Децата ми са големи вече,но не отказват да похапнат у дома.
Още повече,че са наоколо-сина ми през 4 етажа,а дъщеря ми на 200м.
И понеже жена ми работи в почивните дни се налага аз да се изявявам.
Като по млад много пътувах и навсякъде където съм бил,ако някое ястие ми хареса и е атрактивно,като се върна го правех.Обирах овациите на децата и намръщените погледи на половинката.
Та понеже нямам много време си измислих една рецепта:
1.5-2кг. хубави котлети без кокъл-около 1-1.2см дебели.
400гр. печурки-нарязани на едро.
3 червени дебели чушки на шайби.
2 големи глави лук също на шайби,но разглобени на кръгчета.
100-150мл.зехтин-екстра вържин!
100-150мл. вода.
Сол на вкус.
Преди слагах подправка за пържоли,но сега слагам една подправка,която жена ми донесе от Истамбул-лютичка-страхотно.
2 плика за печене-по големички.
Всичко се омешва в голяма тенджера и се слага в пликовете.
Правел съм го и подредени пържоли,върху всяка лук,гъба и чушка-по естетично някак.
Изгонва се въздуха колкото може и се завързва с вързалката.
2 плика се събират идеално в тавата на фурната-добре разстлани.
Пече се на 200гр. 60-70м.
Не е маловажно- после няма нужда да се мие тава,фурна!

Това е второто,а първото е таратор.
Ще кажете-лесно.Да,ама не,както казваше един журналист.Малко изкуфял вече,ама да е жив и здрав.
Материалите да не се икономисват!
1-1.5 кофички кисело мляко.
Голяма краставица.
Чесън-2-3 скилидки.
100-150гр.орехи-смляни(има едни машинки за мелене).
Първо се смила чесъна,после орехите.
Доста олио-не знам колко.Да лъщи много материала.
Доста копър-поне 1/2 китка.
Всички тези неща(без киселото мляко) се разбъркват добре.
Чак след това се добавя млякото.
И в хладилника,че може да ти се припие мастичка.
Това е.
Нямам снимки на таратора,но на котлетите -заповядайте.



