Кулинария!

Тук пишем за каквото се сетим
rosen_er
Специалист
Reactions:
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Re: Кулинария!

Мнение от rosen_er » 20 ное 2013 09:32

DHM написа:И кока-кола нямаме nono Спомни си, че пи само кафе :lol: :lol: :lol: Имаме пестил, обаче :wink: и ако не бях толкова стиснат щях да ти дам да опиташ :D
Да бе имате пестил!Имаме един доставчик от Габрово ,младо момче,всеки път му викам:-Донеси пестил ,че няма да те обслужим другия път :)
А той:- Кой туй пестил? :mrgreen:
atanweb написа:..а хаха то се вижда, тънко масло за фина механика.
Ще коригирам в предния си пост.
Тиквата я мажа с мед и става ......... icon_crazy

kapkan
Специалист
Reactions:
Регистриран: 27 яну 2012 22:01

Мнение от kapkan » 20 ное 2013 11:56

бе и аз да питам,ко туй пестил?

DHM
Специалист
Reactions:
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Мнение от DHM » 20 ное 2013 14:36

Изсушен маджун от сини сливи :wink: Прави се в калъп и се реже на тънки ивици :)
.

kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan » 20 ное 2013 14:41

А ние с маджун си лепехме стъклата някога icon_crazy

DHM
Специалист
Reactions:
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Мнение от DHM » 20 ное 2013 19:46

Ето общото n_thumbsup Радвам се, че го откри :D
Сега така е със силикона! Едни си лепят стъклата и др. неща, а други си правя цици от него :lol:
.

kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan » 21 ное 2013 12:12

[quote="atanweb"]зависи от сорта но кората да е леко нацепена, а не гладка и не сорт цигулка.

Защо не цигулка,такава имам сега?

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Регистриран: 20 яну 2012 22:02

Мнение от atanweb » 21 ное 2013 15:32

Цигулката е тъничка и по водниста, няма ги онези влакна като в голямата тиква. Както при козунакът когато е направен както трябва когато го разкъсваш е на конци, а има други козунаци които са като хляб. Цигулката става като варена когато я сложиш във фурната и всъщност аз бих я сварил на кубчета но не бих я пекъл.
Изображение

kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan » 21 ное 2013 17:02

Пробвам сега с цигулка пък кво излезне :)

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb » 16 фев 2014 10:59

Ванка позволих си да копирам чудесната ти рецепта тук:
ivankrystev написа:Чудех се днеска какво да консумираме. Много тенкю за идеята, от бая време не сме сърбали такваз супанка. В допълнение към супата, понеже е гъста и подхожда много добре = може да си спретнете и едни чушлета. Предполагам повечето от вас са си правили и са яли, но ще споделя (как ги правя аз) за тези, които не са.

Нямам авторски снимки и за това ползвам от чичо гугъл.

Необходими са ви:

- зелени люти чушки
- чесън
- оцет и олио
- принципно се слага копър, но предвид че сейкошата е сложил в супата магданоз, прибавете и вие магданоз.
- евентуално черен пипер.

Според мен и наученото (ако щете и професионално), първо се приготвя сместа с някои продукти и накрая се слагат чушките.

Обелвате няколко скилидки чесън (за десетина чушлета слагам около 5-6, ако са големи) и счуквате в хаванче.
Изображение
Ако нямате хаванче, слагате чесъна на дъската за рязане и със страницата на ножа натискате чесъна за да го сплескате. После наситнявате, като внимавате с пръстите. Идеята с хаванчето или притриването с ножа е да се получи нещо от рода на паста.

Режете листата на магданоза на ситно. Аз слагам и дръжките. Тях режа на ситно и със страницата на ножа ги притривам, както са на дъската или ги счуквам заедно с чесъна в хаванчето (ако имате и го ползвате). Да стане пак на нещо от типа на паста.

Избирам подходящ съд (най-вече купичка), колкото да събере десетина чушлета. В него на око (принципно 50 на 50гр.) наливам равни части оцет и олио. Слагат и намачкания чесън. Щипка сол и захар. Прибавям и наситнения магданоз и разбърквам всичко. Опитвам и ако е необходимо прибавям още сол или оцет. трябва да се получи нещо подобно на:

Изображение

И сега един трик. За да се овкуси по-бързо и по-добре слагам във фризера за 2-3 минути, но не повече.

И не на последно място чушките. Мятам ги на котлона да се опукат.

Изображение

Номера тук е чушките от котлона да се сложат директно в купичката с приготвената смес. Повечето от вас ще забележат, че когато сложите чушките в купата и притиснете леко в сместа... Самите чушлета в началото са издути, но след около минута омекват и попиват от соса. Това е заради студената смес и горещите (от котлона чушки), ако се съобразите с този трик, чушките ви ще са много по вкусни.

