Започвам нова тема. С времето ще се полнапълни и тук.
Минавали са няколко за ремонт и може би са ми направили добро впечатление.
Знаем, че марката е средно ниво, но пък поради многобройните обяви се появяват и изгодни и интересни бюджетни предложения.
Попаднах на неработещ часовник с изпопадала светомаса на стрелките. Срещано при моделя, не заради влага, а заради голямата площ на прозорчето в стрелките.
Моделът е с много добри отзиви, на хора които са го ползвали 10-20 и повече години като ежедневен часовник.
Отлично уплътнение и сапфир и дебелина от само 9,5мм. В комбинация със стомана и интегрирана верига и дори дайвърско разширение. Май наистина моделът е подходящ за човек който ще го ползва дълго и ще споменава марката с авторитет. Слабо място е веригата. Видях поне дузина със скъсани звена.
Кварцов надежден механизъм ЕТА 955.112 със 6 макъма. Да, сещате се, че повечето кварцови ЕТА са еднакви с разлика в дебелината на периферията даваща възможност за различно разстояние на датника от центъра на часонвика. Започнах да симпатизирам на тези кварцове заради доброто изпълнение и възможност за замяна на части дори между различни модели. Ето за пример някой беше убил електрониката на този когато вероятно е сменял батерия.
https://calibercorner.com/eta-caliber-955-112/
Намират се безпроблемно и ако си търпелив в период от няколко дни ще си купиш работещ такъв за 5 евро.

Аз обаче имах под ръка 30 годишен такъв механизъм. Преди да почнат да ги правят жълти като на този Зенит и с голям чип с крачета, а не като накапано от кафе.

Само след две минути часовникът работеше, което ме зареди и с желание да оправя стрелките.
Сега светят малко по силно от индексите, но през деня не се забелязва разлика в цвета.