Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Тук пишем за каквото се сетим
Заключено
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Мнение от varban »

За предпоследната снимка нищо не каза. Ясно, че ако се даде на психиатър, ще ме прехвърли от амбулаторни в стационарни, ама ако я дадеш на часовникар, какво ще каже? Сложил съм си на ухото Тагилчо с тегавия двигател, който бачка на напрежение с един волт над номинала.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

varban написа: Твоята платка ще я направя като намеря кондензатор.
За тримера ли става въпрос? Може да се махне и на неговото място да се сложи малък постоянен кондензатор по средата на номинала. Дисков или най-лесно SMD. Ако има нужда от корекция се променя стойността, апък дисковият може да се изпилява по малко за настройка.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

То май така ще е по-добре. Тия тримери са по-голямо социално зло и от кварцовете :'(
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Ракета... не че няма на форума, ама и тая не пречи

Мнение от varban »

То е отчет за месеца... едва ли е за конкурс, щото не е мой :)

Ракета вечен календар 1980...2000 година. Това е часовник на един колега.

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ето го и 3050 - нищо особено.
Предупреждение - да не се опитвате да сваляте дискът с дните. Има две болтчета, те се отвиват и целия мост се сваля - с двуседмичното колело отдолу и дискът отгоре.
Всъщност приятен механизъм, ако не броим моторчето:

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Преди промивка моторчето се оглежда и чисти под силно увеличение, както се сетиш. С пластилин, с клечки, с косъм, с жичка, намазана с позасъхнал хелметекс.
Целта е да се махнат всички стружки от магнитите, другия боклук не го мислете.
След това моторчето се продухва при фиксиран ротор. Аз го правя със сгъстен газ, може и с въздух. С круша не става, иска сериозна дюза - примерно игла на спринцовка. И сериозно налягане - няколко атмосфери. Духа се отблизо, като се следи постоянно ефектът. Иглата не се завира в мотора!

След това идва лесната част - промивката.

Ето изходното положение:

http://postimg.org/image/z7wpxciqx/" onclick="window.open(this.href);return false;

Налива се в нещо плитко разтворител и както си виси/стърчи... абе стои на жиците, стъпковия мотор се дави в разтворител. Ако почне да се върти - добре. Тогава на няколко пъти се вади и се попива и издухва бензина, и се гледа, как работи. Трябва да се фиксира "с откат" - с треперене в устойчивото състояние. Иначе няма да я бъде, ще заклини.

Разтворителят не трябва да съдържа хич никакви спиртове и ароматика. Иначе бобинките се разплитат. Пробвал съм само хептан. Може би ще стане и медицински бензин. Неизвестни разтворители не ползвайте.

Времето за промивки не е ограничено, но сами разбирате, че ако мръсотията не се е разтворила и измила за няколко минути, няма шанс.
Не увеличавайте времето на промивките излишно. По-добре увеличете броя. Не сушете моторчето, а го тръскайте, попивайте и издухвайте - така махате мръсния разтворител.

И след като постигнете работа на мокро, я постигнете и на сухо. Ако устойчиво работи в различни положения, може да се пробва в машината. Иначе няма смисъл.
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

varban написа:
kapkan написа:Действай,че те наблюдавам :b
Ми наблюдавай:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Изображение
Изпадна ми една такава слава 3056 - без А . искаш ли я по случай наближаващия 22 август подарък.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ми как :-)
Само че първо я снимай, щото и аз от месец и половина съм ти приготвил корпус, цифер, верижка (май като тая на ракетата), пак слава, че и една машинка на Рула. Само че ги прибрах и сега не ги виждам :-)

Щях да си ходя, ама все се отлага - работата ми пречи на хобито :-)
Та като се завъртя покрай Бяла Слатина, смятам да се видим и да обсъдим предметно инструмент за разглобяване и сглобяеане на такива шантави моторчета.
Има поне три варианта, и ми трябва акъл, по-десни от мойте две леви кунки и евентуално - проба със замбалък.
Тая работа е полезно да я обсъдим даже в триумвират, с другия Митак :-)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

мitakaaa написа: Изпадна ми една такава слава 3056 - без А . искаш ли я по случай наближаващия 22 август подарък.
Чакай - това на снимките, дето си цитирал, е 3050 - кварц с ден/дата.
А 3056 е оня полет, дето ми го прати и дето сърчицето му сега цъка в Наташка - кварц три стрелки с кръгъл мотор, подобен на тоя, ма без жици и с друго, по-голямо колело.
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Абе ще ти я снимам, ама като и видиш външния вид ще се откажеш - аз я предлагам за донор а не за мъки. А иначе ако се завъртиш наистина насам , ще се радвам да помогна да направим 4 леви ръце , та дано излезе нещо от нас.
Изображение

Изображение
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Митак,ми тя сафи нова,едно сейкоширане на касата и джама и е в джаза n_thumbsup
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Монтанското моторче спря след един ден безупречна работа. Трепка му стрелката, значи не е скъсано. Или не съм го изчистил, което ще се оправи, или му е разбит рубина/износена оста, което няма да се оправи.

Засега за 3050 имам само едно работещо - в мойта от аукциона. То сега върти твойта механика, и добре я върти.
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Дай ми пак адреса на лични - в понеделник да я пратя. Аз не се заемам с нея да я правя щото нямам нищо резервно и ако се окаже че я разглобя и не се получи - няма да я сглобя отново - така ще си остане на парчета - Имам и много одрани и прекъснати разни бобини - някои от тях са прекъснати само на клемите - други са като телена четка след много използване - ако искаш да взимам да ти изривам всичко това - ако си нямаш ядове , да си намериш .
Изображение

Изображение
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

varban написа:Монтанското моторче спря след един ден безупречна работа. Трепка му стрелката, значи не е скъсано. Или не съм го изчистил, което ще се оправи, или му е разбит рубина/износена оста, което няма да се оправи.
От петък до сега работи добре. Сменя дните и датата, не заецва. Нося го по два-три часа на ден, останалото време - в различни положения, основно в двете хоризонтални.

Та май моторчетата станаха две :)

Ще оправя платката и Славицата ще я бъде. Но платката е много по-лесна от моторчето.
Заключено

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”