Жълта каса

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
ivankrystev
Напреднал
Reactions:
Регистриран: 03 май 2013 18:43
Контакти:

Жълта каса

Мнение от ivankrystev » 17 апр 2014 09:47

Живо и здраво младежи, имам питане за жълтите каси.

Говорих с един колега от тук и ми даде телефон на на един г-н от Пловдив, който позлатявал и евентуално реставрирал от язви и т.н. Ако сте ползвали подобна услуга дайте някакви други координати за реставрация на каса. Интересувам се и какви пари излиза + - позлатяването на каса, за да сметна дали е оправдано.

Поздрави.

DHM
Специалист
Reactions:
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Re: Жълта каса

Мнение от DHM » 17 апр 2014 10:20

Човекът се казва Георги Атанасов от Пловдив, Еконт офис "ВИП", 0887717358. Много добър часовникар и реставратор!!! С касите на часовниците се занимава синът му :wink: За цени информация може да даде Fenna ( Тошко от Пазарджик ) понеже той го ползва редовно и в неговата тема има доста показани негови работи. Относно позлатяването........в Габрово имам познат бижутер, който полира и позлатява. Цената е около 20лв. на рамка, а покритието е м/у 3 и 5 микрона, отложено по химичен път, чрез потапяне в разтвор. За съжаление никой у нас не може да постигне мечтаните 20 микрона на братушките :mrgreen:

Поздрави от "на всяко гърне мерудия" :D
.

ivankrystev
Напреднал
Reactions:
Контакти:

Мнение от ivankrystev » 17 апр 2014 10:53

Точно с Тошко говорих снощи на скайп-а. Посочи ми същия господин, но бях длъжен да попитам и за други, които извършват подобна услуга.

Далече съм от постигането на 20микрона, идеята е касата да блесне. Не е приятно часовник с изтъркана позлата (недостатък при жълтите часовници), все пак часовника е хубав.

ivankrystev
Напреднал
Reactions:
Контакти:

Мнение от ivankrystev » 17 апр 2014 10:54

Мерудийке, забравих да изрека: - Тенк ю... :D

ivankrystev
Напреднал
Reactions:
Контакти:

Мнение от ivankrystev » 17 апр 2014 11:23

Ето ги близнаците.

Изображение Изображение

Притеснява ме захабеното/изтъркано "легло" на бутоните. Дали може да се "навари" или ще трябва да търся други каси. На някой от вас да са правили подобна операция?

Изображение Изображение

DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM » 17 апр 2014 11:38

Мисля, че Жоро може да справи n_thumbsup Тошко най-добре ще те информира :wink:
.

Seikosha
Специалист
Reactions:
Регистриран: 11 фев 2013 21:37

Мнение от Seikosha » 17 апр 2014 21:57

Възстановяването на един такъв часовник и в това състояние,не е хич проста работа.Ако трябва да се направи както трябва изисква доста труд и материяали. За механичната част ще пропусна или само ще намекна,пълна профилактика на механизма,защото е пълен сигурно с извънземни,смяна на коронки и липсващи части и т.н. Корпусът трябва да се иновира безупречно за да се подготви за позлатяването. И във Варна намерих човек ,който е готов да позлатява каси,но иска всичко да е готово предварително и той само да го топне в кофата,20-25 кинта удоволствието. Оттам нататък и стъкло и уплътнения най-вероятно. Има тука във форума един часовникар,дето хобито му е да свири на цигулка :D и той може да ви каже за какво иде реч. Колко ще излезе в крайна сметка такава една реставрация,е доста трудно да се определи със точност,всяко намаление на крайният сбор,пък е свързан със загуба на повече време.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

ivankrystev
Напреднал
Reactions:
Контакти:

Мнение от ivankrystev » 18 апр 2014 10:18

Seikosha написа:Възстановяването на един такъв...
Е, то това е ясно... Най-проблемна е касата, да се оправи и после да се мине с жълта боя.

Не му разбирам от механизми, но отворих часовниците и предвид състоянието им механизмите блестят. Учудих се, когато тръгнаха да работят и да държат точно време. Хронографите, както казах си работят, датата и деня се сменят коректно (коректно - нали така е модерно да се казва).

Предполагам, от като съм пуснал темата/обявата проявилите интерес са се разровили из гугъл за модела, части, цени и т.н. Нужните части - коронки/бутони, стъкло не са толкова скъпи. Позлатата се оказа, че не е фрапантна сума. Механизма е ясен, остава дилемата с касата. Дали да се пипне, дали ще стане добре и разбира се цената за услугата. Из сайтовете има няколко нови и няколко запазени жълти каси в продажба. Трябва да се "претегли" дали си заслужава реставрация на сегашните каси или да се вземат други.

