За малко думи и по това

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
Потребителски аватар
Дънди
Reactions:
Регистриран: 30 ное 2013 20:37

За малко думи и по това

Мнение от Дънди » 02 мар 2014 18:01

Този джобен при евентуален ремонт как ще се държи във времето Какъв е що е Външно ми харесва де
http://auction.bg/item.php?id=1713178" onclick="window.open(this.href);return false;

DHM
Специалист
Reactions:
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Re: За малко думи и по това

Мнение от DHM » 02 мар 2014 23:57

Хубав е часовника, интересен.....но го играе колега от форума :) ironhorse
.

Seikosha
Специалист
Reactions:
Регистриран: 11 фев 2013 21:37

Мнение от Seikosha » 03 мар 2014 00:46

Не причем ,вече се разбрахме по тоя въпрос,тука абонаменти няма nono Нищо чудно мускетарите от форума да станат и трима :wink:
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

nevenbekriev
Специалист
Reactions:
Регистриран: 14 юни 2012 17:05

Мнение от nevenbekriev » 03 мар 2014 09:19

Дънди написа:Този джобен при евентуален ремонт как ще се държи във времето Какъв е що е Външно ми харесва де
http://auction.bg/item.php?id=1713178" onclick="window.open(this.href);return false;
Това е цилиндър, от него по принцип не се очаква да показва точно време.

ironhorse
Напреднал
Reactions:
Регистриран: 19 ное 2013 23:41

Мнение от ironhorse » 03 мар 2014 16:02

Защо е това общоприето отношение към цилиндрите? Според мен, ако не е износен много и се настрои правилно, цилиндърът ще работи сравнително точно, особено ако има ограничител на пружината (т.нар. "малтийски кръст").

ironhorse
Напреднал
Reactions:

Мнение от ironhorse » 04 мар 2014 14:42

Този път сцепих секундата. :lol: http://auction.bg/item.php?id=1713178" onclick="window.open(this.href);return false;
Исках да го купя това часовниче, най-вече защото имам един френски Beaucourt (награден - "За отлична стрѣлба") със същата конструкция на механизма и заден вътрешен капак със стъкло, но е по-стар от този. Като пристигне, ще го разгледам да видя къде му е кусура, и дали и той не е с фирмено клеймо на същия производител някъде отвътре. Ако се окажа прав, ще е четвъртият ми от тази марка.

Потребителски аватар
Дънди
Reactions:
Регистриран: 30 ное 2013 20:37

Мнение от Дънди » 04 мар 2014 16:33

Честито По голяма радост ще е за теб Не бих надигал цена ако колега е хвирлил мерак първи :b

DHM
Специалист
Reactions:
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Мнение от DHM » 04 мар 2014 18:12

Дънди написа:Честито По голяма радост ще е за теб Не бих надигал цена ако колега е хвирлил мерак първи :b
n_thumbsup :muslim: :b
.

nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev » 04 мар 2014 18:18

ironhorse написа:Защо е това общоприето отношение към цилиндрите? Според мен, ако не е износен много и се настрои правилно, цилиндърът ще работи сравнително точно, особено ако има ограничител на пружината (т.нар. "малтийски кръст").
Признавам си че аз никак не обичам цилиндрите. При все че те се ремонтират/реставрират по-лесно и са изключително некапризни към лагеруването на баланса и загубите от триене там. А при счупена ос (тя се чупи почти винаги само откъм спиралата) се изработва само една малка тапичка, от която е част "цапфата" и се подменя старата, като детска игра е в сравнение с правенето на ос за нормален анкерен часовник.
При цилиндрите няма свободен ход на баланса и амплитудата по принцип е малка. Затова няма как да се сравняват дори с възможностите на хубав анкерен механизъм като уред за точно отчитане на времето. Не случайно няма сертифициран хронометър (или по-старото означение 1А) който да е цилиндър. Едно време като изобретили системата са и възлагали сериозни надежди, защото е по-проста за изработка, но се е оказало че е подходяща за дамски и евтини механизми. а в последствие идеята е изоставена напълно.
А малтийският кръст по никакъв начин не кара часовника да работи по-точно, а само по-кратко, като така работата се ограничава само в интервал в който работи по-точно. Така ако човек си навива часовника редовно в един и същи час на денонощието, той ще върви по същия начин с малтийския кръст или ако кръста се извади.
Последна промяна 1 на nevenbekriev, променена общо 4 пъти

