Луч "Феникс" 1800. Възраждане от кутията :)

Тук пишем за каквото се сетим
Отговори
Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Контакти:

Луч "Феникс" 1800. Възраждане от кутията :)

Мнение от varban » 10 сеп 2013 07:24

Този будилник има прякор още от много отдавна, щото е с история :)

Аз до май месец бях разглобявал и сглобявал само будилници.
Като хлапе - големи. В гимназията - Слава 11 камъка, от комплект "Юный часовщик", а в института - темата на темата :) Той си работеше, и го разглобих и сглобих почти на бас. И после още дълго работеше, докато не му взех пружинката на храповика. А тях ги губех на поразия, щото се мъчех да сложа храповика с пружинката, без да махна колелото на барабана.

Ама това е предистория, която отива във фолклорно-легендарната част.

Снимки и факти.

На такова дередже беше през април:

Изображение

Изображение

Тогава още и лупа нямах. И даже не знаех, че калибърът му е 1800, а не 1300, както го бях "видял" :)

Преди три месеца почнаха да му излизат един по един чарковете, последни намерих стрелките:

Изображение

В корпуса от Чайката са си били :) От съществените части нямаше стъкло (то е фигурно - с него се настройва, кога да пищи) и май някой чарк от контактната система.

После Невен ми даде целеуказание към донор:

viewtopic.php?f=58&t=1794&hilit=%D0%B1% ... 135#p17344" onclick="window.open(this.href);return false;

viewtopic.php?f=58&t=1794&hilit=%D0%B1% ... 135#p17348" onclick="window.open(this.href);return false;

И аз го купих: viewtopic.php?f=58&t=1794&hilit=%D0%B1% ... 150#p17465" onclick="window.open(this.href);return false;

И го взех: viewtopic.php?f=58&t=1794&hilit=%D0%B1% ... 165#p17630" onclick="window.open(this.href);return false;

Сейкоша-сан и той се беше загрижил за легендата, та ми прати (заедно с две кила бруто) два дамски часовника с 1800 турбо... тъй де, с 1801 :)

И вече няма мърдане :)
Последна промяна 1 на varban, променена общо 10 пъти

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Контакти:

Текущият момент вчера вечер (+)

Мнение от varban » 10 сеп 2013 08:15

В друга кутия (малка, от сладолед :)) :

Изображение

Наредих ги за снимка. И вторият Луч 1801 даде признаци на живот, засега без разглобяване, само с тръскане. Вървя половин час и спря. И него ще го бъде:

Изображение

Ама то туй е друга тема :)
Последна промяна 1 на varban, променена общо 10 пъти

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Контакти:

Състояние на донора преди разглобяване:

Мнение от varban » 10 сеп 2013 08:17

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Контакти:

И на Фениксът:

Мнение от varban » 10 сеп 2013 08:18

Изображение

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Контакти:

После нямах време за снимки :)

Мнение от varban » 10 сеп 2013 08:20

Автоплагиат:
Разглобих будилника от аукциона. Тъжна картинка, братя.
Откъм ремонтоара - ръжда, изотдоле - електролит от потеклата батерия.
Мислех, че с машината всичко е свършило.

Успях да развия болтчетата на цифера и да освободя калибъра Лъч 1800 от гнездото.
Баланс - здрав, ама едно кристалче от електролита блокирало анкерното колело.
Не посмях да разглобявам и въобще да мокря машината и си спомних, че това е будилник. И за арменската методика на Невен.
Нямаше какво да губя и го удавих в хептана. От там излезе сума ръжда - течността стана кафява.
След неколкократно давене и тръскане го оставих в хептана и отидох да пуша на терасата.

Като се върнах, рекох да го извадя и се опулих - ТО ШАВА!
Тръгнал и върви! Че и с амплитуда къде 180 градуса. Лесно се хваща, щото се клати баааавно-бааааавно... 100 колебания за около 50 секунди, което прави около 14400 двойни удара за час. Във въздух трябва да са още наполовина отгоре :)
// viewtopic.php?f=58&t=1794&hilit=%D0%B1% ... 165#p17955" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Контакти:

Пруфпик:

Мнение от varban » 10 сеп 2013 08:27

Изображение

Врътнах и едно видео, ама е с отвратително качество :)

Направих няколко хептанови вани на машината, издухах я с крушата и намазах всички камъни с една отвертка. Да има масло, да се разлива, само да не скърца :)

Сверяването стана мазно-мазно, буренцето почна да щрака, както се полага, навиване и развиване - в норма, и машината си цъка баш добре :)

И сега се появява следващата дилема - този калибър взе, че тръгна самостоятелно. Двата 1801 - също. И ще се наложи да изправям минутно колело на стария 1800 - аз работещ механзиъм за части няма да пускам :)

А от будилника от аукциона ще взема само стъклото, и ще си направя моя :)

dreadx
Специалист
Reactions:
Регистриран: 20 апр 2013 16:58

Re: Луч "Феникс" 1800. Възраждане от кутията :)

Мнение от dreadx » 10 сеп 2013 17:48

Винаги ми е било интересно как са ашладисали алармата, не бях виждал до сега снимки на разглобен, нито пък съм имал такъв.

p.s. Чайката-кварц много ме кефи - циферблатът прилича на един Pulsar, който имам - един класически много елегантен циферблат.

