Променено име - "Нови попадения"

Има какво да се види
Публикувай отговор
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Re: Променено име - "Нови попадения"

Мнение от miroman »

Брей, колко отдавна не съм поствал...

Ами да, дойдоха трудни времена - ЕБей е пълна трагедия, не върви. Още няколко колеги, с които комуникирам (включително и извън България) се оплакаха, че и при тях се е получил срив. Неясно защо, може би покрай бежанците (без да имам обяснение каква връзка има), или пък затварянето на Молоток-а изкара на пазара още руснаци (ама пък колко да са - в Молотока активни бяха двайсетина).

Затова и силно ограничих покупките, реших да си направя ревизия и да се концентрирам да оправя наличното за ремонт. Малей, уплаших се какво съм накупил....

Все пак купувам по нещичко, колкото да не си забравя връзките. Ето какво по-интересно събрах:

Изображение

Польот Амфибия в отлично състояние (с изключение на безела, но така си е по-реален)

Изображение Изображение

Два електромеханизчни Луча в много добрд състояние. Първият е с позлатена каса, работи си прилично (малко избързва):

Изображение Изображение

С втория се получи "инфекция". Купих го за работещ, и наистина като дойде, балансът работеше с отлична амплитуда. Да, обаче избърза с 5 минуте за един час. Отворих го и ми се стори, че спиралата на баланса е ексцентрично изметната. Реших, че мога като на механичен часовник да я пооправя, и я пооправих. Само че явно по този начин съм разцентровал магнитите на баланса, и сега не тръгва. Ще чака ремантът на майстор Върбан да приключи, и ще поема към него (а може и първия, да му види избързването)

Изображение Изображение

Следва една хубава кръгла Ракета 2209:

Изображение Изображение

И една Дружба с флагове. Тя дойде с механизъм без противоударен баланс, но продавачът беше сложил в пратката (след като го изкоментирахме по мейла) и един механизъм с противоударен. Промивка, преместване на циферблат и стрелки и си стана. Само че задният капак е само с надпис "Прахозащитен". Таман се сещам, че имам още няколко от моделите с флагове, които са с такъв капак. Та ако някой има за продаване байонетни капаци с допълнителен надпис "Противоударен", да се обади :b

Изображение Изображение

От Англия си купих още едно будилниче, ще взема да почна да ги колекционирам :)

Изображение Изображение

И накрая - последната сага, засега с успешен край. Харесах си от Украйна един швейцарски хронограф, с горе-долу запазена каса и циферблат. Беше обявен за неработещ, но със здрав баланс. Не знам какво ме прихвана, защото не беше и евтин, но го купих. На снимките се виждаше, че липсва и паразитното колело, барабар с мостчето, което го крепи. Също така се виждаше, че е счупена и пружинката, фиксираща минутното колело на хронографа. Обаче...имах спомен, че съм виждал да се продава точно същия механизъм, с налични липсващите части, че даже и той с работещ баланс (оказа се с крива спирала, но както и да е).
Мен ме е страх да чопля хронографи. И така, окомплектован, отидох при най-близкия часовникар и поръчах да ми сглоби един часовник от двата. След седмица отивам, и той ми съобщава, че паразитното коело е със стотна от милиметъра по-голямо и блокира часовника. Иначе "бил докарал" отлична амплитуда. Разбрахме се да смени изцяло механизмите и здравите части да ги прехвърли на другия. След още една седмица отивам и чувам "готов е". Пробвам да пусна хронографа - нъцки, не тръгва. Последва суетене, отваряне на место, завиване на някакво болтче (било се разхлабило :) ). Започна да стартира на всяко пето натискане на бутона, с обяснението, че механизмът е износен. Аз видях, че работи като часовник, пък и не ми се чакаше още една-две седмици и си го взех. Верно е, че ми взе много малко пари (е, малко като за ремонт на хронограф де).
Та пускам го аз на вибрографа и виждам ~ 200 градуса и > 5 мс грешка. А, така няма да стане, престрашавам се и започвам да го разглобявам. Първо виждам, че е сложен баансът с кривата спирала (но пък мостът му е надписан :) ), и решавам да прехвърля другия баланс. Разглобявайки моста, викам си "я да видя дали са почистени камъните" - естествено не са :(. Явно ще се разглобява и от другата страна. Опитвам се да сваля циферблата и виждам, че едното от винтчетата е скъсано и е останало в главната пластина. Циферблатът се кандилка и опира в стрелките. Ех мамка му, нищо не е направил както трябва. Ще трябва цялостно да го разглобя. Ами страх, не страх, започнах - лостче по лостче, пружинка по пружинка. Почват да изникват грешките на часовникаря при сглобяването - сбъркано фиксаторно болтче, изкривено "не му знам името, ама поддържа един от лостовете", изобщо не монтиран здравия фиксатор на минутното колело.
Така ги изброявам, ама имаше и още, вече не помня. Три часа мъка и треперене да не повредя/изгубя нещо. Резултат - амплитуда > 270 градуса при грешка < 2 мс. Стартиране - всеки път; при стопиране - веднъж на десетина пъти секундната стрелка прави движение още 2-3 секунди преди да спре; ресетиране - перфектно. Като за годините си - повече от отлично :yahoo