Потребителски аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:
Регистриран: 04 яну 2012 22:27

Мнение от omegaqq » 04 мар 2014 18:18

ironhorse написа:Защо е това общоприето отношение към цилиндрите? Според мен, ако не е износен много и се настрои правилно, цилиндърът ще работи сравнително точно, особено ако има ограничител на пружината (т.нар. "малтийски кръст").
Точността на работа на механизма зависи най-вече от работата на регулатора (в случая баланса). Причината цилиндровия ход да е по-неточен от анкъровия е, че първия е несвободен, а втория е свободен. Казано с други думи, при цилиндровия ход, ходовото колело е в непрекъснат контакт с баланса и "спъва" колебанията му, докато при анкъровия, ходовото колело има контакт с баланса само по време на предаване на импулса към последния. Та това е основната причината за по-неточния ход при цилиндровите механизми. Има и още една, свързана с това, че амплитудата на баланса при цилиндъра е доста по-малк и конструктивно ограничена. Абе ако беше много мал тоа ход да се е задържал и до наши дни ма нье, на всичкото отгоре магнитните полета много му пречат. Все пак наистина някои екземпляри могат да покажат и добра точност в рамките на 1 минута на 24 часа.

П.П. Колегата ме е изпреварил ама по-хубаво от едно мнение са две мнения по-въпроса, ако трябва да перефразирам Мечо Пух.

ironhorse
Напреднал
Reactions:

Мнение от ironhorse » 04 мар 2014 18:28

Благодаря на колегите за разясненията! Това обяснява защо понаястоящем не се произвеждат цилиндри, но на мен винаги са ми били слабост.

Дънди, аз също не бих наддавал срещу колега или приятел, но и друг да го беше спечелил - не бих се ядосвал. Стига да му се радва някой. Ето го първия ми такъв:
Изображение

Изображение

Изображение
Последна промяна 1 на ironhorse, променена общо 4 пъти

nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev » 04 мар 2014 19:04

Даа, наистина някои цилиндри са много красиви, а на всичко отгоре болшинството сребърни часовници са цилиндри

ironhorse
Напреднал
Reactions:

Мнение от ironhorse » 09 мар 2014 12:36

Вчера часовникът пристигна, наистина е перфектно запазен. Не можах да намеря фирмено клеймо никъде, но според мен си е Beaucourt отвсякъде - формата на задния капак и гравюрата на механиката ме навеждат на тая мисъл. Датировка - според мен 1885-1895 г. Оказа се, че проблемът е в хлабавата игла с квадрата, която предава движението от централното колело към минутния пиньон (карамфила). Позатегнах я и тръгна сравнително точно - отклонение около 2-3 мин. на 24 часа. Всички части са ръчно обработени - има "грешки" при оформянето на месинговите зъбни колела, оформянето на главата на зъбците не е еднакво, при изработване на платината се виждат следите от фрезерите, с които са оформяни леглата на делителното колело и т. н. Като цяло,часовничето кърти мивки отвсякъде.

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Контакти:

Мнение от varban » 09 мар 2014 14:54

Абе аз имам некои съмнения. Стрелба с ят ли се е писало? Пък и този готически шрифт ме шокира.
Я разгледай надписа с голямо увеличение...

ironhorse
Напреднал
Reactions:

Мнение от ironhorse » 09 мар 2014 15:09

Надписа е напълно редовен. Да, стрелба се е пишело така. Ето един друг от моите, само че е изписан и полка - 18 Етърски пехотен.
Изображение

Изображение

Отговори

Върни се в “Дискусии ----- Watch Discussions”