Реплики и хомиджи

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
Аватар
marind
Reactions:

Реплики и хомиджи

Мнение от marind »

Seikosha написа:Ми какъв да е механизма, нещо там като Ам Гъл беше и ако е това, ще е най-доброто. Явно те вълнува визията на един часовник и механизмът дали върши работа.Нормално. Това е определящо .Друг е въпросът ,дали такъв часовник има "родословно дърво" и история,което привлича и по-голямата част от пребивающите тук, падащи си повече по винтидж историите,иначе часовници бол,с имена,но безименни.
Според мен малко си противоречиш в един и същи пост :) "Чайка" имат определено доста сериозно родословно дърво, с начало 1955г и е най-големият производител на механични часовници в света :wink: Не се заяждам, просто винаги ми е бил интересен спора по тези теми :) Както и за реплики/ментета. Прави ми впечатление, че масово отношението към тях не е положително, но стане ли дума за "хомидж" :lol: нещата стават различни :wink: Добре де, може ли някой да ми обясни разликата между хомидж на Панераи /Марина Милитаре, Парнис, или безименен такъв/ и реплика на същия??? Дотук с темата дизайн :)
Друга огромна част от хората твърдят, че видиш ли, "сърцето" /механизма/ на часовника бил важен. В същия момент яростно отричат реплика със швейцарски механизъм, идентичен с оригинала /примерно 2824-2 или дори Swiss 7750/ icon_crazy
Та, кое всъщност "привлича и по-голямата част от пребивающите тук, падащи си повече по винтидж историите,иначе часовници бол,с имена,но безименни."? icon_crazy

Понеже въпросите нямат връзка с настоящата тема, ако решите може да отделите това в отделна дискусионна тема. Ако пък мислите, че въпросите са прекалено "взривоопасни", може също да изтриете поста ми, няма да се сърдя :b Но наистина ми се иска да "разкостим" тези въпроси, най-малкото заради самият себе си :) А и лаф да става :lol: :b
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Re: Реплики и хомиджи

Мнение от atanweb »

Разбира се всеки сам избира какво да плати и да носи.
Например одобрявам хомидж с добър и здрав механизъм доказан макар и клонинг с взаимозаменяеми части от оригинали или други разпространени клонинги.
Не бих купил реплика независимо с какъв механизъм заради уважението към труда на хората създали оригинала. Идеята на хомиджите и замяната или липсата на логото е жест и преклонение към оригинала и посланието - "Вие винаги ще останете в историята, а ние само се учим от вас."
Изображение
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Въпросите са наистина взривоопасни :)
Ето моето мнение: преди години харесвах само дизайнерски часовници, имах няколко броя, Dolce &Gabanna, Fossil и Calvin Klein. Един ден попаднах на стрелките. Там се водеха разни дискусии и активно защитавах тези марки които бяха със швейцарски кварцове и аз си мислех че целите часовници са швейцарски. В един друг момент прозрях че това не са истинските часовници. Тогава започнах да си мисля че Омега, Зенит и други от техния сорт са истинските часовници. На следващия етап разбрах че те също не са. А че това са часовниците които никога няма да видим, защото не можем да си позволим. Тогава започнах да купувам часовници които са по джоба ми, и това бяха руските часовници. Ценях ги като работещи часовникови механизми. Случи се така че отидох до Китай, видях неща които няма къде да се видят дори и на снимка. От тогава харесвам и репликите :)
Швейцарците, французите, англичаните, руснаците- всички са крали един от друг. Защо китайците да не могат?!
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

3017 написа:Въпросите са наистина взривоопасни :)
.....
...
.....От тогава харесвам и репликите :)
Швейцарците, французите, англичаните, руснаците- всички са крали един от друг. Защо китайците да не могат?!
Да така, е но дори и да са крали някога европеиците един от друг не са крали и името и всичко да е 1:1 с цел да се заблуждава народа. В днешно време репликите са направени с цел заблуда т.е. лъжа, а аз много мразя лъжите. А когато e обявено и нарочно нещо е променено за да се различава от оригинала тогава може. т.е. (homage)
Изображение
Аватар
marind
Reactions:

