Една много важна за мен покупка, свързана с голямата ми любов към чешките часовници "Прим" ("Prim"). Колега-колекционер от Словакия ми достави фундаменталното произведение за марката "Прим" - книгата "Primky" на Libor Hovorka. Книгата е прекрасен пълен каталог за произведените часовници "Прим" от самото им начало до самия им край. Великолепно произведение с твърди корици, с огромни снимки и схеми, с големина А4 и гланцирана хартия. Струва си всяко евро, което платих за нея! За мен е направо безценна! Както ще видите, снимките са доста по-големи от действителните размери на часовниците. Освен снимки на всички произвеждани модели, има дял за историята на завода и часовниците и дял за устройството на механизмите. Богат снимков материал на сгради, документи, рекламни плакати, схеми и чертежи, и най-вече часовници. Обхванати са всички видове произвеждани часовници - и ръчните - механични, автоматични или кварцови, будилници, настолни, стенни, паркетни и може би изпускам някой вид... Има описание под всяка снимка кой е калибъра, кога е произвеждан и т.н.полезна информация.
Авторът е известен чешки колекционер и администратор на сайта
https://www.antik-hovorka.cz/prim/.
Освен радост за очите ми и наслада за колекционерската ми страст, книгата ще ми бъде много полезна. Благодарение на нея мога да установявам автентичността на часовниците които бих искал да купя, или които се излагат в групата, която администрирам във Фейсбук (Мета). Точността на тази информация ми е много важна. Така например направих преглед на моите часовници и с известно неудоволствие установих че имам няколко неавтентични...

Поне ще знам да не ги излагам повече докато не отстраня неизправностите им!
Книгата е на чешки, но това не ми пречи понеже илюстрациите и информацията за калибри, години, брой рубини, размери и т.н. няма нужда от превод. А и за останалото, ако човек се позачете в текста, доста неща са разбираеми и без преводач...
И така, позволете ми да представя книгата: