Старите дигиталки

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
Отговори
Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Регистриран: 20 яну 2012 22:02

Старите дигиталки

Мнение от atanweb » 23 авг 2013 17:43

Здравейте, всички от нас са виждали по сергийте и в домовете ни и все още се намират часовници които бяха много модерни в зората на дигитално-кварцовата ера.
Имаше часовници с много и различни мелодии, хроно, аларма дори на кръгъл час и други глезотии.
Намерих вкъщи един такъв с надпис LEVIS почти същият като този:
http://www.ebay.co.uk/itm/NOS-Rare-Levi ... 2329261489" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение

Намирал съм подобни и с надпис Montana, SHARP и др.
Тези часовници от първите ментета ли са, на какво са били ментета, или са били просто модели които са се произвеждали без да копират други. т.е. може ли да се смятат за оригинални?
Изображение

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Контакти:

Re: Старите дигиталки

Мнение от varban » 23 авг 2013 19:25

Идея си нямам :)
В Ленинград съм поправял такива - имах няколко размера контактни гумички на метър. Дадоха ми ги от сервиза за каклулатори, който беше в един от дворовете на Техноложката.

Мога да кажа, че еднакви външно часовници бяха различни отвътре, както и обратното :)

Мен тая мода ме отмина - имал съм само един такъв, и то Электроника. Купих го, защото можеше да се въвежда корекция и можеше да се докара до секунда за месец :)

После се върнах на стрелки - Чайка 3056 и последният електронен - водоустойчива Слава 3056А. Нея мога да я съживя, ако намеря бобинка за двигателчето.

Seikosha
Специалист
Reactions:
Регистриран: 11 фев 2013 21:37

Мнение от Seikosha » 23 авг 2013 20:08

Mного умно зададен въпрос Сашо. Точно тези,от които и аз съм имал сигурно десетки през годините за които говориш,според мене не могат да се нарекат "менте" Това ,че е имало маркови часовници като Casio например или като един от първите ми дигитални часовници в тяхната зора,който беше и с калкулатор на корпуса Texas Instruments ,не значи,че всички други стотици хиляди модели пръкнали се по това време ги имитират непременно(пък и какво значи имитация,ако не е на 100%) Ако махнем марковите,таквизи се произвеждаха най-вече в Хонг Конг и Сингапур(заради данъците) но сигурно голяма част и в Китай и Тайван,може би и в Малайзия.В крайна сметка,такъв часовник може да се произведе и в Мало Конаре,една платка - чип,една каса с безброй надписи за функции,които всъщност ги няма(не говоря за марковите) и на такова нещо,по-принцип себестойността е нищожна,а то и сега е така с някои часовници.Каквото и да е,те си имаха пазарната ниша за времето,евтини,работеха си докато не се кунтузят и си имаха своите потребители от цял свят. Така е с иновациите,някои хора,правят милиони,ако успеят да са на гребена на вълната,важното е да си от първите :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

bobozhinov
Reactions:
Регистриран: 27 авг 2012 01:12

Мнение от bobozhinov » 24 авг 2013 00:45

И на мен ми стана интересно всъщност какви са.Ето какво намерих:

http://sfw.so/index.php?newsid=1148865363" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
Lyubo_sr
Специалист
Reactions:
Регистриран: 12 мар 2013 19:01

Мнение от Lyubo_sr » 24 авг 2013 07:52

И аз имам такъв Levis- показах го тук:
viewtopic.php?f=72&t=1781#p16723" onclick="window.open(this.href);return false;

Изображение

Първия, който имах беше Stempo.
Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз. :)

dreadx
Специалист
Reactions:
Регистриран: 20 апр 2013 16:58

Мнение от dreadx » 27 авг 2013 19:36

Тези със същите карантии ли са? Екранчето изглежда на същото, като в много други часовници:
Изображение

Веднъж щях да снимам вътрешностите на едно Stempo и да питам тук дали е оригинално. Aма пак щяха да се почнат едни дискусии защо ви занимавам с часовници от 1-2 лв., които само аз си харесвам. Пък и май не беше оригинално. :)

Потребителски аватар
clockwiser
Специалист
Reactions:
Регистриран: 25 яну 2012 00:17

Мнение от clockwiser » 28 авг 2013 16:00

От виетнамците на битака се купуваха Stempo и Levis. В СССР по същото време популярната марка е била Montana. Мисля, че това са популярните от онова време.
Sanyo и Sharp, които наводняват битаците днес са днешен боклучор, вероятно ползвайки някакви шприц-форми от онова време.

По моите наблюдения Stempo Munchen бяха доста добри часовници, все още имам 4 - 5 работещи. Странно е обаче, че никъде в нета не намерих информация за марката.

dreadx
Специалист
Reactions:
Регистриран: 20 апр 2013 16:58

Мнение от dreadx » 11 сеп 2013 00:19

RAVISA WATCHES с ESA9315 - Купих си това часовниче от аукциона: http://auction.bg/item.php?id=1417214
Изображение
Но не можах да намеря в google снимка на такова. Единствено отвътре на капака пише RAVISA WATCHES.
На RAVISA ми излизат повече механични "дигитални", подобен LCD не.
Циферблатът му не може да е бил само по ламарина. Някой има ли идея какво трябва да е било нарисувано на него?

rodriges
Reactions:
Регистриран: 12 фев 2013 10:15

Мнение от rodriges » 12 сеп 2013 18:30

Аз имах такъв NEC със сивичък дизайн и беше голяма гзария за началото и средата на 80-те. Купих го като ми умря Ракета-та, за 30 лв от магазина "за конфискувани стоки", както се водеше, под колоните на Жданнов /настояща Пиротска/. Със 7 мелодии на звънене и имаше дупки на задния капак, за да се чува по-силно. Все още му пазя оригиналната метална верижка с двойно закопчаване.
Много точен, но за съжаление не беше силно удароустойчив :).
На приятели от онова време съм виждал LEVIS.
Спомени, спомени, спомени.... и поздрави на всички тик-так запалянковци

rosen_er
Специалист
Reactions:
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Мнение от rosen_er » 12 сеп 2013 19:34

Скоро ми подариха ето този "композитор":
Изображение Изображение Изображение
Часовниците от този тип си ги спомням като голяма "гъзария" за времето си.

Потребителски аватар
Lyubo_sr
Специалист
Reactions:
Регистриран: 12 мар 2013 19:01

Мнение от Lyubo_sr » 11 ное 2013 08:29

Скромна придобивка:

Изображение
Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз. :)

Отговори

Върни се в “Дискусии ----- Watch Discussions”