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение

Ами това е засега. Има още малко неща на път, като дойдат, пак ще се хваля.

Поздрави, Миро.
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Само тези от последния пост не мога да събера с години.
Аххх, че ти завиждам!
Поздрави Миро, да са много радостите ти!
Изображение
roca
Напреднал
Reactions:

Мнение от roca »

И аз съм на около 30-40 години от тях! :)
Поздравления!
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Мнение от miroman »

Щях да забравя. Дойде и една Победа, хем неработеща, хем скъпа:

Изображение

А защо е скъпа - ами защото е с рисуван циферблат. lol2 Майтап бе, защото е от '47

Изображение

И тук имаше много зор, защото предишния "часовникар" беше затегнал моста на зъбните колела, без да намести анкерното, и му беше счупил горния връх. Интересното е, че и анкерното беше жълто, като останалите. А от други Победи 1МЧЗ не стана, добре че от 2МЧЗ стана (но първите две, които пробвах, не станаха, чак третото - да им имам точността на допуските на руснаците...). Защото пък самият анкер е по-различен (пак жълт), а аз не мога да напасвам анкерни камъни...
Както и да е, след много проби установих, че третото колело пасва горе-долу, намерих му и баланс, и сега работи, ама на 220 градуса. 220, ама работи :)

Изображение Изображение

Остана да намеря и от '46 :)

Поздрави, Миро.
Изображение
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Какво пише в триъгълника,че не мога да видя добре на снимките.Кой завод?Лого в триъгълник - прилича на Пензенски часови завод.А и странното място на датата и маркировките и 6 цифреният номер по онова време са характерни за този завод.Затова има несъответствие с частите от 1МЧЗ и 2МЧЗ.
Не са с добро качество снимките ,но ми се струва,че има мостове от различни механизми.
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Мнение от miroman »

rosen_er написа:Какво пише в триъгълника,че не мога да видя добре на снимките.Кой завод?Лого в триъгълник - прилича на Пензенски часови завод.А и странното място на датата и маркировките и 6 цифреният номер по онова време са характерни за този завод.Затова има несъответствие с частите от 1МЧЗ и 2МЧЗ.
Не са с добро качество снимките ,но ми се струва,че има мостове от различни механизми.
Ето по-голяма снимка:

Изображение

В триъгълничето пише ПЧЗ според мен.

Изображение

За мостовете - мисля, че са гилоширани с еднаква шарка, но има разместване на "линиите" между мостовете. Досега такъв гилош не съм виждал, затова предполагам, че даже евентуално да са от различни механизми, би следвало да са от тези години. Имам от '48, там гилошът е съвсем разичен. По-новите - също различен и от '47, и от '48.

А дали мога да намеря оригинално жълто анкерно колео в някой по-късен (съответно по-евтин ;) ) механизъм?

Поздрави, Миро.
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Миро, за хронографа - искрено възхищение и поздравления!
Не затова, че е ценен часовник (даже не знам, колко е ценен :D), а за поредната крачка в механизмите!

icon_clap icon_clap icon_clap icon_clap icon_clap icon_clap
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Мнение от miroman »

Само да допълня - да знаете, че ако на 3055 му сложите батерията на обратно, и не работи lol2

Какво съм спал, не знам, важното е, че и синият Лъч тръгна :banana . Понастроих ги и двата, ама на вибрографа картината е необичайно "рошава". Затова просто ще ги засега за 24 часа.

