Часовниците на Agrozev (Александър Грозев).

Има какво да се види
Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:
Регистриран: 19 юни 2020 19:44

Re: Часовниците на Agrozev (Александър Грозев).

Мнение от agrozev » 10 мар 2025 01:57

И така - групата от съветски часовници.
Първият е една мъжка "Заря" ("Zaria"). Тези часовници силно страдат от нетрайното покритие на циферблатите. Обикновено са със съсипани циферблати. Досега нямах годен такъв часовник, затова се изкуших да взема този, макар и обявен за неработещ. Състоянието му е сравнитално добро, запазена каса и прекрасен циферблат. Много обичам този изумруден цвят! Има една малка точица с паднала боя по циферблата, но това не ми разваля настроението! Доста голям е като за съветски часовник - 39х41 мм, и междулъговото разстояние е по-голямо от това на масовите часовници - 20 мм. Калибърът е 2009.1А със 17 камъка. Оказа се че работи, така че ми спести известни главоболия с ремонт или подмяна на механизма. Много съм доволен!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Следващият часовник е със сходен цвят на циферблата, макар и доста захабен. И циферблатът, и касата. Обаче ме привлече едно заради цвета, друго с това че е от любима марка "Слава" ("Slava"), и трето че е брандиран като "Cornavin" и досега не бях го срещал в това оформление. И така - "Слава" 2427 автоматик, 27 камъка. Размери 37х42 мм., 18 мм. междулъгово разстояние, експортен вариант за Западна Европа под името "Cornavin".
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Още един прекрасен "Луч" ("Luch") за колекцията ми! От любимия ми калибър 2209, 23 камъка. Позлата 10 микрона.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изключително съм доволен и от четирите часовника и много си ги харесвам, но последният може да се каже че ми е фаворит! Прекрасен топъл масленозелен цвят на циферблата, страхотно подхождащ си с тъмно-златистия цвят на касата, стрелките и индексите! За мен това е един от най-красивите ми часовници! "Слава" ("Slava") калибър 2414, 21 камъка, позлатен. А и състоянието му е много добро, много е запазен!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Следващата група часовници ще са от Швейцария и Германия, някои не съм ги получил още, други са вече при мен но не са подготвени и снимани, така че в скоро време ще ги показвам и тях.
Фейсбук-група за любители на чешките часовници "Прим" ("Prim")
https://www.facebook.com/groups/587660169722031

Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev » 25 мар 2025 00:20

Случи ми се в интервал от няколко дена да попадам на разни интересни (поне за мен) западни часовници - швейцарски и немски, които купих евтино. Понякога е така - като няма - няма. А после се появяват група часовници от различни източници, сякаш синхронизирано. Разделих групата на две части и сега ще представя първите пет, като още толкова остават за следващия път.
Отново "Dugena", които ми стават все по-любима марка. (Даже са две, ама втората за следващия път!) "Dugena Tropica" калибър Dugena 715 с механизъм AS1604, 17 камъка. Позлата от 20 микрона, размери 35х40 мм., междулъгово разстояние 18 мм. Механизмът е определен за Wehrmachtswerk (армейски), т.е. за германската армия. Прекрасен е! Имам още една "Tropica" в стоманена каса, който ми е сред часовниците за ежедневно носене. Пак е със същото оформление, но сребристо.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Ето ги заедно двете "Dugena Tropica":
Изображение
Изображение
До сега немската марка "Mauthe" все ми убягваше и нямах нито един техен часовник. Сега ми се удаде възможност да взема една такава антика за почти без пари и не останах разочарован, а напротив - много красив часовник!
И така - "Mauthe" калибър 612-1, 17 камъка, позлатен. Размери 33х40 мм., междулъгово разстояние 18 мм.
Изображение
Изображение
Изображение
Между немците и швейцарците се вмъкна поредната "Слава" ("Slava"). Калибър 2414, 21 камъка, позлатена, от най-последните години на СССР. Много красив часовник, но когато работех по него, на моменти съжалявах че съм го взел и че съм дал такива пари за него. Мръсен, мих го и го лъсках, стъклото много издраскано и отне много време за полиране, стрелките разцентровани и патинирали отгоре, на всичкото отгоре не можах да му щракна безела, та съм треперал докато го затварях с преса да не му съсипя стъклото... Стана хубав, в края на краищата съм доволен и ми хареса, но сравненията не са в полза на българските търговци, защото свикнах да купувам от Украйна часовници в много по-добро състояние - и външно, и работно, обслужени от часовникар, да не говорим за "привилегията" да чистиш часовника от наслоилия се с десетилетия биологичен материал по него. Поне да си направят труда да си приведат стоката в добър търговски вид, цените са съпоставими, а качеството далеч отстъпва...
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Наскоро си бях взел "Слава" 2414 със същата форма на касата и пак от тези години, с подобно цветово оформление, което много ми харесва и е причината да ги взема и двете.
Изображение
Изображение
Изображение
Един непознат за мен швейцарски часовник - "Curtis". Много ми хареса, цената беше приемлива и реших да рискувам със закупуването му. На ясно съм че си остава "вечно мой", но пък удоволствието си заслужаваше! Механизъм Felsa 4017N, 17 камъка. Позлатен с 10 микронно покритие. Размери - 34х41 мм., междулъговото разстояние е 17 мм. Работи, което е още един плюс!
Изображение
Изображение
Последният часовник е още по-неизвестен за мен и не можах да намеря почти нищо за него. Взех го почти за без пари, мисля че само каишката му която беше на него струва толкова, колкото платих. И работи! Изглежда много добре! "Interco" - немски е, 17 камъка. Изглежда доста стар и размерите му са миниатюрни - 31х40 мм., 17 мм. междулъгово разстояние.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Регистриран: 20 яну 2012 22:02

