Кулинария!
Re: Кулинария!
Вечер се спи по добре.
Да дам и аз моите две стотинки по темата
!Готвя от както се помня,и според повечето ми познати се справям доста добре,колкото и нескромно да звучи
!За съжаление, напоследък не ми остава много време,но винаги когато мога правя нещо интересно и различно от стандартните мусаки и разни други банални манджи!Вчера правих шкембе чорба и панирах броколи , нищо впечатляващо но беше адски вкусно
!Рецептата за шкембето я знам от дядо ми,и винаги получавам добри резултати с нея
! 1кг. телешко шкембе се измива и сварява добре(под налягане за 50-60 мин.),след което се изхвърля водата в която е варено.Ако шкембето има дъх или кофти миризма,слагам 50 гр. ракия във водата в която ще се вари.Свареното шкембе се доварява с 1 литър прясно мляко и 1.5 вода,като се добавя един телешки кокал и десетина скилидки чесън.Накрая се прави запръжка с масло и червен пипер,и се добавя сол и черен пипер.Финалното овкусяване е ясно,оцет чесън и люто!Според мен основните грешки при приготвянето е да се ползва първата вода,и да се добавя брашно в запръжката,както и да се икономисва от млякото и другите продукти
!Броколите са още по лесни!Съвсем леко сваряване,след което се оцеждат добре от водата и се осоляват на вкус.Приготвя се панировка от 2-3 яйца прясно мляко и царевично брашно,като се бърка до получаване на рядка смес,след което топваме броколите в нея и ги пържим в силно загрято олио.Поднасят се топли със сос по желание!Аз предпочитам млечен със синьо сирене,но става добре и с майонеза с лимон и копър!Баси, пак огладнях докато ги писах тия писания 
П.С. Митак,шопите наблягаме на мръвките,и затова не знаем рецептата на въпросната салата
!Майтапа на страна, ял съм шопска салата приготвена по най различни начини,и не мога да кажа кой е правилният!?Винаги има домат,лук,краставица и пипер,но всичко друго е въпрос на пълна импровизация според мен!Някъде слагат шунка и кашкавал,другаде само сирене,или катък?!Ял съм и с маслини,с кисели краставички и какво още не
!Аз си я правя в къщи с домат, краставица, лук, печена чушка,магданоз и много сирене,и си ме е екстра 

П.С. Митак,шопите наблягаме на мръвките,и затова не знаем рецептата на въпросната салата

http://iivetsa.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://bladeforum.bg/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;
kama collector 88
kama collector 88
По въпроса за шкембето те поздравявам искрено!!! И то защото "простата" според много консуматори шкембе чорба си е своеобразен връх в кулинарията и въобще не е толкова проста, да не говорим колко трудоемка е!!!
Вари се отделно и водата се изхвърля задължително!!! Подправки за варенето - чесън, лук (който обира неприятните миризми), дафинов лист, бахар и чер пипер на зърна
За бульона: най-добре е едро телешко рагу! Демек телешки кокали от големите, но разполовени, за да може костния мозък да даде своето
За брашното......препича се на тиганче, саханче или просто върху хартия, както са го правили бабите ни
Застройката задължително с прясно мляко, а запръжката трябва да е много бърза....хем олиото да не е сурово, хем пипера да не прегори. Варенето в прясно мляко също е идея, но тя се прилага за убиване на миризми.....Акулата е миризлива риба поради факта, че не уринира и накисването в прясно мляко убива тежката и миризма при термична обработка.
Колкото до последното ти изказване.....въобще няма да го отразя
Защото и децата са чували за шопска салата и ГАБРОВСКИ КАЙЗЕР
Дори и филето "Елена" или бута по еленски се правят в балкана и то само на 60-70км. от Габрово, а за софийски месен деликатес не съм и чувал.....Какво бил ядял Ивеца...........Аз пък мажа едни черни филийки с едни черни хайвери, ама не се фаля
И като ми свърши ракията и ме мързи да сляза, че съм на 5-ия просто си отварям една шотландска
ама пак не се фаля!!! Ядял бил мръвки само......да си ме видял да съм панирал броколи???
Я ми погледни рецептите при Сейкоша сан и тогава ми се отваряй!!!
А и друго :rules ножовете ви едни гладки, новички.....а моите едни опилени от заточване, което както би трябвало да знаеш не става от рязане на марули
Но да се върнем на темата! Вместо броколи, някой път пробвай с карфиол
Но първо го бланширай в подсолена вода докато поомекне и после може да ми споделиш
Поздрави и
И чакам рецепти за шопската!!!
Вари се отделно и водата се изхвърля задължително!!! Подправки за варенето - чесън, лук (който обира неприятните миризми), дафинов лист, бахар и чер пипер на зърна