Поздрави, Миро.
Изображение
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Мнение от miroman »

Както споменах, за момента ще получавам по-малко пратчици. Ето, събрах пак от две пратки и един "Невски" (пак не ги снимах в "оригиналното" състояние, тук са вече готови :) ) :

Изображение

Една кръгла Ракета с лош циферблат и неработеща. Смених циферблата с най-доброто от наличните ми циферблати, оправих и механизма, и ето я:

Изображение

За сметка на това квадратната не само че работи отлично, но е в перфектна форма:

Изображение Изображение

Следващата Ракета доста време стоя с кофти безел и износена, незавиваща се коронка. Бях и оправил механизма и мислех да я комплктовам. Ама много трудно - няма нито коронки, нито безели. Даже по едно време мислех да я обявя за продаване, някой друг ако има мерак и търпение да си я оправи. Ама си викам "да не подведа някой" и все я прескачах. Е, след няколко месеца взе че се появи коронка (само коронката със счупена втулка вътре, без ремонтуар и пружина). Предлагаха една друга с извадена втулка , но по-износена, затова избрах тази. Аз естествено, но мога да направя манипулацията по смяната, затова след час и половина висене при часовникаря (и още 25 лв) вече имах готова коронка с втулка и ремонтуар :). А да, бях прочел, че безелът от кварцовата Ракета Амфибия ставал на механичната. Та купих си и една повредена кварцова. Ама безелът не става с дирекна замяна. По принцип той е от две части, пластмасов и метален ринг, на кварцовата е с по-широк метален. Наложи се разделянето и монтирането на пластмасовия от кварцовата върху металния на механичната. Ето резултата:

А ето я и в комплект съсъ сестричките:

Изображение

Последното, при посещението ми в София, освен приятните раздумки с Bravo six и Storyteller ми остана време и за посещение на "Невски". Там си купих ето това, беше със счупено стъкло и износена коронка. За сметка на това механизмът свети и върви отлично. Ето го със сменените стъкло и коронка, само циферблатът е проблемен, но така ще си остане:

Изображение Изображение

Засега толкова. В понеделник чакам един 3017, дано няма проблеми и скоро да ви го покажа :)

Поздрави, Миро.
Изображение
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Мнение от miroman »

miroman написа: ... В понеделник чакам един 3017, дано няма проблеми и скоро да ви го покажа :)

Поздрави, Миро.
Ами дочаках го. За съжаление е със счупена тиражна плоча. Но пък го е правил часовникар, отлично разбиращ от работата си - монтирал е отделно лостче, фиксиращо ремонтуара. Ех, не се сетих да го снимам като го разглобих. Но пък се чудя дали да не си купя оригиналната тиражна плоча (тук, в Пловдив я предлагат за 50 лв., някой знае ли откъде да я взема по-евтинко?). Ако го направя, задължително ще снимам модификацията, струва си да се види :)

За останалото - захабен циферблат, но все пак използваем. Стъклото беше счупено, смених го с неоригинално. Коронката не съм сигурен дали е оригинална. Ама пък си изглежда супер :)

Поздрави, Миро.
Изображение
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

miroman написа: Коронката не съм сигурен дали е оригинална. Ама пък си изглежда супер :)
Коронката, според мен, не е оригинална, но часовникът наистина изглежда супер! Завиждам ама не благородно :b .
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Мнение от miroman »

Днес си купих нова тиражна плочка за хронографа, и както обещах, снимах ремонтираната плочка в старото положение:

Изображение Изображение

Въпреки, че си е майсторска работа, все пак не е достатъчно прецизна - както виждате пъпката на тиража е извън улеите. На практика се усещаха две прещраквания, за да се стигне до положение за сверяване. Нямаше как да го оставя така. Ето и новата плочка:

Изображение

Е, вече е готов да влиза в кутията :)

Поздрави, Миро.
Изображение
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Плочката оригинална ли е?
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Мнение от miroman »

Pavlin написа:Плочката оригинална ли е?
За такава ми е продадена :lol: , от часовникар, на който имам доверие.
Изображение
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Не е ли от Хемингуейя?
Интересна ще ми е технологията на производство от миналото. Странно че украинците не правят тази част...
Публикувай отговор

Обратно към “Форумни колекции ----- User collections”