Мнение от atanweb » 25 мар 2025 16:30

Браво! Пак успя да ни завъртиш главите.
Изображение

Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev » 04 апр 2025 01:25

И така - следващата порция часовници. Още пет броя.
Поредната "Dugena", този път модел "444". Прекрасен позлатен часовник с механизъм Dugena 688 PUW 360 със 17 камъка. Размери 34х39 мм., междулъгово разстояние 18 мм.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И вторият ми "Creation", този път с механизъм Unitas 6310, 17 камъка, или поне така го припознавам аз. Този път е с малка секундна стрелка. Размери 34х41 мм., междулъгово разстояние 18 мм. Позлатата е с дебелина 20 микрона. И този часовник ми донесе много приятни емоции, така че съм много доволен от придобивката!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Разбира се, ето ги и двата Creation-a един до друг:
Изображение
Изображение
Изображение
Поредната пратка от Украйна ми донесе три съветски часовника и един чешки "Prim". Снимал съм съветските часовници, а чешкия ще бъде в следващия епизод.
Много обичам тънките и елегантни "Ракета" ("Raketa") калибър 2603, 16 камъка. Взех си с голямо удоволствие още един прекрасен позлатен часовник от този модел.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Един стар "Восток" ("Wostok") калибър 2209, 18 камъка. Позлатата е с дебелина 12.5 микрона. Изглежда добре, но е някакъв котлет. Сменях му стрелките понеже не бяха правилните. Балансът е сменян, понеже мостът му е без фаска, за разлика от другите мостове, както с радост оповести един от редовните ми критици - "доброжелатели" в групите на Фейсбук (има ги и такива). Е - каквото - такова, за моите занижени стандарти си е добре!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И на последния часовник в групата много му се бях усъмнил в автентичността. Даже бях решил вече да му сменям стрелките, толкова бях убеден че не са автентични... Добре че се консултирах с колега-колекционер на часовници, специализирал се в "Ракети"-те. С общи усилия и прелистване на каталози и преравяне на форуми се оказа че часовникът си е автентичен, напълно автентичен. Просто аз не съм го датирал правилно и съм се насочил да търся в 80-те години на миналия век, а часовникът е произведен в средата на 70-те. Има го в каталозите.
И така - "Ракета" калибър 2609.НА, 19 камъка, позлата 10 микрона, предназначен за пазара в Западна Европа и брандиран по наименованието "Sekonda":
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
В следващата порция ще има по-скромни и по-стари часовници, няма позлатени. Скромни, но пък харесвани от мен. До скоро!