Колкото до последното ти изказване.....въобще няма да го отразя

Но да се върнем на темата! Вместо броколи, някой път пробвай с карфиол

Поздрави и

.
Ей,не може да те надцака теб човек и това си е
!!Ножовете ми били лъскави,марули съм рязал с тях,направо ми скри шапката
Хайде мир да има,ние по шоплъка ще сме тревопасни,пък вие от еленският балкан ще сте хищни
П.С. Рецепта за шопска съм ти дал,а и карфиол съм панирал и знам за какво става въпрос

П.С. Рецепта за шопска съм ти дал,а и карфиол съм панирал и знам за какво става въпрос

http://iivetsa.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
kama collector 88
kama collector 88
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Регистриран: 26 май 2013 21:00
- Контакти:
Такова животно немаDHM написа:Привет, кулинари!![]()
...
Каква е точната рецепта за ...

Точна рецепта на кво да е в къщи - че това да не е ресторант

Аз готвя за мене си, не за клиенти. И слагам, квот си сакам

Точни рецепти има във всякакви работи, дето ги ям, ама избягвам да ги правя - торти, кремове, теста разни и прочие благинки.
И аз това викам ;)DHM написа: Дерзайте
iivetsa написа:Ей,не може да те надцака теб човек и това си е!!Ножовете ми били лъскави,марули съм рязал с тях,направо ми скри шапката
Хайде мир да има,ние по шоплъка ще сме тревопасни,пък вие от еленският балкан ще сте хищни
![]()

.
И нека леко се поправя, за да няма двусмислие! Под "точна" рецепта за шопска салата имам предвид правилната или оригиналната или автентичната и пр. Един жокер! Тя в никакъв скучай не е домати, краставици и настъргано на купчинка сирене, както в някои, че и в повечето кръчми 

.
Айде бе, модератора... Ден след ден я чакам твоята мидената салата и точа лиги
Много ги обичам и често ги правя на салатка - миди, рулца от раци, копър, зехтин, лимон и червен лук.

Много ги обичам и често ги правя на салатка - миди, рулца от раци, копър, зехтин, лимон и червен лук.
"Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект"-Т.П.
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Регистриран: 26 май 2013 21:00
- Контакти:
Мързи ме да търся пруфлинк, затова ми вервай без доказателстваDHM написа:Под "точна" рецепта за шопска салата имам предвид правилната или оригиналната или автентичната и пр.

В шоплука има сякякви салати. И аз лично не мога да направя разлика между тях. И в резервата си е същото.
Важна е дозата - салата с три ракии, и после се взема решение дали да се продължава на ракия или да се минава на вино през зимата или бира през лятото

А шопската салата я е измислил някой умен готвач от Балкантурист. И тая салата е на не повече от половин век. Имам предвид салатата с печени чушки, другото си е проста зеленчукосмес.
Ама това само на форума го разправяй!
А на чужденците - супер специални приказки, неповторими секретни рецепти и така нататък ;)
Аз пред братята такива неща не пиша, няма да издавам държавни тайни!
-
- Напреднал
- Reactions:
- Регистриран: 03 май 2013 18:43
- Контакти:
Добре сте я захапали темата... Принципно жена ми готви много хубаво/вкусно, но когато имаме готвя аз, че да не се изложим... :>
Трябва и аз да перна някоя вкусотия(при свободно време).
Трябва и аз да перна някоя вкусотия(при свободно време).
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 14 яну 2012 16:50
стига бе стига сте писали или поне не показвайте снимки че моята отиде за седмица при майка си и само салами и готови кюфтета нагъвам
Ми тя твойта още преди месец замина при майка си за седмица
Чети и се научи да готвиш,кефа е като след добре отремонтиран часовник,само дето участват и повече сетива 

"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
sheretudis написа:стига бе стига сте писали или поне не показвайте снимки че моята отиде за седмица при майка си и само салами и готови кюфтета нагъвам
Що ми се струва,че си един от първите,който сложи снимки на препълнена маса?

кажи му го,от немско се върна кисел
50е ....ха ха