Здравейте,
Днес бих искал да покажа нещо "не-съветско", но има и руски елементи (описал съм ги). Доста дълго си чакаше времето, но накрая мисля, че стана прилично:
Дойде от Англия със счупен баланс и някакви измислени стрелки, на всичкото отгоре различни. Коронката също беше сложена колкото да я има. Оказа се, че да му бъде изработена нова ос струва пет пъти по-скъпо, отколкото да му се купи нова. Оста дойе от Франция. Благодарение на Иван Узунов беше сменена перфектно, и механизмът запя

. Той сложи и секундната стрелка. Настана търсене на другите стрелки. В Бея имаше, но цени от $80-100 за комплект ми идваха малко нагоре

. Изненадващо намерих подходящи в ... Русия дойдоха две стрелки, които са за друг калибър. Според др. Ранфт минутната трябваше да пасне директно, а часовата беше с 0.1 мм. по-широка. Да, ама и минутната се оказа с малък луфт. Нищо, Хачо от ул. "От. Паисий" ги напасна и часовникът придоби този вид. Остана коронката. Отново изненада - стана една от златна руска "Ракета". Какъв късмет, че я имах, тя пък беше дошла с един механизъм (явно корпусът беше отишъл за претопяване. Е, коронката не е златна, но е облечена със златно фолио. Цветът е може би един нюанс различен, но ако изрично не го кажа, никой няма да забележи.
Остана последната дилема. Стрелките са стоманени и температурно посинени, много са красиви, без точица ръжда. Обаче стилът на циферблата е по-подходящ за позлатени стрелки. Дали си струва да ги давам на златар да ми ги позлати? Дали ще се задържи позлатата върху стомана? Вероятно ще трябва да им премахне най-горния слой, за да се закрепи златото, т.е. операцията ще е необратима.
ПО-скоро клоня към това да си го оставя така. И без това коронката не е оригинална. А нямам и идея как трябва да изглежда оригиналната
Дано ви харесва.
Поздрави, Миро.