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb » 04 апр 2025 14:48

Поздравления,
Много от показаните познавам поне по форма и усещане, но най-много внимание привлече Дугена-та. Вероятно наживо е много фина, лека, ефирна и в същото време красива и луксозна.
Чудесна е. И механизмът PUW е много качествен.
Браво!
Изображение

Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev » 14 апр 2025 00:09

Ето ги и и скромните часовници! Няма позлатени, лъскави и по-скъпи часовници! :)
Първият е един стар чешки "Prim" калибър 501, 15 камъка.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
След това попаднах на находка от три стари съветски часовника от 50-те години на миналия век. Продаваха се накуп в един аукцион на заложна къща за 60 лева общо. Естествено, мръсни и с лоши снимки, непознат продавач който явно не знаеше какво продава. Взех ги на риск, най-вече заради "Победата" на ЗИМ с интересния циферблат. Оказа се че наистина са находка, поне за моите разбирания! И трите работеха, но по-важното беше че и трите бяха абсолютно автентични! Даже и коронките! Смених само стъклото на ЗИМ-ската "Победа" защото беше много напукано. По 20 лева на часовник + 3 лева за куриер, няма такава цена! Носени са и са далеч от идеалното състояние, но мен ме радват!
И така - първият е "Кама" ("Kama") на ЧЧЗ. Бях най-скептичен към него откъм автентичност и откъм интерес дали изобщо го искам. Като го разгледах отблизо, обаче си промених мнението. Автентичен е и е от по-старите "Ками" с хлопващ капак отзад и механизъм 2602 без противоударно устройство на баланса. Произведен през четвъртото тримесецие на 1957 г. Миене, лъскане, полиране на стъклото (оставих го нищо че има някои пукнатини по периферията) и каишка и резултатът ме задоволява!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображение
"Победа" ("Pobeda") на ЗИМ, произведена през първото тримесечие на 1956 г. Много ми хареса циферблата, най-вече заради този часовник взех целия лот!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Третият часовник е една много хубава "Победа" ("Pobeda") от Петродвореца (ПЧЗ). Произведена е през второто тримесечие на 1957 г.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И накрая, пак да се върна към любимите ми "Dugena". Ето един пътен несесер, пълен с 8 от тях. Не са всичките, защото вече станаха доста. Ще трябва да си купувам още от тези удобни travel case...
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb » 14 апр 2025 12:29

Чудесни са.
Моят фаворит в тези нови попълнения е Кама-та.
Супер е.
Поздравления!
Изображение

Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev » 28 апр 2025 01:12

Следващата порция часовници са по-специални за мен, защото са ми подарък от нашия любезен модератор на групата - Atanweb (Сашо). Подаръкът е от далечния вече месец декември 2024 г., но аз едва сега имах време да се занимавам с тях. Чудесни часовици, от петте вкарах в сбирката ми четири, само един "Восток" 2409А оставих за резервни части поради повредения механизъм, съсипан циферблат, липса на стрелки и стъкло. Останалите ми донесоха голямо удоволствие докато ги подготвях и мисля че станаха хубави, поне за мен. За съжаление, както почти винаги, не се сетих да направя снимки на часовниците преди да се захвана с тях.
Най-впечатляващ е един "Полет" ("Poljot") калибър 2628.Н, 17 камъка, позлатен с 5-микронно покритие. Много хубав часовник! Има малка пукнатина в долния ляв ъгъл на стъклото, но такова стъкло е трудно за намиране или нарпава, затова го оставих както си е.
Изображение
Изображение
По молба на един администратор на фейсбук-група за часовници, снимани на ръката, направих снимка на "Полета" на ръката ми на зелен фон. Така той ще бъде корица на групата през следващата седмица.
Изображение
Изображение
Изображение
"Ракета" ("Raketa") калибър 2603, 16 камъка. Едни от най-любимите ми модели на "Ракета" и въобще от съветските часовници. Тук сменях спуканото стъкло, неправилни стрелки, жълтата коронка с бяла. Мих леко циферблата че беше доста потъмнял и стана по-чист. Не е идеален, но на мен ми харесва с този вехт вид, придава му някакво очарование. Като цяло съм много доволен как се получи часовника!
Изображение
Изображение
Изображение
ЗИМ ("ZIM") калибър 2602, 15 камъка. От любимите ми седемдесетарски. И тук сменях стъклото. Бях принуден да сменя и циферблата, понеже беше съсипан от влага. Търсих да видя какви циферблати имам от тези години и за тази каса. Изборът не беше никак голям, оказа се че нямам наличности от подходящи точно за този часовник... Намерих един интересен циферблат, макар и доста избелял. Поставих го, но пък стрелките на часовника не отговаряха на циферблата. Та се наложи да ги сменя и тях. Гледах по каталога от 1970 г. и подбрах стрелки с такава форма и цвят. Едва ли са били за ЗИМ, по-скоро като за "Кировски" ми приличат, но като форма и големина пасват на каталога, станаха и на часовника. Аз съм доволен, за мен часовникът изглежда добре, макар и доста износен и овехтял. Досега нямах с такъв циферблат и стрелки, така че определено съм доволен!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Последният часовник се оказа изненада за мен! Мислех че е някакъв неизвестен китаец. Оказа се че отвътре има механизъм на "Слава" - автоматик, калибър 2427, 27 камъка. На циферблата пише "Citco" 25 jewels. Четох че фирмата е Хонг-Конгска. Намерих в интернет още доста часовници от тази марка и с механизми на "Слава" - автоматик. Така че часовникът не е котлет, а така се е произвеждал. Приятен външен вид!
Изображение

