DuRoWe 30 jewels automatic cal.1172

Видове, профилактика, устройство, разглобяване и сглобяване
Отговори
Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Регистриран: 20 яну 2012 22:02

DuRoWe 30 jewels automatic cal.1172

Мнение от atanweb » 21 авг 2024 18:15

Здравейте, профилактирах и съживих един часовник Anker automatic 30 jewels на външен вид нищо особено, нo машината ми направи много добро впечатление.
Всичко изглежада на ниво. Всички материали са супер здрави, прилягат плътно и точно. Полирано тук там. Личи си старата конструкция, ама пък е измислено много добре.
Часовникът е ползван много десетилетия и собственикът продължавата да го ползва. Ей това е часовник за цял живот.
Пустата позлата само го е предала.
Сега пее с амплитуда над 300 и ново стъкло. Вероятно собственикът ще се зарадва, че старият приятел отново е на ръката му.
Ако видите такъв по аукционите и го спечелите изгодно ще се насладите на чудесна механика.
Поздрави!
:b

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение
Изображение

Seikosha
Специалист
Reactions:
Регистриран: 11 фев 2013 21:37

Re: DuRoWe 30 jewels automatic cal.1172

Мнение от Seikosha » 06 окт 2024 04:29

Здравей Сашок! Много късно я забелязох тази тема, ма все пак да кажа няколко думи по нея, по скоро за механизма. Нали слабостта ми е да се правя на хроноантрополог така да го кажа :) много обичам да чета историята на създаването на различните марки и постиженията в орологията. За DuRoWe съм чел много отдавна. Всъщност името е абревиатура на първите две букви на словосъчетанието Deutsche Uhrenrohwerkefabrik с основател през 1925г. Ерих Хумел, а по късно и неговият син Егон Хумел в Процхайм. За мене лично и за много други спецове ,тяхното производство на механизми е едно от най качествените в Германия , заедно с това на PUW, LACO и GUB. Не случайно в средата на 60-те години е закипена и става част от семейството на ЕТА единствената нешвейцарска орология. Тука има и един друг момент - в същата 1925г. легендата Erich Lacher основава марката LACO, именно той взаимодейства в сътрудничество с Хумел и именно той е разработчика на Duromat. За ЛАКО която обаче е собствена марка на Erich Lacher Со. докато ДуРоВе е име на орлогерия, няма какво да се каже повече освен суперлативи, всичко що е носило на китките си от Луфтвафе е все ЛАКО + невероятни следвоенни модели (таман и на мене един такъв ми е на тезгяха) и минем през първият електромеханичен механизъм, за който се говори под сурдинка как американците от Хамилтън го присвояват, а накрая може би е интересно да се знае, че японските РИКО след като прецакват и придобиват Такано, първите машини с които заработват са закупени от ЛАКО. За накрая и за съжаление на швейцарофилите искам да изскажа мое лично и собствено мнение ,базирано на стотици наблюдения и собствен опит немската школа в раздела си среден и луксозен среден клас, като качество на механизмите, като използваните материали и дизайн на корпус и на циферблат, е на светлинни години пред съответният аналогичен швейцарски. При немците с малки изключения, подобно на руската школа с която си приличат доста по някои признаци, няма нисък клас, докато при швейцарските е Майко мила, Иисусе и ти Дева Марийо какви са ги вършили, китайците ряпа да ядат. Швийц мейд значи високият клас часовници ,брандовете със собствени орлогерии и мозъчни тръстове с лаборатории и тех. оборудване на най високо техическо ниво, както и бутиковите брандове, които пак се изработват в тези орлогерии, а не както пише веднъж Марк Гордън - ' В края на 19в и началото на 20в. във всяко швейцарко село в краварника е имало и машина за производство на части :lol: и това е вярно, иманно заради това, че износът на части е бик необлагаем, а цял часовник е бил яко обложен, започват да се създават тези групировки в началото на 30-те г. като ЕТА, АСУАГ и много други, за защита на производството на часовници. И още нещо може би за край и понеже продължава да се правят грешки, малко разяснение, що е туй часовникарска марка, търговска марка , бутикова марка и каква е разликата. Има два вида часовникарски марки, едните са регистрирани марки по съответното законодателство като лого, производител, място на производство, това са най масовите, т.е. имаш цех, фабрика или завод, купуваш от орлогериите (пр. АS, FHF, PEASUX, LEMANIA и т.н,) механизми,или ги поръчваш, ако искаш да са нещо по лукс или брандирани и т.н. поръчваш на фабрика за каси и циферблати, стрелки и започваш да сглобяваш в собствената си фабрика часовници без да си орлогерия. Самите орлогерии, непреводимото от швейцарски - завод за части на часовници или механизми, много от тях нямат собствено производство на часовници, докато има и такива, които са регистрирали собствени марки и произвеждат и цели часовници, само за пример Лангендорф ,най известната им марка е Ланко, но имат още поне над 100 регистрирани. Друга бира са, но нямат и една шепа тези брандове, които са със затворен цикъл на производството пт най малкото винтче , до касата , механизма и стъклото , такива поне до преди 5-6г. бяха 5 бранда - Омега, Ролекс, Сейко, Ракета и петият го забравих :lol: от друга страна са тъй наречените дизайнерски и търговски марки, те нямат нищо и не произвеждат нищо, може да са с името на известна модна къща - Келвин Клайн, или Марути, може да са с името на тъща ми, да я увековеча ,ако ми е гот, отиваш в ЖЕНЕВА в централата и си плащаш парите и ако се произвежда в Швейцарска фабрика си плащаш и за едно SWUIS MADE намираш си произвдител, да сложи вътре дори и руски механизъм та да ти излезе по евтино и си готов. По някои данни, това са около 3/4 от произведените швейцарски часовници, аз имам списък на над 5000 такива, а се говри ,че са непо малко по последни данни след 2 св.война 15 000 половината лъскав боклук с по един камъка вътре.. От друга страна да не забравяме и за скъпотиите които пак може да са разни дизайнерски и бижутерски марки като Картие, Булгари, а наскоро и Луи Вуйтон купиха фабрика в кантон Женева за часовници и така те се водят и като часовникарски марки. За мен един часовник звучи гордо, когато е искрен, когато е истински какъвто е, когато е скромен и скромно си върши работата, когато ме радва,че го имам и когато има история за която мога да разказвам.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Регистриран: 20 яну 2012 22:02

Re: DuRoWe 30 jewels automatic cal.1172

Мнение от atanweb » 06 окт 2024 11:41

Аха Мишо-к здравей и на теб. Ей, че стана хубава темата вече като е подплатена с интересности. Удоволствие да прочетеш. Аз като работих върху механизма също от твои стари постове четох и се информирах, ама не беше толкова детайлно както сега си го изложил.
Благодаря, че се включи!
Поздрави
Изображение

Отговори

Върни се в “Механизми”