Стрелки от Восток 24хх на 22хх?
Стрелки от Восток 24хх на 22хх?
Здравейте, възможно ли е да монтирам часова и минутна стрелка от Восток 2409 на 2209? Прочетох в Ранфт че часовите стрелки са с еднакъв отвор (1.4 мм), но минутните имат разлика (0.88 и 0.86 мм съответно). Това би ли попречило на взаимозаменяемостта?
Майсторът се е провалил повече пъти, отколкото начинаещия е опитал.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Re: Стрелки от Восток 24хх на 22хх?
Привет,
ако се преминава от по-малък на по-голям диаметър, то тогава е лесно.. да просто се разширява леко, внимателно докато стане, но в случая отворът на минутната стрелка е по-голям, и по спомен е точно така .. и аз съм опитвал и стрелката остава хлабава и се върти.
При някой други стрелки има малка, къса цилинтрична част която може да се свие със замбалък например, но тази стрелка която искаш да използваш от 24ХХ вероятно е плоска.
Ако е само за екперимента, то бих опитал да разширя леко
https://www.watchuseek.com/attachments/ ... g.12585379

на снимката са амфибийни карамфили cannon pinion та там, та някак ако може да разшириш с две стотни отвора ,но като внимаваш да не разцепиш цилиндъра на карамфила. Щото той хем е здрав, хем в един момент се пропуква.
Т.е. ако имаш донор опитай. Но на малки стъпки.
ако се преминава от по-малък на по-голям диаметър, то тогава е лесно.. да просто се разширява леко, внимателно докато стане, но в случая отворът на минутната стрелка е по-голям, и по спомен е точно така .. и аз съм опитвал и стрелката остава хлабава и се върти.
При някой други стрелки има малка, къса цилинтрична част която може да се свие със замбалък например, но тази стрелка която искаш да използваш от 24ХХ вероятно е плоска.
Ако е само за екперимента, то бих опитал да разширя леко
https://www.watchuseek.com/attachments/ ... g.12585379
на снимката са амфибийни карамфили cannon pinion та там, та някак ако може да разшириш с две стотни отвора ,но като внимаваш да не разцепиш цилиндъра на карамфила. Щото той хем е здрав, хем в един момент се пропуква.
Т.е. ако имаш донор опитай. Но на малки стъпки.
Благодаря за подробния отговор. Май ще взема да изчакам още малко да изпадне точния донор, ако стрелката седи хлабаво.
Майсторът се е провалил повече пъти, отколкото начинаещия е опитал.
Някой пробвал ли дали е възможно да се замени карамфила от единия калибър в другия.Близки ми изглеждат на снимката,но не съм се сетил да пробвам.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
На снимката са от един и същи калибър но с разлика в ... без календар отляво 09 и с календар в дясно 14
Разликата е голяма между 22хх и 24хх в размера и формата на частите.
Разликата е голяма между 22хх и 24хх в размера и формата на частите.
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 14 юни 2012 17:05
При 22 серия, карамфилът не е в средата на часовника като при 24. Това, което при 22 е в средата, не е точно карамфил, макар че прилича на такъв.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Това е при 2209

Дългата пружина определя натиска сцеплението. Както каза Невен един вид карамфил. Аз така го разбирам.

Дългата пружина определя натиска сцеплението. Както каза Невен един вид карамфил. Аз така го разбирам.

-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 14 юни 2012 17:05
И за да не отварям нова тема , как се натяга карамфила при 2209 ? От пружината на минутната стрелка, или се прави манипулация на колелото от към страната на барабана (това което Невен е посочил)?
Направих го , колелото което Невен е посочил е точно карамфила в този механизъм и се натяга точно като карамфила на останалите часовници .