Нека поясня и тук, понеже няколко души се опитаха да ми гризнат гръкляна едва ли не... Не страдам от липса на пари и не това е причината за обявяването на часовниците. Цитирам се от Заменя ->
ivankrystev написа:...Дори и да ги реставрирам, не харесвам жълти часовници и пак ще отидат на бартер или продажба (но цената заради реставрацията разбираемо ще е по-висока)...
...Ще допълня към цитата - и не нося жълти часовници.

Часовниците първо са пуснати само тук и на още едно място (там разбираемо защо), не съм ги пуснал в продавалник, аукцион и стрелки. Все си мисля, че тук биха наистина ценени. В този ред на мисли обаче, подаръци да правя и после да ме споменават с добро 5 години не ми се връзва.

Благодарско на всички, които са намесиха в темата. На ЛС ще отговарям само на сериозни оферти.

Поздрави.

plamenhar
Специалист
Reactions:
Регистриран: 17 апр 2012 14:49

Мнение от plamenhar » 18 апр 2014 11:00

Надявам се,че аз не съм от тези,които са ти "гризнали гръкляна".
Но не мисля,че в това състояние струват много.
Колкото,че частите не са толкова скъпи зависи от гледната точка.
За мен бутони за 18 паунда,стъкло от 8 до 30 паунда плюс шипинга поне 10 си е страшно много.
Отделно други липсващи неща-коронки,уплътнения.
Възстановяване каса и позлатяване.Това по моя преценка ще е поне 100лв.на каса.
И едва ли ще станат като нови.
Едва ли си струва вложенията.
Виж ако беше стоманен е друга работа.

Сейкошата ме произведе в часовникар. :mrgreen:
Благодаря за честа,но засега съм само цигулар и лютиер.
По натам може да се преквалифицирам. :b

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Регистриран: 03 яну 2012 18:46
Контакти:

Мнение от Pavlin » 18 апр 2014 11:25

Моите уважения към всички, но ще бъда честен- това не са часовници за възстановяване. Подходящи са единствено за донори! Такъв със стоманена каса в запазено състояние се намира за около 200лв! Аз лично за двата в това състояние не бих дал повече от 70-80лв.

Съвет: Иване, ако искаш да изкараш максимума от тях, пусни ги в ebay на части.

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Контакти:

Мнение от varban » 18 апр 2014 11:58

Аз ще го кажа иначе - реставрирането при майстори си заслужава само ако не го продаваш.
В противен случай води до загуба - във финансов смисъл.

Ако реставрацията е самостоятелна, пак води до загуби - на време :-)

Ако резултатът от реставрацията е добър, в твоя случай ще доведе до снемане от продажба, нищо че не обичаш жълтите. Той и Миро не събираше руски ;-)

DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM » 18 апр 2014 12:57

Ето една бяла на цената на реставрацията на жълта :wink: http://www.speedtimerkollektion.com/sho ... ts_id=3264" onclick="window.open(this.href);return false;
.

ivankrystev
Напреднал
Reactions:
Контакти:

Мнение от ivankrystev » 18 апр 2014 13:39

plamenhar, нямам тебе в предвид, не съм споменал имена/псевдоними за да няма засегнати. Цената е много разтегливо понятие, за теб нужните части и реставрация излизат скъпо, за друг не и т.н.

Pavlin
, малко и си противоречиш... Ако часовниак ти го подаря, предполагам ще гледаш да го възстановиш. Не ми се вярва да си купиш друг такъв и подарения от мен да го ползваш за донор. :wink:

Всеки един от тук и не само, търси максимума или съм в грешка? Странно, как едно тривиално сейко петица се купува за 5 до 10лв. от битаците, оправясе и после по ред причини излиза на виртуалния пазар на едни 60 до 80лв. понеже бил обслужен и обгрижен с любов...

Понеже и двамата сме търговци, можем да говорим много за цени и кое, как, кога и за колко може да се продаде. Щом на теб не ти се дават 100лв., това не означава, че няма да ги взема от Цонко дето цъка 24/7 в аукциона и дебне новите попълнения примерно. :D И знаеш ли къде е разликата между теб и Цонко дето цъка 24/7 в аукциона?

