Здравейте,
Днес искам да покажа един часовник, който дълго време търсех. Да започна с една обща снимка на по-интересните неща, събрани напоследък:
И ето го - хронограф "Верное время".
Среща се от време на време, но с неработещ или липсващ хронографен модул. И този дойде с проблеми. Изоставаше с 12-15 минути за денонощие. А при включен хронограф централната стрелка се движеше много неравномерно, даже от време на време спираше за секунда-две. Обаче тези проблеми ми бяха "спестени" от продавача, съответно цената му беше като за изрядно работещ.
Е, вече е изцяло работещ

. Изоставането го компенсирах, като изпилих малко няколко от винтчетата на баланса. В момента на вибрографа показва под 30 сек./денонощие. Същото показа и в реална работа на масата
А неравномерното движение се дължеше на изкривен мост на паразитното колело. Изглеждаше, че е стоманен, но се оказа съвсем мек и лесно деформируем. С няколко проби/грешки го докарах до стабилна позиция.
Има малки забележки по циферблата, но като цяло е доста запазен. На гърба има гравиран надпис, за някои е предимство, за мен - не е. Не знам лесно ли ще намеря друг капак.
И малко други снимки:
Следва още една дървена Ракета. Тази е с дървен циферблат, което навежда на мисълта, че предишната може би не е с оригинален. Корпусът е поизтъркан от едната страна, но се надявам, че ще успея да го възстановя като предишния. Обаче металната част е в перфектно състояние
А тази квадратна Ракета 2209 е с кафав циферблат, което е доста рядко срещан:
Другата Ракета 2209 (някои я наричат "Атом", но ми се струва, че "Атом" е друг модел) няма какво да я показвам. Затова пък нещо нестандартно - първият ми будилник - известният (също доста рядък) Слава "Ракета". Тук не съм компетентен, но ми се струва, че си е напълно комплектен. Че и работи
Има още доста, но все са модели, които съм показвал.
Надявам се, че тези ви харесват
Поздрави, Миро.