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Контакти:

Мнение от varban » 10 сеп 2013 20:09

Щом ти е интересно, да се помъча с часовото колело и с храповика на старата машина и да ти пратя аукционния с колкото се може повече части?
Пък кой знае, може и стъклото ми да излезе...

А чайката е хубав часовник. Само че циферът е отишъл - виждат се никелови зелени петна :(

Аз пуснах връзки в руско, ама засега - глухо като в танк :(

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Контакти:

Мнение от varban » 11 сеп 2013 01:08

Развинтих всичко де що е на резба по машината и го измих по устав.
Та по въпроса за арменския метод - сигурно става за тенекиени будилници. Ама за будилник на калибър 1800 - не баш :)
Това, че излезе още сума боклук и ръжда, е едно на ръка.
Ама след сглобяване и смазване амплитудата явно се увеличи. Сигурно е къде 240 градуса - сложно ми е да преценя точно.
Този път мазах с една счупена позлатена секундна стрелка. Става :)

Като затворих накладния камък на платината, маслото аха и да излезе от другата страна. Ама аз бръкнах с тънко влакънце и смукнах малко :)
На опората с регулатора сложих по-малко и стана без отнемане :)

После половин час мазах анкерното колело с палетите. Не можах да го заплескам :)

И не прецаках спиралата, като я слагах обратно в колонката и в регулатора :)

Сега два-три дни ще му разкарвам смазката и през това време ще мъча минутното колело на мойта машина.
Последна промяна 1 на varban, променена общо 13 пъти

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Контакти:

Мнение от varban » 12 сеп 2013 07:14

varban написа:Сега два-три дни ще му разкарвам смазката и през това време ще мъча минутното колело на мойта машина.
Вчера изправих минутното колело, ама има нещо друго гнило в Дания :(

Колесната система работи, все едно че не е от тоя часовник. Ако разхлабя винтовете на моста, се върти, при затегнати - клини. Няма аксиален луфт. Може да е изкривен и моста - тя тази машина не е работила от 20 години и се е въргаляла, където се случи, в компания с разни тежки работи.

Трябва също да погледна зъбните колелета и трибовете на микроскоп - може да има деформации, които не мога да видя с лупите, които ползвам.
Факт е, че анкерното и следващото колело клинят по няколко пъти на оборот.

Ама няма да се отказвам :)
От електрониката най-обичам да поправям стереоусилватели. Тука е същото - имам цяла работеща машина. Ще почна да сменям едно по едно колелетата и ще видя, кое е проблемното.

nevenbekriev
Специалист
Reactions:
Регистриран: 14 юни 2012 17:05

Мнение от nevenbekriev » 12 сеп 2013 22:27

Хич не ти трябва да сменяш колела, защото така нищо няма да докажеш. Провери дали няма криви цапфи, вижда се с лупа. Ако са прави, просто трябва да осигуриш здравословен аксиален луфт, а това става с местене на камъните. Това за теб няма да е проблем!

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Контакти:

Мнение от varban » 12 сеп 2013 22:47

Абе как да ти кажа... баш бая проблем ще е!
Ама ако го реша, най-накрая ще напредна :)

Добре, че нямам две стъкла, а само едно. Иначе като нищо щях да почна да местя камъни с клещи :(
А така ще подбера подложки и като/ако се убедя, че е до аксиален луфт, ще си измисля приспособление за местене. Имам някъде скапан микрометър - за потанс ще стане :)

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Контакти:

Мнение от varban » 16 сеп 2013 08:15

dreadx написа:Винаги ми е било интересно как са ашладисали алармата, не бях виждал до сега снимки на разглобен, нито пък съм имал такъв.
Машината 1800 се отличава от тези на ръчните освен по ремонтоара и коронката, и по пиньоните.

Карамфилът е много по-дълъг от този на ръчните часовници, вижда се на снимката от април: http://postimg.org/image/d6bfwyzqt/" onclick="window.open(this.href);return false;

Часовият пиньон носи двойка контакти, които се плъзгат по фигурни писти на текстолитова шайба, закрепена за оста на сигналната стрелка:

Изображение

Изображение

Тя няма зъбно колело, защото се движи със стъклото.
Контактът се затваря през машината :)

Слагането на стрелките на такъв часовник си е приключение. Тези отвори в текстолита сигурно са за позициониране при монтаж.

Отговори

Върни се в “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”