Esko kal.PUW 360 Gold
Здравейте, поредните #пъзели минаха през моята хоби работилничка.
Един изцяло *заедно с верижката златен часовник на колега който го наследил от дядо му.
Похвално, че го искаше работещ. За мен беше удоволствие.
Имаше счупена ос на секундното колело, та собственикът се изнанада когато получи часовникът обратно с 3 идеално работещи стрелки. Той дори не е предполагал, че часовникът е имал секундна стрелка.
Mido Commander пак златен. Но за разлика този непознат собственик не пожела профилактика а само "настройка"
Имаше отклонение от около 10 минути на ден.
Аз направих настройката, но не можах да върна часовника без да се погрижа за него.
Сега работи чудесно с -2 сек на 24ч.
Стандартна ЕТА 2836-2
Друго стоманено Mido Powerwind Ocean star с липсваща коронка и ремонтуар. Този път с механизъм AS1147C
Вече няколко минаха за ремонт. Хубав механизъм но слабото му място е куплунга .т.е съединителя. Той не е стандартен като на масовите. Трудно се настройва колко да бъде натегнат. Или ще приплъзва и стрелките ще се разхождат при силен тласък или удар или пък механизма върви с отлична амплитуда и точност, но куплунга не предава движението към стрелките. Ако се затегне една идея повече пък амплитудата спада драстично.
Пипкава работа и много пъти разглобяване на целият механизъм.
Сложих му неоригинална коронка почти идентична само дето логото липсва. Ама водоустойчивоста няма да я има.
Просто не се продават такива коронки. Търсих ама няма. Ако някой има или знае къде има да пише.
Сега на масата ми е един VC т.е. Vacheron Constantin.
За ремонт, че има няколко счупени зъба в автоматичният модул. И отчаяна нужда от профилактика, щото от както е направен преди 25г. *предполагам не е виждал сервиз. Сигурно затова се е счупило и колелото. Всичко беше в гняс.
Днес го събирам.
Поредният скъпарски часовник който потвърждава мнението ми, че тези бутикови марки правят слаби механизми.
Да красиви, да 5 позиционно настроение, сертифицирани, ама след 10 години е все тая дали имаш Мийота или VC
с амплидудата пада и точността вече я няма. А след още няколко години работните коне на Сейко и Ситизен ще издържът без да се счупят, само с промивка. А тук сега гледам как всяка част е направена излишно миниатюрна.
Място е касата има достатъчно и за по голям и здрав механизъм.
Скоро ще ви покажа още един бутиков който не искам повече да виждам на работната си маса. Roger Dubuis
Поздрави и хубав уикенд!