Мнение
от mechanist » 21 фев 2018 21:08
Въпреки ескалиращото напрежение в последните постове, цялата тема я изчетох от край до край и ми беше много интересно.
За протокола трябва да кажа, че вероятно в развилия се спор проблема е в ползването на терминология с думи, в които се влага различен смисъл... а това не е инженерно или часовникарско-механично.
Аз подкрепям колегата, който твърди че масата не е от значение, важен е въртящия момент. Доказателства за това има още в най-простия пример за математично махало (изучава се в матеряла за 9-ти и 10-ти клас), където ясно е обяснено, че силата от масата на махалото се уравновесява от сила с обратна посока, това е силата на удържане от нишката в обратна посока. Двете сили взаимно се неутрализират...( В този смисъл Невен абсолютно греши. Вероятно е най-добрия часовникар, но не и механик физк.. нищо човек понякога греши дори да е самия Дарий..Прсия срещу А.Македонски).
Подобно е положението при торсионното махало, но при него имаме и допълнителната съставка на Въртящия момент.
Измислянето на 400 дневния часовник е гениално съчетание на механични явления, това ме вдъхновява за експерименти.
Прочетох и най-използваната книга за такива часовници от братята американци..239 страници.
Иска ми се да направя експеримент, но по обратната задача - първо да направя торсионно махало, да получа стабилно колебание от него и на база от измерване отклонението на fork-a да намеря подходящ размер за пелетното рамо и ходово колело.. после пресмятането на останалите колела е лесно, както при класическите часовници до сега.
Благодаря за мненията в темата, те ме накараха да мечтая!
edox hydromatic series