Кулинария!

Тук пишем за каквото се сетим
DHM
Специалист
Reactions:
Мнения: 2375
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Re: Кулинария!

Мнение от DHM » 12 ное 2013 17:51

Поздравления, колега zito :b
За хека ще предложа една рецепта: Паниран в картофени люспи :wink:
Може би някой от вас, които ползват готови картофени пюрета са забелязали, че не всички са прахообразни, а по-хубавите са на малки люспички и точно тях имам предвид! На "Меркурий" Габрово, които пакетират подправки е точно такова. Фирмата предлага и няколко вида готови панировки, като едната със сусам също става :)
Нарязваме филетата на ивици, отупваме в брашно (за предпочитане царевично), потапяме в разбити яйца със сол и съвсем малко вода и отупваме в картофените стърготини. Пържим до златисто и поднасяме със свежа салата! :b
Същата рецепта става и с готова сусамова панировка :thumbup:
.

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Мнения: 4809
Регистриран: 03 яну 2012 18:46
Контакти:

Re: Кулинария!

Мнение от Pavlin » 12 ное 2013 18:03

zito написа:Да не мислите че се базикам ,но това лято като ми влезе перото, събрах 21 жени и един мъж на моето бунгало и им спретнах един рибен обяд.Сам всичко...... от салатите до магданозааа.
Изображение

Изображение

Изображение
Ехееее, признах те! Като те види човек един такъв скромен и тих младеж... а пък каква "лимонка" си бил! :b

DHM
Специалист
Reactions:
Мнения: 2375
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Re: Кулинария!

Мнение от DHM » 12 ное 2013 18:10

И понеже никой не взе отношение към една от най-експлоатираните и осакатени български салати:Шопската да си кажа своето :)
Щом е шопско, значи е люто. Така е и при салатата!!! И освен домати, краставици и лук, съдържа и два или четири вида пиперки според сезона :wink: - прясна сладка, печена сладка, прясна люта и печена люта. Някой кулинари добавят и чесън и хрян при консервирането на пиперките, което дава още повече нюанси :)
Важно за шопската салата е, че всички продукти се режат на ситно! Ако искате да засилите ефекта на салатата, можете да я направите в купичка като дори леко я натъпчете в нея. Захлупвате с чиния и оставяте в хладилника за половин час, но без да сте я овкусили предварително!!! Изваждате от хладилника, обръщате в чинията и настъргвате сиренето. Така салатата е оформена, а сиренето само ще увеличи този ефект :wink: Няколко стръка пресен магданоз и сте готови n_thumbsup
.

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Мнения: 4809
Регистриран: 03 яну 2012 18:46
Контакти:

Re: Кулинария!

Мнение от Pavlin » 12 ное 2013 18:20

Защо направо не ни поканите някъде да опитаме. Едните ще са учасници, а останлите ще сме жури :D

zito
Reactions:
Мнения: 43
Регистриран: 10 окт 2012 12:13

Re: Кулинария!

Мнение от zito » 12 ное 2013 20:03

Хе ,ами като дойде лятото каква ни е работата.Бира, риба ,мадамки и рок! На който му харесва и има здрави гащи.
Изображение

kapkan
Специалист
Reactions:
Мнения: 2479
Регистриран: 27 яну 2012 22:01
Местоположение: Правец

Re: Кулинария!

Мнение от kapkan » 12 ное 2013 21:06

Това ти ли си,питам заради пола?

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Мнения: 4809
Регистриран: 03 яну 2012 18:46
Контакти:

Re: Кулинария!

Мнение от Pavlin » 12 ное 2013 21:36

Пола си е наред той :) Ама с каски не признаваме :)

kapkan
Специалист
Reactions:
Мнения: 2479
Регистриран: 27 яну 2012 22:01
Местоположение: Правец

Re: Кулинария!

Мнение от kapkan » 12 ное 2013 22:04

Бе аз да си питам,нали гледам,че е от нашите :)

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6395
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: Euskirchen, Кюстендил

Re: Кулинария!

Мнение от atanweb » 19 ное 2013 21:15

Сезона на тиквите е, а аз като всяко "тревопасно" ги обожавам. Научих се да си ги пека преди 4-5 години, когато ми казаха основните неща за добър резултат.
- тиквата да е дебела, зависи от сорта но кората да е леко нацепена, а не гладка и не сорт цигулка. Тук цената на пазара е около 50-70ст. на килограм - продават ги и разцепени половинки за да ги видиш и да си купиш 1/2 голяма тиква да не 'артиса.
- с лъжица изгребваме семките, но не дълбоко щото губим вкусна част от тиквата.
- с четка с оливие намазваме тавата и разцепените парчета тиква от всички страни.
- нареждаме ги с кората нагоре наливаме подсладена вода (или неподсладена ако сте сигурни че тиквата е сладка/ярко оранжева) 100-150мл. с пакетче ванилия ако искате да засилите аромата и пъхаме във фурната на 170-200гр.
- след около 60 минути боцкаме тиквата за да видим дали е омекнала хубаво и ако е така, обръщаме нагоре и поръсваме със захар.
- запичаме още 10-15 минути на 250гр. и започваме пиршеството.
- ако ви остане за следващият ден ще ви хареса повече - става по вкусна като преседи.

п.п. съвет- хубаво е да подложите фолио под тиквата когато печете, щото после трудно се чисти тавата ако не се накисне предварително.

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение
Изображение

kapkan
Специалист
Reactions:
Мнения: 2479
Регистриран: 27 яну 2012 22:01
Местоположение: Правец

Re: Кулинария!

Мнение от kapkan » 19 ное 2013 21:40

"- с четка намазваме тавата и разцепените парчета тиква от всички страни."
с какво мажем,аз се сещам за шоколад :)

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6395
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: Euskirchen, Кюстендил

Re: Кулинария!

Мнение от atanweb » 19 ное 2013 21:58

..а хаха то се вижда, тънко масло за фина механика.
Ще коригирам в предния си пост.
Изображение

DHM
Специалист
Reactions:
Мнения: 2375
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Re: Кулинария!

Мнение от DHM » 19 ное 2013 22:07

а кой туй оливия??? :redface
За другото чичко Гугъл даде обяснение, ама за това не можа..........
Последна промяна 1 на DHM, променена общо 19 пъти
.

kapkan
Специалист
Reactions:
Мнения: 2479
Регистриран: 27 яну 2012 22:01
Местоположение: Правец

Re: Кулинария!

Мнение от kapkan » 19 ное 2013 22:08

по габровско нямате,зер икономия да правите :D :D

DHM
Специалист
Reactions:
Мнения: 2375
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Re: Кулинария!

Мнение от DHM » 19 ное 2013 22:31

И кока-кола нямаме nono Спомни си, че пи само кафе :lol: :lol: :lol: Имаме пестил, обаче :wink: и ако не бях толкова стиснат щях да ти дам да опиташ :D
.

kapkan
Специалист
Reactions:
Мнения: 2479
Регистриран: 27 яну 2012 22:01
Местоположение: Правец

Re: Кулинария!

Мнение от kapkan » 19 ное 2013 22:55

Ще донесеш ;)

Отговори

Върни се в “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”