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb » 28 апр 2025 20:37

Ехей, аз ти пращах части, а ти пък даже в часовници си ги превърнал ...че и за корица.
Ей това е любов към хобито. Респект!
Браво!
Поздравления.
Изображение

Потребителски аватар
agrozev
Специалист
Reactions:

Мнение от agrozev » 05 май 2025 22:22

Поредната пратка от Украйна ми донесе два часовника.
Единият часовник е интересен "Восток" ("Wostok") калибър 2209, 18 камъка, позлатен с 10-микронно покритие. Хубав черен циферблат, малко труден обаче за снимане.
Изображение
Изображение
Моят приятел от Украйна обича да ме изправя на нокти с часовици, които като ги видя и в първия момент решавам че са котлети. Но досега винаги часовниците се оказваха отлични и правилни (е, имаше и едно изключеие, за което изобщо не съжалявам :) ). Така стана и сега с този "Луч" 2209, 23 камъка. Понеже нещата се случват адски бързо - изпраща ми на месинджъра някакви снимки и пита "Искаш ли това?". И аз в бързината и на телефона, пък както и не виждам добре, някой път разбрал-недоразбрал, видял набързо нещо, казвам "Пращай ми ги". Защото ако се забавя, често след един час часовниците вече ги няма.
Та така и с този "Луч", като го видях след като пристигна се хванах за главата - хромирана каса и позлатен безел. Заради позлатените стрелки, безел и коронка съм решил че часовникът е изцяло позлатен, не съм видял че касата е хромирана. И си викам "И сега откъде ще му търся или хромиран безел, или позлатена каса!?!? Отделно стрелки... Но хайде все пак да поровя в нета и по каталозите... Нищо не намерих и накрая за последно прерових голямата тема за "Луч" 2209 в руския форум. Доста рових, дълга тема, изкарах я докрай и намерих три такива часовника като моя и се успокоих че е автентичен. Даже в една от публикациите имаше препратка и в кой каталог да го търся (от 1983 г.). И наистина - същия! Заради лошото качество на картинките го бях пропуснал... И така - оказа се че часовникът е не само автентичен, но и сравнително рядък, само в 3 модификации от 80-те години е използвана тази биколорна комбинация! Въобще човекът разбира от часовници и ме снабди с поредния добър часовник.
Изображение
Изображение
Изображение
По-нататък са швейцарци.
Досега все се разминавах с един много масов за България часовник - "Geneva Sport". Не че нещо съм се напрягал да го имам, но постоянно го срещам, почти винаги в много износено външно състояние. Харесва ми и е евтин, така че сега като ми попадна един не чак толкова износен екземпляр в работещо състояние, не се колебах и го взех. И не съжалявам! Калибърът не можах да го припозная напълно - може би е CAL.GSW 40 ANCRE или пък 41, или 141. 17 камъка. Приятен часовник!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Градацията е възходяща.
Следва един "Roamer". Механизмът е MST 414, 17 камъка, позлатен. Красота!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И накрая - "Girard-Perregaux"!
Е не знам дали досега е имало часовник който толкова много да ми допадне! Изящен, изчистен малък часовник, само с две стрелки. Още като го взех ми кацна на ръката и така 3 дена, докато му полирам стъклото и го лъсна с препарат за позлата. А как добре работи въпреки неизвестността кога за последно е бил профилактиран! И красив, и надежден! После пак си го поносих няколко дена и с мъка го оставих за да сложа друг от часовниците ми.
Механизмът е Girard-Perregaux 26.3 или AS1758, 17 камъка.
Не е в идеален външен вид, носен е и му личи, има протърквания а позлатата и поражения по циферблата. Нищо, затова пък ще си го нося без съжаление!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Отговори

Върни се в “Форумни колекции ----- User collections”