ivan_p_uzunov написа:Да ,днеска е ден за прошка !Да ме прощавате - ама от толкова диферинциални уравнения ме заболя главата. И то не че не ги разбирам , -ако прочета цялата тема още веднъж направо ще напиша дисертация за тези красиви стари механизми. проблема който ме вълнува а и смятам че вълнува още поне трима четирима от форума е : дали е добре да се смазва палеца на котвата който лагерува във вилката и дали важат същите неща за наместването на оста на котвата надолу нагоре както са регулировките при стенните часовници .Наистина не съм виждал отблизо такъв часовник виждам че има лагер който се намества -лагера на котвата -или той е само навиващ се лагер обиращ аксиално . А и ако е възможно кажете с какво масло се смазват - Наистина се радвам че и аз участвам от време на време във този интересен форум -- иначе и до сега щях да режа копието на анкерната котва мислейки че то опира някаде !-
И все си мисля че и на двамата ви е ясно ,но него споделяте с нас- незнаещите .Ако наистина се смени пружината с чисто нова то точноста на тия часовници ще се подобри ли ? Сега като се замисля- мой приятел в когото съм ходил многократно на гости има хол голям . та когато се ходи по плочата се предават големи трептения , вярвайте направо стъклата на рафтовете дрънчат барабар с чашите .-Мисля си че такъв часовник поставен в такава вибрираща среда, изобщо няма да са му проблем температурните свивания и разширявания на материала от който е направен . проблем ще са хората минаващи покрай него ! -Да, лично аз бих си набавил в колекцията такъв механизъм .
Някъде по горе, бях споменал, маслото което ползвам ( от Дядов / GRANDFATHER / до джобен часовник ) е
Castrol 0W30. По вискозитет малко се отличава от оригинално швейцарско масло.
Точноста на тия часовници, под 1 мин грешка за 24 часа, много трудно ще се постигне.
При мен офиса ми, където са няколко такива, през ноща се спира парното и температурата пада до 5 - 10 градуса. През деня парното работи, и температурата става 22 -25 градуса. При такъв диапазон, и температурно не компенсирао махало , точност не може да се желае, кой знае каква.
Пружината е много 'яка'. Нова идва така:

Последната снимка са нишки, за тези часовници. Нишките са инвар ( желязи никелова сплав с много малко КТР ). Но това е малко, 'кьор-фишек', защото махалото е месингово, а тежестите вътре в месинговите сфери са от олово. Месинга има огромен коефициент на топлинно разширение ( КТР ) и махалото си променя инерционният момент. Някога този проблем е мъчил и баланса на джобните и ръчните часовници, докато не са създали биметалният баланс. Той много малко си мени инерционният момент, а балансовата спирала е от инвар ( ако не се лъжа ).
Двигателната пружина на американците от Холовар е полирана като огледало. Бяла е на цвят.
Поради недобрата точност на тези часовници те отдавна не се произвеждат. Добре отремонтиран и възстановен е с цена 380$ и много нагоре. Но много много ги няма. На запад за ремонт на тъкъв - " работят с кожа на клиента " ( да ме прощават колегите дето шият каишки

Има хора... , дето имат камини ... , и с радост биха си сложили такъв часовник на камината. Все пак той е каминен часовник! Като тези хора, точноста на този часовник е без особено значение.
Както има хора, дето на пода в хола си слагат оромен 'дядов' часовник, с цена няколко К$.
Стига, че стана много...