Може би видяхте, че казах и - евентуално черен пипер. Аз винаги слагам де, та... Ако чушките не са толкова люти може да прибавите и черния пипер, за да подсилите и направите всичко малко по-люто.

Накрая, трябва да се получи нещо подобно:

Изображение

Въпрос на избор разбира се за питие, но според мен, ако си налеете и една замръзнала от студ ракийка ще се получи още по-добре. Да ви е вкусно и от мен...
Изображение

Seikosha
Специалист
Reactions:
Регистриран: 11 фев 2013 21:37

Мнение от Seikosha » 16 фев 2014 13:05

Кво ти трябва?
Аз съм пенкелер,няма нещо с което да не съм се занимавал,ам беше много отдавна...в началото,когато се стремиш да се самодоказваш и още не знаеш по кой път да тръгнеш.И с офорт съм се занимавал,дълбок печат и суха игла,акватинта,но това като цялостен процес и технология е сложно и изисква допълнителни дейности,отнема ти цялото време,а аз не бях готов за това,исках да опитам от всичко и мисля,че не сбърках.
Абе за работа не ми се говори сега,от нея гърбав станах, виж за хоби,ако е не мож ми затвори устата.
Та като казах хоби,отдавна не съм готвил пред публика :D ,а вчера вечерта ми с прияде една от любимите ми супички,спомен още от детската градина. Простичка е,става сравнително бързо,не е скъпа,а и насища като манджичка.Сигур 7млн.българи я готвят така,ам тази си е мойта,супа Сейкошини.

Та слагам една такава 3л. тенджурка на котлона да завира водата,а в това време се заемам с продуктите,а те са:
Изображение

- 250-300гр. кайма смес
- 3 неголеми картофа
- 2 по-големи моркова
- 1 голяма глава лук
- 1 голяма шепа нарязана на кубчета целина от фризера
- ориз,малко повече от половината чашка за водка или кафеена
- 2-3 супени лъжици,накълцани белени домати от консерва
- три домашни яйца
- кисело мляко
- натурален лим.сок
- чубрица
- черен пипер
- магданоз
- сол
Изображение

Изображение

Та докато завира водата,нарязвам зеленчуците,моркова на дребни кубчета,лука на средно едро,той се стопява и картофите на около 1.5см.и те в процеса на готвене,се стопяват и ставят като барабонки.Който иска може и на по-едро.Докато приготвям това,водата е кипнала.
Изображение

Изображение

Слагам зеленчуците да се варят,като слагам и сол.Трябва им 15ми.

Изображение

За това време приготвям топчетата.Омесвам каймата със сол,черен пипер и чубричка.

Изображение

От нея правя малки колкото лешник (1.5см.)топчета,не трябва да са много по-големи,иначе ще ядем супа от кюфтета.Тая процедура ми е най тегава,отива ми към 10 мин.и понеже трябва да се овалят и в брашно едно по едно,съвсем се вкисвам.Ам нали знаете,че като накараш мързела да работи,все ще измисли нещо. Та както са в тавичката,ги наръсвам с пудра захар отгоре :D
Изображение

Изображение

и после изигравам един нестинарски танц,само ,че вместо икона нося тавиката пред мен и се получава ей това

Изображение

Таман е време да ги пусна в тенджерата,внимателно,едно по едно,да не се слепнат и леко разбърквам.Олио на тая супа аз не слагам,каймата пуска достатъчно мазнина. След което,разбира се забравям да намаля котлона,а и да открехна малко капака и след точно 2мин.разбира се прекипява и се налага спешно попиване на чорбалък с домакинска хартия.Тоя номер съм го правил и по два пъти някогиш. Та ,ако ви се случи такава радост,трябва да се сипе мъничко олио,щото предната мазнина е отишла по плота на печката.

Така супата вече трябва да къкри на слаб огън около 30мин.
Изображение

Докато къкри,приготвям застройката.Правя я обикновено с две яйца,но тези бяха маломерни и пльоснах три,макар,че то жълтъците са колкото големите,ам бялото е по-малко.Чудесни яйца,с истински цвят на жълтъка,носят ми ги от едно близко село,пресни-пресни,оттам вземам и киселото мляко,краве и козе,запечатано и стерилизирано в големи буркани.Та разбивам ги като сипвам лим.сок за да не се пресичат(използвам целите яйца),а и тая супичка търпи доста киселичко,малко сол и 2/3 кофичка кисело мляко.

