.Поднасят се топли със сос по желание!Аз предпочитам млечен със синьо сирене,но става добре и с майонеза с лимон и копър!Баси, пак огладнях докато ги писах тия писания :lol:

П.С. Митак,шопите наблягаме на мръвките,и затова не знаем рецептата на въпросната салата :lol: !Майтапа на страна, ял съм шопска салата приготвена по най различни начини,и не мога да кажа кой е правилният!?Винаги има домат,лук,краставица и пипер,но всичко друго е въпрос на пълна импровизация според мен!Някъде слагат шунка и кашкавал,другаде само сирене,или катък?!Ял съм и с маслини,с кисели краставички и какво още не :lol: !Аз си я правя в къщи с домат, краставица, лук, печена чушка,магданоз и много сирене,и си ме е екстра :wink:
http://iivetsa.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://bladeforum.bg/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;
kama collector 88

DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM » 16 окт 2013 22:25

По въпроса за шкембето те поздравявам искрено!!! И то защото "простата" според много консуматори шкембе чорба си е своеобразен връх в кулинарията и въобще не е толкова проста, да не говорим колко трудоемка е!!!
Вари се отделно и водата се изхвърля задължително!!! Подправки за варенето - чесън, лук (който обира неприятните миризми), дафинов лист, бахар и чер пипер на зърна :wink: За бульона: най-добре е едро телешко рагу! Демек телешки кокали от големите, но разполовени, за да може костния мозък да даде своето :) За брашното......препича се на тиганче, саханче или просто върху хартия, както са го правили бабите ни :) Застройката задължително с прясно мляко, а запръжката трябва да е много бърза....хем олиото да не е сурово, хем пипера да не прегори. Варенето в прясно мляко също е идея, но тя се прилага за убиване на миризми.....Акулата е миризлива риба поради факта, че не уринира и накисването в прясно мляко убива тежката и миризма при термична обработка.
Колкото до последното ти изказване.....въобще няма да го отразя :mrgreen: Защото и децата са чували за шопска салата и ГАБРОВСКИ КАЙЗЕР :lol: Дори и филето "Елена" или бута по еленски се правят в балкана и то само на 60-70км. от Габрово, а за софийски месен деликатес не съм и чувал.....Какво бил ядял Ивеца...........Аз пък мажа едни черни филийки с едни черни хайвери, ама не се фаля :) И като ми свърши ракията и ме мързи да сляза, че съм на 5-ия просто си отварям една шотландска :lol: ама пак не се фаля!!! Ядял бил мръвки само......да си ме видял да съм панирал броколи??? lol2 Я ми погледни рецептите при Сейкоша сан и тогава ми се отваряй!!! :lol: А и друго :rules ножовете ви едни гладки, новички.....а моите едни опилени от заточване, което както би трябвало да знаеш не става от рязане на марули :banana lol2
Но да се върнем на темата! Вместо броколи, някой път пробвай с карфиол :wink: Но първо го бланширай в подсолена вода докато поомекне и после може да ми споделиш :D
Поздрави и :b И чакам рецепти за шопската!!!
.

Потребителски аватар
iivetsa
Напреднал
Reactions:
Регистриран: 05 юли 2012 22:21

Мнение от iivetsa » 17 окт 2013 05:43

Ей,не може да те надцака теб човек и това си е :lol: !!Ножовете ми били лъскави,марули съм рязал с тях,направо ми скри шапката :lol: Хайде мир да има,ние по шоплъка ще сме тревопасни,пък вие от еленският балкан ще сте хищни :wink:

П.С. Рецепта за шопска съм ти дал,а и карфиол съм панирал и знам за какво става въпрос :wink:
http://iivetsa.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://bladeforum.bg/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;
kama collector 88

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Контакти:

Мнение от varban » 17 окт 2013 06:44

DHM написа:Привет, кулинари! :)
...
Каква е точната рецепта за ...
Такова животно нема :)
Точна рецепта на кво да е в къщи - че това да не е ресторант :)
Аз готвя за мене си, не за клиенти. И слагам, квот си сакам :)

