Питане за RAM -памет

Тук пишем за каквото се сетим
Отговори
cerasimi
Специалист
Reactions:
Регистриран: 05 апр 2012 15:23

Питане за RAM -памет

Мнение от cerasimi » 31 авг 2013 19:32

Имам следният въпрос: Реших да сложа малко RAM -памет на моя компютър. Той е старичък и реших малко да му повдигна самочувствиета. С програмата , която имам за конфигурацията на компютъра, видях че паметта е DDR2-800 ( 400Mhz), която е фабрично слагана.Вчера намерих една плочка със същите дименсии-DDR2-800,на която няма мегахерци.Компютърът се разпищя и блокира.Първо в упътване видях , че не мога да добавям само 1 плочка , а трябва да са минимум 2.Както и да е.Реших да погледна и в BIOS-а, и там с изненада видях, че пише : RAM -паметта работи на 667 Mhz. Е , помагайте сега- кое от двете дименсии да взема за меродавна- 400 или 667 Mhz.

dreadx
Специалист
Reactions:
Регистриран: 20 апр 2013 16:58

Re: Питане за RAM -памет

Мнение от dreadx » 31 авг 2013 23:09

Тя шината може би е на 333, а това по две = 667 ;)

Можеш ли да кажеш поне лаптоп ли е, десктоп ли. И ако е марков, а не сглобяван - какъв е.
(някои имат по-сериозни проверки за добавената памет и не тръгват с всякаква.)

Ако дадеш подробности за дъното и процесора, още по-добре.

Ако ти се занимава снимай и двете памети.

Броят на писуканията и паузата между тях носи информация за грешки.

Съобщенията за грешки са такива, понеже при компютрите дори нещо основно да не тръгва, все ще може да писука, освен ако не работи CPU-то.

cerasimi
Специалист
Reactions:

Мнение от cerasimi » 01 сеп 2013 08:44

Става въпрос за десктоп- Dell Optiplex 755.
Дънна платка -Dell 0GM819 ,
Тип централен процесор DualCore Intel Core 2 Duo E6550, 2333 MHz (7 x 333)- Conroe,
Чипсет на дънната платка Intel Bearlake Q35,
Системна памет 2012 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM),
DIMM1: Hynix HYMP512U64CP8-S6 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM
(6-6-6-18 @ 400 MHz) (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz),
DIMM3: Kingmax KLDD48F-A8KI5 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
Опитвах се да сложа Pulsar-Umax D48001GFA-63BNBS, Dimm 1 gbq DDr2 800, 64Х8. От разгледаните книжки на компютъра разбрах, че на свободните два слота рябва да сложа 2 плочки, а не една. Ако трябва още някакви данни кажи.трябва да сложа 2 памети,а не една.
Ето и повече данни- моя е МТ- минитауър

http://www.dell.com/downloads/global/pr ... hspecs.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:
Регистриран: 04 яну 2012 22:27

Мнение от omegaqq » 01 сеп 2013 15:31

Не съм много сведущ по въпроса, но си мисля, че компа ти използва двуканално обръщение към паметта. При това положение паметите в двата слота DIMM1 и DIMM2 трябва да са абсолютно еднакви (или поне дъното така да си мисли) иначе не става. Същото важи и за другите два слота - DIMM3 и DIMM4.
Нещо обаче ми подсказва, че таа благинка (двуканалното обръщение към паметта) може да се изключи от BIOS-а. Е скоростта на работа на компа може малко да падне ама практиката показва, че няма да усетиш разликата. Както няма да усетиш разлика и от повишаването на размера на паметта ама това е друга история.

Потребителски аватар
miroman
Специалист
Reactions:
Регистриран: 21 юни 2012 18:24

Мнение от miroman » 01 сеп 2013 16:34

Двуканалното обръщение (dual channel) няма нищо общо с Double Data Rate (DDR). DDR използва за предаване на данни и предния, и задния фронт на тактовия импулс на шинната честота. Ако шината ти е на 400МХз, паметта ти контактува с процесора два пъти на такт, т.е. на 800МХз.