Изображение

Изображение

Изображение

Остава ми време да се гътна на стола,да изпуша един тютюн и да обърна една бира. Като минат 30-те мин.бълбукане,слагам доматките и сипвам ориза.Трябва им 10мин.слагам и чубрица и пробвам на вкус за сол.Като е готова,добавям застройката,много бавно и внимателно с черпака,от супата в купата и от купата в супата,всички знаете как става.Преди туй съм изключил котлона и варенето е престанало.Накрая наръсвам с пресен магданоз и идва време да злоупотребя с една малка гроздана с това чудесно мезе,балсам за стомаха.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Супата става доста гъстичка по този начин поради причината,че имаме отделяне на нишесте от картофите,от ориза,а и от брашното от топчетата,става почти като на крем супа бульонът.
Време за приготвяне - час и десет,час и петнайсет мин.
Стойността,дори и да включа и ток,не надвишава 4.00лв.
Излизат минимум 6-7 прилични порции.
Ха да ми е сладко,а и на вас като си я направите. :b

ivankrystev
Напреднал
Reactions:
Регистриран: 03 май 2013 18:43
Контакти:

Мнение от ivankrystev » 16 фев 2014 20:43

atanweb написа:Ванка позволих си да копирам...
Никакви грижи, тази тема съм я пропуснал. Видях на сейкоша супата и нямаше как да не се обадя.
Seikosha написа:
А чушлетата на Иван са подходящи :) на който му разрешават да яде люто,аз си мръ за люто,ама като хапна,после мръ.
Може да замениш лютите чушлета с пипер, невероятно вкусно е. За да е една идея пиперливо, поръси с черен пипер.

Ето и една модифицирана рецепта с чушките. Тя е същата, но чесъна се пече на фурна.

Взимате 2-3 глави чесън и им режете края. Трябва да се получи нещо от сорта:

Изображение

Редите във фолио, тавичка или нещо подобно. Запичате в предварително загрята фурна за около 5 до 10мин. - в зависимост от градусите и фурната ви. Би трябвало да получите това:

Изображение

Вадите и докато са горещи, ако ви търпят ръцете или изчакайте да се охладят и изтискайте, както цедите лимон да рещем. Чесъна ще излезе от люспите много лесно. Вече излезлия печен чесън намачквате с вилица или подобно, до образуването на каша. След това мятате в сместа заедно с магданоза и размивате (разбърквате) чесновата паста. След това чушките и т.н.

Важно е да се знае, че не е необходимо да добавяте сол или олио/зехтин. Все пак ще слагате равни части оцет и олио за чушките.

Да ви е сладко...

И понеже отворих темата за печения чесън, може да си приготвите и два вида чеснова паста. Едната за топинг/гарнитура на печено, другата за предястие - мазане на брускета да речем.

Принципа на печене е същия, но тук ще ползваме повечче глави чесън. да речем 15 големи глави или колкото ви събере тавичката за печене. Режете краищата и слагате чесъна във фурната да се пече.

Кгато се изпече, изтисквате, намачквате до получаване на паста. Овкусявате със сол и черпипер, зехтин/олио, лимонов сок или оцет(ползвайте различните кисилини в зависимост от това, какво сте ползвали или ще ползвате за салата или за други ястия, предястия да речем), люто (може да е на прах, паста от консерва или наситнена чушка). За да овкусите няма мерки, слагате на око и/или според вкуса ви.

Трябва да получите нещо подобно:

Изображение

Ако ще ползвате рецептата за топинг на месо, прибавете горчица - определено ще се изумите от ужасно вкусната експлозия.

Отново да ви е сладко...

Pavlin2
Напреднал
Reactions:
Регистриран: 23 юли 2014 10:06

Мнение от Pavlin2 » 17 окт 2014 11:06

Един приятел ми донесе няколко трюфела. Миришат много силно на някакъв сладникав аромат. Някой да има идея как да ги използвам:

Изображение

plamenhar
Специалист
Reactions:
Регистриран: 17 апр 2012 14:49

Мнение от plamenhar » 17 окт 2014 11:14

Ами направо ги продай.
Ще си купиш хубави часовници. :wink:

Сега сериозно-аз не знам как се ползват.
Ама май няма да съм само аз. :mrgreen:

Гугалчо...

Pavlin2
Напреднал
Reactions:
Регистриран: 23 юли 2014 10:06

Мнение от Pavlin2 » 17 окт 2014 11:18

Нищо не открих там, само някакви стекове, но как и колко се слага не пише.

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb » 17 окт 2014 11:18

Бих ги продал в някой скъп ресторант да им се радват тези дето си мислят, че парите са им повече от възможностите за вкусна манджа.
С кеф бих заменил всяко едно от тези безформени труфелчета за по един приличен часовник. Цената е почти същата.

п.п. вече ме изпревариха с подобен отговор.
Иначе надали ще усетиш нещо неземно ако хапнеш от тях.
Същото е и шафрана, само заради цвета цената е безумна.
Изображение

Отговори

Върни се в “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”