Мнение от marind »

atanweb написа:Идеята на хомиджите и замяната или липсата на логото е жест и преклонение към оригинала и посланието - "Вие винаги ще останете в историята, а ние само се учим от вас."
Много добре казано n_thumbsup Но всъщност не променя факта, че си е най-обикновена кражба, нали? Ако копирам 1:1 новата S класа на Мерцедес и я кръстя Маринцедес /примерно/, дали от Мерцедес ще приемат добре подобно признание на труда им от моя страна? :wink: Но въпроса отново е друг - аз дори не говоря за фирмите, а за нас, потребителите. Един харесва даден часовник заради дизайна, друг заради механизма, трети заради "гъзарията"... Както съм писал и на друго място - нямам против да наричаме овчаря "Оператор на биологична единица", но това не го прави по-малко овчар :lol: За мен между хомиджа и репликата /в случая на Панераи/ няма абсолютно никаква разлика - нито в механизмите, нито в дизайна! И при двете става дума за най-обикновена кражба /в случая на интелектуална собственост/ в името на едно единствено нещо - печалбата! :)
3017 написа:Въпросите са наистина взривоопасни :)
Всъщност, това е другото, което не мога да си обясня - защо само в България са такива :) Нали знаете приказката за разликата между английските, руските и българските форуми:
- В английския форум задаваш въпрос, отговарят ти.
- В руския задаваш въпрос, отговарят ти и на свой ред те питат нещо.
- В българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост… :lol:
Та, защо трябва подобни дискусии да излизат от рамките на добрия тон? Все още не съм намерил отговора на този въпрос :lol:
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Марине, а ти мислил ли си, кво е да "откраднеш" нещо?
Пробвал ли си?
Щото аз съм пробвал. И не излиза същото. Излиза някой път по-лошо, ама може да излезе и по-добро :)

Свършвам с офтопиика, щото ще почнат едни инженерни мърморясвания.

По темата - много хора си мислят, че ако мостовете и разположението на колелетата на един механизъм прилича на друг, то няма начин единият да не е дран.

Айде нема нужда!

Една машина три стрелки може да се направи по много малко начини рационално. Остава дреболия - да се избере, от коя страна ще бъде барабана. И толкова! Всичко останало се нарежда само.

Другото са шукарии :)

Пък ако оставиш две стрелки...

Има една лакардия сред барутаджийте - всеки може да измисли барут, номерът е да го пуснеш в производство.

Драл-драл... колко да е драл?

Първо пробвай да одереш нещо, после лепи етикети!
Аватар
marind
Reactions:

Мнение от marind »

Върбане, честно да ти кажа, не разбрах много от написаното от теб :redface
Я най-добре мятайте темата в коша, преди да сме я побългарили съвсем :wink:
Peace :lol: :b
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Не обръщай много-много внимание :-)
Аз запалих от четвърт на думичката "крадено". Щото не е като да откраднеш диня от бостан, вервай ми!
Ако не бях пробвал (не часовник, а барут, ама разликата не е голяма), нямаше да приказвам... пиша :-)

По темата - повечето съветски механизми са като автомат Калашников. Надеждни, не особено точни, добри за серийно производство. Интересно е, че драните 1:1 (като Слава транзистор) не са имали късмет.
А изстрадани машини, като 26 калибри на Полет и Ракета са правени по стотина тона годишно :-)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

