Продължавам с калибър 68, 17 камъка, с календар:

Продължавам с по-старите калибри. Оказва се че там темата е много хлъзгава, понеже поради това че е минало много време от производството им, и преминавайки през много ползватели и часовникари, голяма част от тях са сериозно "подобрени"

! От колеги от Чехия разбрах че и при тях е нещо като национален спорт "окотлетването" на часовниците, явно в целия Източен блок се е практикувало широко

... Така сега има огромно количество часовници "Прим", които не са автентично окомплектовани.

Така се оказва че и аз съм се сдобил с такива часовници, при това не твърде рядко... Липсата на каталози също никак не помага.
И така, ето какво имам от "Прим" ("Prim") калибри 50 и TYP.011, 15 камъка. Малки, елегантни и красиви винтидж-часовници.

Поединично от калибър 50:

Сега и от калибър TYP.011, пак 15 камъка. Двата калибъра ми изглеждат еднакви. Размерите и конструкцията, както и показателите им се еднакви. Даже и снимката в
www.Ranfft.de е една и съща. Това което чета и виждам като разлика е липсата или наличието на лостче на регулатора на баланса. При калибър 50 няма такова лостче, а при TYP.011 има. Отделно, мое лично и непроверено мнение, TYP.011 ми изглеждат някак по-стари и с по-красива изработка, отколкото калибър 50.
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... k&Prim_011
Да си призная, смятам че има голямо объркване в окомплектовката на тези часовници. Чехите, които са по-навътре в материята, знаят по външния вид на часовника какъв калибър би трябвало да бъде вътре в него. Цитират ми един търговски сайт за справки по външния вид, но аз съм малко скептичен че точно това ползват като надежден източник... Аз определям часовника според това, което пише на главната платина под баланса. Но какво пречи на някой да смени повредения баланс с друг такъв, без да се интересува има ли лост регулатора или не. Или пък да смени целия механизъм... Имам механизъм на който пише че е 50.1, а има лост на регулатора, какъвто не му се полага... Така че аз съм ги разделил по калибри по това, което е маркирано под баланса... А дали отговарят на външния вид, иди че разбери! Това не ме товари особено, аз си ги харесвам часовниците, ако някой ден намеря от някъде каталози, може и да се заровя по-подробно, а може и да не го направя...
И така, TYP.011, според маркировката на механизма:

И с календар - калибър 52 и TYP.012, 15 камъка, пак без ръчка и с ръчка на регулатора, по аналогия на тези без календар по-горе. На моите пише калибър 52.1.

За първия колегите от Чехия направо ме разбиха - много се разочаровах. Неправилни стрелки, неправилен заден капак, че и от вътре трябвало да е TYP.011, а в моя 50.1... Какво да се прави, някой много е компилирал...

Вторият обаче е съвсем ОК!

Ето и снимки на механизмите.
Калибър 50, 15 камъка:

Калибър TYP.011, 15 камъка:

Калибър 52, 15 камъка, с календар:

Калибър 012, 15 камъка, с календар:

Калибър 66, 17 камъка:

Калибър 68, 17 камъка, с календар: