Четеш ли какво съм написал за "синия"???
За трети път "ще повторя"

-липсват около 40% от лака върху циферблата.Парчетата отлепен лак бяха в касата,под стъклото.Това на което му казваш мутация е основата на циферблата .Не е избеляло ами е с обелен лак.Люспи боя са паднали от цифера,а маркери и надписи въпреки,че би трябвало да са нанесе над тази боя,са проникнали по някакъв начин и са останали непокътнати върху основата на циферблата.Няма избеляване - виждат се ясно ръбчетата ,там където боята се е отлепила.Та искам да кажа,че ако сега вземеш и отлепиш подкужушените части лак около логото на твоя,то може би ще остане - така както на показаният от мен син цифер.Надписите са положени по такъв начин на тези циферблати,че са много по-устойчиви от основният лак,което е доста странно,но е факт,който съм наблюдавал и ме изуми още преди няколко години,когато ми попадна часовникът и който споделих със стара снимка с вас.
Този твой циферблат ,който показваш освен ,че е напукан е поел и известно количество влага(според мен и това ,което виждам на снимката) и затова прилича на юфка.Затова може би изглежда различно и "мазно".Не мога да преценя без да съм го видял "на живо"
За различното напукаване на лака при различните цветове - много от моделите с напукан лак са с преливащи циферблати .Затова Сашо се чуди защо има напукване само в едната страна на цифера.Ами затова -единият цвят пука,другият не или не по същият начин.Часовникът на Костабо е подобен случай.Дал съм снимка как излиза от фабриката този дизайн - без напукване и с леко преливане в долната част на цифера.Това е причината за съответното напукаване.
А еднакви циферблати пукат различно,защото не са използвани или съхранявани по един и същ начин,а точно външното въздействие на слънце,може и влага сигурно понякога са причината за този дефект/ефект.
Чети(ако имаш желание) целите ми постове,а не по диагонал,та да не говорим едно и също с дни.