В твоя случай процесорът ти е с 333МХз шина (то си го пише), затова паметта работи на 667 (всъщност на 666, ама нали знаете, че това число го мразят :) ). Паметта може да работи и на по-ниска от номиналната и честота, но не и на по-висока. Затова при теб 800МХз памет работи на 667. Ако беше процесор на 400 шина, а памет на 667, тогава щеше да има проблем (всъщност и тогава са предвидени да работят, но е в асинхронен режим и производителността се срива).

Ето и техническото описание на машината -> http://www.dell.com/downloads/global/pr ... hspecs.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
На страница 12 пише:

Memory modules should be installed in pairs of matched memory size, speed, and technology. If the memory modules are not installed in matched pairs, the computer will continue to operate, but with a slight reduction in performance.

Т.е. можеш да слагаш и по единично модули, но ще загубиш Dual Channel, и призводителността ще се намали (и то не slight, а доста сериозно)

Най-вероятно машината пищи, или защото новият модул е дефектен, или защото нещо не се разбира с дъното. Тия марковите машини са капризни и не кльопат каква да е памет. Най-добре иди в някоя компютърна фирма, там ще пробват няколко различни модула, а може и да имат два еднакви, за да ти направят двуканалния режим.
Изображение

cerasimi
Специалист
Reactions:

Мнение от cerasimi » 01 сеп 2013 16:56

Да, това за двуканалното обръщение го разбрах най напред. :redface Те така са и оцветени вътре- първи и трети слот са бели, втори и четвърти слот-черни. Не ми беше ясно защо в биоса пишеше, че паметта работи на 667 Мхц, а сложената памет е 800 Мхц, но и това разбрах вече. Машината явно пищи, защото аз и слагам само една плочка , а е трябвало две.Ще намеря две еднакви плочки 667 или 800 Мхц и ще пробвам. Благодаря за оказаната помощ. :b

dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx » 02 сеп 2013 07:34

Не трябва две, ами може да не е несъвместима. (Как да разбереш - ако на друг компютър работи и й минават всички тестове, а на този не.)
Ако нещо не му хареса ще пищи и няма да тръгва. Не всички памети тръгват на фирмените компютри.
Тогава е предимство да имаш различни видове и да пробваш с коя как и дали изобщо ще работи.

Абе - понякога за да смениш памет може да ти трябва и втори разглобен компютър, един наръч памети и програма за тестване и т.н. Или например да разбереш коя част от компютъра не ти работи - най-лесно като го разхвърляш целия и ги пробваш поотделно в друга работеща система.

Ако си от София може да изврънкам един да ми подари някакви такива памети дето сигурно ще тръгнат, понеже ще са свалени от същите маркови компютри втора употреба, като пак ще трябва да ги тестваме сигурно..
Последна промяна 2 на dreadx, променена общо 2 пъти

cerasimi
Специалист
Reactions:

Мнение от cerasimi » 02 сеп 2013 08:54

Точно две трябват по принцип, защото така пише и в книгите на компютъра- той е с четири канала и може да работи с един канал -2 Гб, 2 канала по 1 Гб, и 4 канала по 1 Гб, а ако е 64 битов компютъра- RAM паметта се удвоява. А по принцип ,възможно е и самата плочка да е развалена.От София съм и ще ти бъда много благодарен, ако ми намериш няколко плочки.

dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx » 02 сеп 2013 18:09

Питах го човекът и ми каза същото - че ще работи с 3 бр., само че твоята най-вероятно е несъвместима - ако искаш да му дадеш твоите и да ти ги смени с еднакви.
Каза също, че ако си с Windows-XP няма за какво да се слага повече от 3Gb - и това е така.

После мина пак и ми донесе една фирмена - Micron от HP, която със сигурност ще работи.
Каза да му върна другата, дето не тръгва при теб, че да я сложи на нещо - самостоятелно щяла да тръгне и тя.

Всичко това е 1:1 както си ги мислех и аз нещата. Ще ти оставя тел. на П.М. ако искаш да се разберем нещо.

edit: http://www.crucial.com/upgrade/Dell-mem ... rades.html

Although the memory can be installed one module at a time, the best performance comes from using matched pairs of modules.

-- това означава, че трябва да работи дори и когато не са двойки еднакви памети. В това, което четеш пък пише обратното. Този сайт е сериозен доставчик на памети и не би трябвало да са се объркали.. Ходи ги разбери! ;)

Отговори

Върни се в “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”