Разликата е там, че Цонко е дал 100лв. и се кефи на часовника, а ти с празни ръце и влажен поглед се успокояваш, че часовника не си заслужавал определената сума. После си казваш има и други часовници... Минава време и излиза пак нещо рядко, Цонко пак купува, а ти подминаваш отново с коментари - не си струва парите и т.н. В един момент Цонко дето цъка 24/7 в аукциона вади мега-яка и скъпа колекция и всеки вика - Браво Цонко, браво... И ти в един момент, опиянен от колекцията на Цонко, си викаш - Ехххххх, де да имах часовниците на Цонко дето цъка 24/7... Ами Павлин, Цонко плаща и има... :)

varban, за всяко нещо си има първи път, но има и принципи. На този етап жълтите часовници не ми хващат окото и не се понасям с тях. Часовниците, които менкам са само бели.

DHM, ако застана на продажба с такава каса в този форум, първото за което ще ме захапете е именно касата. Всеки може с каквото му падне, номера (тарикатлъка) е да си ек-ек оригинал, поне с такива впечатления съм останал от вас. :)

В заключение = трябваше ми инфо за жълтата боя и за оправянето на касата, получих го - благодарих за което. Останалото (продажба, бартер или подарък) ще го мисля в движение...

Поздрави.

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Регистриран: 03 яну 2012 18:46
Контакти:

Мнение от Pavlin » 18 апр 2014 14:11

Стана дискусията n_thumbsup
Иване, ако ми го подариш, започвам с нулева инвестиция, бих хвърлил усилия и пари за възстановяването, за да си върна жеста. Другият вариант е да си остане точно така, в автентичен вид на получаването му.
Но не бих го купил и да правя каквито и да било интервенции след това, с ясната преценка че ще излезе колко друг в събрано състояние.

Ти си противоречиш.
Казваш че не страдаш от липса на пари, а в същото време се надяваш да те чукне Цонко денонощния с топ предложение :D

Все си мисля, че целта ти не е продажбата на този часовник :wink:

ivankrystev
Напреднал
Reactions:
Контакти:

Мнение от ivankrystev » 18 апр 2014 15:17

Pavlin написа:Стана дискусията...
Противореча? Готин, ако съм те засегнал = да ме извиниш.

Ти не търсиш ли топ предложение, кой от тук и не само не търси това топ предложение? Защо, ако не се търси топ предложение ми се предлага за двата часовника 30лв., понеже били тотална щета? И да съм казвал бързо дали съм съгласен, че можело и толкова да не взема... lol2

Нека го кажа с други думи... Защо да го дам на теб за около 50лв., понеже за толкова искаш да си вземеш подобен (засякох те в една тема), като мога да взема от Цонко дето цъка 24/7 в аукциона 100лв.? Защо да направя профилактика при Ончо часовникара за 30лв., като Мончо часовникаря е препоръчан от няколко души и ще ми вземе 20лв? Защо да дам на Тончо часовникаря 10лв. за смяна на батерия на кварцовото ми Сейко, като мога да си я сменя сам - това се води пак топ оферта?

Нямам липса на пари и продажбата не ми е спешна. Не ги давам в това състояние поради факта - липса на пари за реставрация. Не страдам от липса на пари, за това и не съм ги обявил в продава, а съм ги пуснал в заменя. Младежите, които ми кацнаха на ЛС започнаха да ми говорят направо за пари, понеже не им се разменяло. Този отказ за размяна ми подсказва някои неща. Взели евтино на топ оферта, както казваш... После сложили труд, любов и подобни в реставрацията на часовника и му търсят повече от това, което предлагам. Е хайде кажи ми, човешкото око не е ли алчно? Хайде според теб, въпросните господа не търсят ли и те топ оферта за своите лъснати часовници (говорим за тези, които са готови да разменят и продадът), след като моите оглозгани часовничета не са им равни?

Доста е нелепо да има тема в която да дискутирате (по скоро да се смеете), че еди кой си продавал скъпо и бил безумник, понеже искал еди какви си пари за часовника си - сиреч своята топ оферта... А в същото време всеки един от вас, когато продава да иска майка си и баща си за дадения часовник - сиреч своята топ оферта. Павлин, примери за такива колеги много - нищо, че тук са с едни имена, а по сайтовете за продажба на часовници с други...

И не на последно място готин, ако не си разбрал ще кажа още веднъж... Смятам, тегля,меря и т.н. кое е най изгодно за мен. Да дам така часовника и да си взема друг бял часовник или да реставрирам, продам и да си взема друг бял часовник - без значение дали белия часовник ще ми дойде от бартер или покупка. И още веднъж, но за последно - обещавам. Целта ми е от тези часовници да си взема нещо бяло за ръката.

Е, надявам се сега да си ме схванал...

Поздрави.

Отговори

Върни се в “Дискусии ----- Watch Discussions”