Страницата на Върбан / Страничка Варбана
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Re: Страницата на Върбан / Страничка Варбана
За предпоследната снимка нищо не каза. Ясно, че ако се даде на психиатър, ще ме прехвърли от амбулаторни в стационарни, ама ако я дадеш на часовникар, какво ще каже? Сложил съм си на ухото Тагилчо с тегавия двигател, който бачка на напрежение с един волт над номинала.
-
- Специалист
- Reactions:
За тримера ли става въпрос? Може да се махне и на неговото място да се сложи малък постоянен кондензатор по средата на номинала. Дисков или най-лесно SMD. Ако има нужда от корекция се променя стойността, апък дисковият може да се изпилява по малко за настройка.varban написа: Твоята платка ще я направя като намеря кондензатор.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
То май така ще е по-добре. Тия тримери са по-голямо социално зло и от кварцовете :'(
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Ракета... не че няма на форума, ама и тая не пречи
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Преди промивка моторчето се оглежда и чисти под силно увеличение, както се сетиш. С пластилин, с клечки, с косъм, с жичка, намазана с позасъхнал хелметекс.
Целта е да се махнат всички стружки от магнитите, другия боклук не го мислете.
След това моторчето се продухва при фиксиран ротор. Аз го правя със сгъстен газ, може и с въздух. С круша не става, иска сериозна дюза - примерно игла на спринцовка. И сериозно налягане - няколко атмосфери. Духа се отблизо, като се следи постоянно ефектът. Иглата не се завира в мотора!
След това идва лесната част - промивката.
Ето изходното положение:
http://postimg.org/image/z7wpxciqx/" onclick="window.open(this.href);return false;
Налива се в нещо плитко разтворител и както си виси/стърчи... абе стои на жиците, стъпковия мотор се дави в разтворител. Ако почне да се върти - добре. Тогава на няколко пъти се вади и се попива и издухва бензина, и се гледа, как работи. Трябва да се фиксира "с откат" - с треперене в устойчивото състояние. Иначе няма да я бъде, ще заклини.
Разтворителят не трябва да съдържа хич никакви спиртове и ароматика. Иначе бобинките се разплитат. Пробвал съм само хептан. Може би ще стане и медицински бензин. Неизвестни разтворители не ползвайте.
Времето за промивки не е ограничено, но сами разбирате, че ако мръсотията не се е разтворила и измила за няколко минути, няма шанс.
Не увеличавайте времето на промивките излишно. По-добре увеличете броя. Не сушете моторчето, а го тръскайте, попивайте и издухвайте - така махате мръсния разтворител.
И след като постигнете работа на мокро, я постигнете и на сухо. Ако устойчиво работи в различни положения, може да се пробва в машината. Иначе няма смисъл.
Целта е да се махнат всички стружки от магнитите, другия боклук не го мислете.
След това моторчето се продухва при фиксиран ротор. Аз го правя със сгъстен газ, може и с въздух. С круша не става, иска сериозна дюза - примерно игла на спринцовка. И сериозно налягане - няколко атмосфери. Духа се отблизо, като се следи постоянно ефектът. Иглата не се завира в мотора!
След това идва лесната част - промивката.
Ето изходното положение:
http://postimg.org/image/z7wpxciqx/" onclick="window.open(this.href);return false;
Налива се в нещо плитко разтворител и както си виси/стърчи... абе стои на жиците, стъпковия мотор се дави в разтворител. Ако почне да се върти - добре. Тогава на няколко пъти се вади и се попива и издухва бензина, и се гледа, как работи. Трябва да се фиксира "с откат" - с треперене в устойчивото състояние. Иначе няма да я бъде, ще заклини.
Разтворителят не трябва да съдържа хич никакви спиртове и ароматика. Иначе бобинките се разплитат. Пробвал съм само хептан. Може би ще стане и медицински бензин. Неизвестни разтворители не ползвайте.
Времето за промивки не е ограничено, но сами разбирате, че ако мръсотията не се е разтворила и измила за няколко минути, няма шанс.
Не увеличавайте времето на промивките излишно. По-добре увеличете броя. Не сушете моторчето, а го тръскайте, попивайте и издухвайте - така махате мръсния разтворител.
И след като постигнете работа на мокро, я постигнете и на сухо. Ако устойчиво работи в различни положения, може да се пробва в машината. Иначе няма смисъл.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Ми как :-)
Само че първо я снимай, щото и аз от месец и половина съм ти приготвил корпус, цифер, верижка (май като тая на ракетата), пак слава, че и една машинка на Рула. Само че ги прибрах и сега не ги виждам :-)
Щях да си ходя, ама все се отлага - работата ми пречи на хобито :-)
Та като се завъртя покрай Бяла Слатина, смятам да се видим и да обсъдим предметно инструмент за разглобяване и сглобяеане на такива шантави моторчета.
Има поне три варианта, и ми трябва акъл, по-десни от мойте две леви кунки и евентуално - проба със замбалък.
Тая работа е полезно да я обсъдим даже в триумвират, с другия Митак :-)
Само че първо я снимай, щото и аз от месец и половина съм ти приготвил корпус, цифер, верижка (май като тая на ракетата), пак слава, че и една машинка на Рула. Само че ги прибрах и сега не ги виждам :-)
Щях да си ходя, ама все се отлага - работата ми пречи на хобито :-)
Та като се завъртя покрай Бяла Слатина, смятам да се видим и да обсъдим предметно инструмент за разглобяване и сглобяеане на такива шантави моторчета.
Има поне три варианта, и ми трябва акъл, по-десни от мойте две леви кунки и евентуално - проба със замбалък.
Тая работа е полезно да я обсъдим даже в триумвират, с другия Митак :-)
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Чакай - това на снимките, дето си цитирал, е 3050 - кварц с ден/дата.мitakaaa написа: Изпадна ми една такава слава 3056 - без А . искаш ли я по случай наближаващия 22 август подарък.
А 3056 е оня полет, дето ми го прати и дето сърчицето му сега цъка в Наташка - кварц три стрелки с кръгъл мотор, подобен на тоя, ма без жици и с друго, по-голямо колело.
Митак,ми тя сафи нова,едно сейкоширане на касата и джама и е в джаза 

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Монтанското моторче спря след един ден безупречна работа. Трепка му стрелката, значи не е скъсано. Или не съм го изчистил, което ще се оправи, или му е разбит рубина/износена оста, което няма да се оправи.
Засега за 3050 имам само едно работещо - в мойта от аукциона. То сега върти твойта механика, и добре я върти.
Засега за 3050 имам само едно работещо - в мойта от аукциона. То сега върти твойта механика, и добре я върти.
Дай ми пак адреса на лични - в понеделник да я пратя. Аз не се заемам с нея да я правя щото нямам нищо резервно и ако се окаже че я разглобя и не се получи - няма да я сглобя отново - така ще си остане на парчета - Имам и много одрани и прекъснати разни бобини - някои от тях са прекъснати само на клемите - други са като телена четка след много използване - ако искаш да взимам да ти изривам всичко това - ако си нямаш ядове , да си намериш .

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
От петък до сега работи добре. Сменя дните и датата, не заецва. Нося го по два-три часа на ден, останалото време - в различни положения, основно в двете хоризонтални.varban написа:Монтанското моторче спря след един ден безупречна работа. Трепка му стрелката, значи не е скъсано. Или не съм го изчистил, което ще се оправи, или му е разбит рубина/износена оста, което няма да се оправи.
Та май моторчетата станаха две

Ще оправя платката и Славицата ще я бъде. Но платката е много по-лесна от моторчето.