marind Ако тръгна отзад - напред,бих казал,че не си разбрал,той нашият админ обича да се изказва понякога иносказателно и забравя да слага кавички тук-там,така,че едва ли има нужда да цитираш тази притча за форумите,дето я чета вече втори път във форума за няколко дена. Който е тъп,няма нужда да му го казваш,ако е малко по-малко тъп,той сам ще разбере. Общо взето,бих казал в този дух,че нашият форум си е интернационален,обикновено си караме като американски,понякога като се налага действаме като руски,а като не се трае,заприличваме на българи,макар и рядко,имало е и такива случаи.
Не разбрах защо е примерът и с "Чайка" и точно за какво противоречие става дума.
Така и до сега не можах да разбера какво значи хомидж точно,това ще де е някакво словосъчетание и измислен термин,от къде произлиза само гадая,дали е от home и image нещо което ще рече ,че е правено в домашни условия...незнам,от някъде се е пръкнало. Използването на думата "реплика" за мене също не е правилно,някой някъде беше казал,че това е по-изисканото наименование на менте,което пък е по-правилно. Репликата по принцип,би трябвало да се използва,когато нещо се прави от един производител или автор на едно негово произведение като производно на оригинала. Например Ролекс имат реплики на скъпи свои модели които например са от 150.000$ злато,диаманти и т.н. а репликата е без тези екстри и струва само 5.000$,но е произведен от Rolex.SA а не от Хуй Пий Чай. В изкуството например този термин също присъства. Когато един художник примерно нарисува картина с даден сюжет и след примерно няколко години нарисува друга по същият сюжет,вече се говори,че това е реплика на еди кой си художник от еди коя си година,на платното седи пак неговият подпис,не е първото,но пак е оригинал.Например една картина на Клод Моне,основоположникът на импресионизма,едни чукари над едно море,има 32 реплики,рисувал я е постоянно,като се оправдавал,че все нещо му убягвало :) Абе,убягвало,ама това не пречи всяка една от репликите му да се купува сега по няколко милиона. А друго нещо е вече копието. Има феноменално направени копия и останали в историята гениални копировачи,чиито копия,колкото и куриозно да звучи,са достигали по-високи цени на аукционите отколкото оригиналите. Така,че за мене часовниковите "реплики" не са реплики,а ментета или в най-добрият случай добри копия,както им викат в продажбите (реплика от най-висок клас :D ) Оттам насетне има много други подобни за тълкуване ситуации,дали нещо което е правено с части на една фирма,но на друго място,може да се смята за оригинал,сложен въпрос,ако е един Сейко сглобяван в клоновете му в Сингапур или щатите,това е оригинал,но ,ако е един часовник и видиш,че вътре пише swiss parts или Japan mov't разбираш,че някой в Хонг Конг е внесъл легално механизми ,произвел е всичко останало и го е сглобил и е написал отзаде asambled in Hong Kong ами това също не е нито реплика,нито пък е менте,тва си е жив сбирщак,каквито си правя и аз ката ден :) А не е ли подобна историята със стотиците швейцарски марки,които не произвеждат механизми,а регистрират търговска марка и почват да пускат събрани модели,каса от този,механизъм от онзи. Само за пример с един Атлантик (по-новата марка,щото има и доста стара) Имах два с механизми FHF и един с Felsa,а сега имам един с Песу и един с ЕТА и всички оригинално сложени. Е.какво трябва да е този часовник? Оригинален? Може. За мен един часовник е оригинален,ако можеш да го проследиш по документация,да го видиш в каталог,да пише еди кога си произведен с еди какъв си механизъм и т.н. другото е сбирщейн,макар и добре направен.Всеки сам си избира какво да носи,но примерно ако сложа аз една "реплика" на Патек Филип на ръката и като ми видят виетнамските джапанки на краката,става ясно колко Патока е Патек,е ,за кво ми е тогава? Друго нещо е да направиш нещо както правят "народньiх умельцев" нещо като тези на Ковачев които прави,дори и да са с комерсиална цел,това вече е авторска работа,това не е серийно производство. АКо това се смята за хомидж,аз съм за него n_thumbsup За сега съм все още на ниво Франкен :mrgreen:
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Първо искам да кажа че това е обикновена дискусия, и за да има мир, трябва всеки един от нас да вникне поне малко в света на другия.
Да сравняваме с барут и картини не е правилно, нека говорим само за часовници.
За мен единственото нещо което не харесвам и не одобрявам е използването на имената на марките. Това си е тяхна собственост и точно там е кражбата.
Остават другите неща, техническите, корпуси, циферблати, бутони, дизайн. Е кое му е кражбата на това?! Всички марки имат сходни модели. Защо да не може всеки друг да си ги прави?! Трябва да си измисли собствени ли? Да не би тогава в Брейтлинг да са изобретили струга, ножовете, боите, сапфирите? Или ги ползват наготово?
Преди 4-5 години бях на друго мнение, ще ви кажа защо. Защитавайки репликите вземам страна на обикновения потребител. Защото един човек се ръси повече пари за дадена марка с конвенционална машина, въпреки че ако държи на този механизъм може да си намери доста по евтин вариант. Плащайки по висока цена, един вид той показва уважение и респект към труда и успеха на тази марка. А тя какво прави от своя страна? Ами поръчва предполагам вече над 90% от частите във същите тези фабрики които правят репликите. И защо го прави? Естествено да намали раз ходите и да увеличи печалбата. Но продажната цена не пада. Е този човек тогава за какво да се ръси!? Глупак ли е какъв е?
Мога да ви кажа, че познавам няколко такива човека, които могат да си купят по няколко скъпи часовника, но си купуват реплики :)
По този повод си говорихме с един от участниците тук, че израза "фалшив часовник-фалшив човек" вече не важи. Защото много стойностни хора носят реплики.
Какво ви носи истинският часовник за 10000?! Едно любопитсво за качеството на изработката- вече и репликите са на същото ниво, казахме защо. Какво друго? Самочувствие? Ами ако го нямаш в живота, да, наистина ще станеш "велик"!
Извода за мен е, че големите марки сами си го набутаха, и не ми е жал за тях. А качеството е изравнено.

