Mного умно зададен въпрос Сашо. Точно тези,от които и аз съм имал сигурно десетки през годините за които говориш,според мене не могат да се нарекат "менте" Това ,че е имало маркови часовници като Casio например или като един от първите ми дигитални часовници в тяхната зора,който беше и с калкулатор на корпуса Texas Instruments ,не значи,че всички други стотици хиляди модели пръкнали се по това време ги имитират непременно(пък и какво значи имитация,ако не е на 100%) Ако махнем марковите,таквизи се произвеждаха най-вече в Хонг Конг и Сингапур(заради данъците) но сигурно голяма част и в Китай и Тайван,може би и в Малайзия.В крайна сметка,такъв часовник може да се произведе и в Мало Конаре,една платка - чип,една каса с безброй надписи за функции,които всъщност ги няма(не говоря за марковите) и на такова нещо,по-принцип себестойността е нищожна,а то и сега е така с някои часовници.Каквото и да е,те си имаха пазарната ниша за времето,евтини,работеха си докато не се кунтузят и си имаха своите потребители от цял свят. Така е с иновациите,някои хора,правят милиони,ако успеят да са на гребена на вълната,важното е да си от първите