Дали беше удоволствие или страдание се сблъсках с един супер феномен ЛеКолтре с калибър 497 *LeCoultre cal.497 Power Reserve Bumper Automatic
Та запретнах ръкави без много да чета и да се информцирам, че този прототипен автоматик бъмпер е голяма тъга за ремонти и сервизи.
След като бях разглобил всичко на масата и гледах втрещено дали въобще това е часовник или някаква друга машина и , че няма нищо което да прилича на стандартна структура на автоматичен часовник та четох аз допълнително, че да изляза от паниката в която постепенно попадах.
Та в коментарите на хората четох, че когато една марка като ЛеКолтре още преди нейната връзка с америка да се разплете напълно и след това да има и Ягер отпред... Та тези типове са имали прекалено много конструктори инженери и всеки е искал да остави наследство с нещо уникално и ново.
Та са направили първия си автоматичен бъмпер механизъм с Индикатор на резерва, който е най-малко странният в контрукцията. Но тогава още не са открили приплъсващата главна пружина и за накарат автоматичният модул да спре да навива и за предпазят пружината от скъсване са добавили още цяла шепа части и усложнения. Като например, че главната пружина има нещо като онзи прословут малтийски кръст който държи минимален резерв в пружината, че да тръгва веднага след първото разклащане на бъмпера. Това не е всичко, има винт който се издига и спуска в зависимост от това колкот натегната пружината вътре, този винт повдига една периферия която пък бута защитен механизъм който с кука за захване бъмпера да не се клати вече. И това е голяма играчка за настройка при ревизия. Мда инженери без граница в бюджета не са приятели на часовникарите които ще обслужват часовника.
Както се досещате, резервни части няма или ако има идват от механизъм който макар и неработещ струва белезнено много пари. И повечето имат еднакви проблеми.
След като прочетох такива постове със съвети да бяга човек далеч от такъв модел особено ако е неработещ. Се разтреперих още повече, като го гледах разхвърлян на масата пред мен.
За щастие бройката при мен беше в отлично визуално състояние и с малко ръждиви елементи вътре. Справих се, почистих, събрах го, работи и това е важното. И ще го запомня добре това смесено чувство нещо като да пиеш много и да ти е кеф, а на другият ден да имаш махмурлук. Автоматичен механизъм с автоматичен модул под циферблата, необичайно, без коронка и с врътка на гърба на часовника.
в първите снимки се вижда коронката която е на гърбът на часовника. Като се приплъзва в страни се активира за настройка на часа. Има дори и хак функция. Ръчното навиване е премахнато от инженерите нарочно, за да се покаже колко е съвършен този часовник който няма нужда от ръчно навиване. Интернет се шегува, че Сейко са взели тази идея по късно.

п.п. Току що добавих и клипче
https://youtu.be/shRAiChZqO0
Повече снимки и клипове тук в тази тема - viewtopic.php?p=74016#p74016
Вчера пък правих един по-съвременен автоматичен хронограф. След почистване тръгна отново.
Carl F. Bucherer ETA 2892 A2