Това са мои разсъждения, не ангажирам никой с тях. За това ми се иска, това да стане една хубава дискусия, с изказване на доводи и без разделяне на хората на два фронта. :b
DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM »

Подкрепям идеята за мирна дискусия, в която всеки да сподели :)
Репликите не са от вчера и независимо как се кръщават мен лично не ме радват, да не кажа дразнят.....келеш с реплика на Юбло буди смях у мен, но хора и идеали разни....и каквото и да мислим и казваме няма да променим нищо :lol: Щом се правят реплики на скъпи и редки автомобили какво остава за часовниците....Аз лично ако съм фен на една марка, а не мога да си позволя такъв бих потърсил втора употреба часовник, вместо нов ментак. Ако пък ме радва Валжу 7750 няма да си купя Омега или друга подобна скъпотия, а ще си взема едно Тисо със същия механизъм. Мое мнение :b
Това с хомидж часовниците дето било от уважение и преклонение няма да го коментирам, че трябва да се изразя доста цинично..... lol2
Та който и каквото да говори става въпрос за ПАРИИИИИ!!!! :mrgreen:
.
storyteller
Moderator
Reactions:

Мнение от storyteller »

Нямам особено твърдо мнение за репликите. Не ме влече да нося, но и не ме шокират тези, които ги харесват. Единственото, което ме дразни, е сентенцията "фалшив часовник за фалшив човек", защото на езика на рекламата това означава "ако имаш истински часовник, значи си истински човек". Ами не е така, за да станеш читав човек се иска много повече.
Аватар
marind
Reactions:

Мнение от marind »

storyteller написа:Нямам особено твърдо мнение за репликите. Не ме влече да нося, но и не ме шокират тези, които ги харесват. Единственото, което ме дразни, е сентенцията "фалшив часовник за фалшив човек", защото на езика на рекламата това означава "ако имаш истински часовник, значи си истински човек". Ами не е така, за да станеш читав човек се иска много повече.
icon_clap icon_clap icon_clap
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Добре казано!
Аватар
beria
Специалист
Reactions:

Мнение от beria »

...Плащайки по висока цена, един вид той показва уважение и респект към труда и успеха на тази марка. А тя какво прави от своя страна? Ами поръчва предполагам вече над 90% от частите във същите тези фабрики които правят репликите. И защо го прави? Естествено да намали раз ходите и да увеличи печалбата. Но продажната цена не пада. Е този човек тогава за какво да се ръси!? Глупак ли е какъв е? ...

Явно темата за ментета ще ни вълнува винаги, щом за пореден път я дъвчем :)
Е, да си го кажем направо - вече нищо не е такова, каквото трябва да бъде. И де да беше само при часовниците, да е*а и глобализацията му...
Не може кола с двигател на Форд, сглобена от Форд, да е Волво. Не може Меггле да купуват сурово прясно мляко от Румъния (че тук не остана кой да гледа крави), да му слагат ГМО закваска от Дания и да ми пишат 'българско кисело мляко'. И т.н....
Е те за това те аз поне харесвам истинските неща от едно време...
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии ----- Watch Discussions”