Точни рецепти има във всякакви работи, дето ги ям, ама избягвам да ги правя - торти, кремове, теста разни и прочие благинки.
DHM написа: Дерзайте :mrgreen:
И аз това викам ;)

DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM » 17 окт 2013 06:49

iivetsa написа:Ей,не може да те надцака теб човек и това си е :lol: !!Ножовете ми били лъскави,марули съм рязал с тях,направо ми скри шапката :lol: Хайде мир да има,ние по шоплъка ще сме тревопасни,пък вие от еленският балкан ще сте хищни :wink:

П.С. Рецепта за шопска съм ти дал,а и карфиол съм панирал и знам за какво става въпрос :wink:
:D :lol: :b
.

DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM » 17 окт 2013 06:53

И нека леко се поправя, за да няма двусмислие! Под "точна" рецепта за шопска салата имам предвид правилната или оригиналната или автентичната и пр. Един жокер! Тя в никакъв скучай не е домати, краставици и настъргано на купчинка сирене, както в някои, че и в повечето кръчми :wink:
.

kova4ev
Напреднал
Reactions:
Регистриран: 03 фев 2013 23:36
Контакти:

Мнение от kova4ev » 17 окт 2013 08:08

Айде бе, модератора... Ден след ден я чакам твоята мидената салата и точа лиги drool2
Много ги обичам и често ги правя на салатка - миди, рулца от раци, копър, зехтин, лимон и червен лук.
"Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект"-Т.П.
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Контакти:

Мнение от varban » 17 окт 2013 08:20

DHM написа:Под "точна" рецепта за шопска салата имам предвид правилната или оригиналната или автентичната и пр.
Мързи ме да търся пруфлинк, затова ми вервай без доказателства :)

В шоплука има сякякви салати. И аз лично не мога да направя разлика между тях. И в резервата си е същото.

Важна е дозата - салата с три ракии, и после се взема решение дали да се продължава на ракия или да се минава на вино през зимата или бира през лятото :)

А шопската салата я е измислил някой умен готвач от Балкантурист. И тая салата е на не повече от половин век. Имам предвид салатата с печени чушки, другото си е проста зеленчукосмес.

Ама това само на форума го разправяй!
А на чужденците - супер специални приказки, неповторими секретни рецепти и така нататък ;)

Аз пред братята такива неща не пиша, няма да издавам държавни тайни!

ivankrystev
Напреднал
Reactions:
Регистриран: 03 май 2013 18:43
Контакти:

Мнение от ivankrystev » 20 окт 2013 15:39

Добре сте я захапали темата... Принципно жена ми готви много хубаво/вкусно, но когато имаме готвя аз, че да не се изложим... :>

Трябва и аз да перна някоя вкусотия(при свободно време).

sheretudis
Специалист
Reactions:
Регистриран: 14 яну 2012 16:50

Мнение от sheretudis » 20 окт 2013 18:28

стига бе стига сте писали или поне не показвайте снимки че моята отиде за седмица при майка си и само салами и готови кюфтета нагъвам

Seikosha
Специалист
Reactions:
Регистриран: 11 фев 2013 21:37

Мнение от Seikosha » 20 окт 2013 19:17

Ми тя твойта още преди месец замина при майка си за седмица :o Чети и се научи да готвиш,кефа е като след добре отремонтиран часовник,само дето участват и повече сетива drool2
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

plamenhar
Специалист
Reactions:
Регистриран: 17 апр 2012 14:49

Мнение от plamenhar » 20 окт 2013 19:35

sheretudis написа:стига бе стига сте писали или поне не показвайте снимки че моята отиде за седмица при майка си и само салами и готови кюфтета нагъвам

Що ми се струва,че си един от първите,който сложи снимки на препълнена маса? :b

kapkan
Специалист
Reactions:
Регистриран: 27 яну 2012 22:01

Мнение от kapkan » 20 окт 2013 19:44

кажи му го,от немско се върна кисел :) 50е ....ха ха

Отговори

Върни се в “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”