Доколкото знам от стари часовникари (а дали е истина е друг въпрос) навремето (разбирай преди '44) е можело всеки часовникар да си поръча направо от завода производител (Юнгханс) часовници с циферблати на които е изписано неговото име. Часовниците са пристигали на части и часовникаря е трябвало сам да си ги сглоби и да поеме гаранцията им. Явно едно време е имало бая кадърни люде по земите български ...Skyler написа:Интересно къде са печатени фирмените надписи, предполагам че всеки си е поръчвал бройки с неговото име при производителя. Едва ли са нанасяни допълнително след разглобяване-сглобяване. А и циферблатите изглеждат като печатени на една печатарска преса /еднакъв натиск/.
Ако някои има данни ще е полезно да ги сподели.
Този си е фабричен и не са имали пред вид футболния отбор, а предполагам Васил Левски. По- странното е, че пише "made in (английски) bulgarie (френски)", дето се вика пак сме се ос..али. Ама по-важното е , че тези часовници съществуват, въпреки че няма никъде информация за тяхното производство. Питах и в политехническия музей - нищо не знаят за тях. Все си мисля, че някой по-стар часовникар може да знае поне в кой град са произвежданиkapkan написа:http://auction.bg/item.php?id=1703515
надписа на циферблата
Имам чувството, че този надпис е правен допълнително. Като, че ли върху друг надпис, който е възможно да е бил "fabrique en bulgarie". Личи си неравномерно подреждане на буквите и кривини в шрифта, ама знам ли, може и да греша.nevenbekriev написа:Този си е фабричен и не са имали пред вид футболния отбор, а предполагам Васил Левски. По- странното е, че пише "made in (английски) bulgarie (френски)", дето се вика пак сме се ос..али. Ама по-важното е , че тези часовници съществуват, въпреки че няма никъде информация за тяхното производство. Питах и в политехническия музей - нищо не знаят за тях. Все си мисля, че някой по-стар часовникар може да знае поне в кой град са произвежданиkapkan написа:http://auction.bg/item.php?id=1703515
надписа на циферблата
Не мога да видя снимката от аукциона, ама ако е на френски с малки и главни букви, трябва да е Fabriqué en Bulgarie.sharky1973 написа: Имам чувството, че този надпис е правен допълнително. Като, че ли върху друг надпис, който е възможно да е бил "fabrique en bulgarie". Личи си неравномерно подреждане на буквите и кривини в шрифта, ама знам ли, може и да греша.
За тези часовници мога да кажа, че по технологията на изработка и обработка(финиш) изключително много приличат на българските манометри за апаратите за мерене на кръвно налягане, които са се правили в Завода за Медицинска Апаратура в Тополовград. Манометрите са почти точно копие на тези от китайските апарати. Механизмите на будилниците са 2 вида. Единият вид будилници са почти точно копие на един по-рядко срещан модел Юнгханс, а на другия не съм срещал подобен и може и да си е наш. Общото между манометрите и будилниците е спиралата, направена от един и същ много мек червен бронз и външният вид на финиша с набити точки по плочите. Железните части на будилниците имат една грозна черна чисто българска оксидация. Със сигурност не приличат нито на руски, нито на чешки, нито на полски или румънски, нито пък на немски. За мен са си произведени в България. Може би с изключение на пружините и оста и лагерите на баланса.varban написа:Невен> някой по-стар часовникар може да знае поне в кой град са произвеждани
Май в София.
Ама дали това е неточно знание, или точно незнание - кой да ти каже. Най-вероятно слухове и градски легенди![]()
Чувал съм го от часовникари, много отдавна.
Нещо от сорта "български будилници, колкото са български ловешките Москвичи".