Как се оправя много голямо закъснение?
Как се оправя много голямо закъснение?
Здравейте,
Втори часовник ми прави този номер. След промивка си работи на външен вид отлично, амплитудата е прилична (над 250), но закъснява с един час на денонощие. Естествено ходът на регулатора е недостатъчен, за да компенсира такова закъснение.
И в двата случая това става след смяна на баланса. Преди беше на 3017 (още не съм намерил решение), сега е на обикновена Молния.
Какво се прави в такъв случай?
Втори часовник ми прави този номер. След промивка си работи на външен вид отлично, амплитудата е прилична (над 250), но закъснява с един час на денонощие. Естествено ходът на регулатора е недостатъчен, за да компенсира такова закъснение.
И в двата случая това става след смяна на баланса. Преди беше на 3017 (още не съм намерил решение), сега е на обикновена Молния.
Какво се прави в такъв случай?
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Re: Как се оправя много голямо закъснение?
Това и на вибрографа ли го показва?
Показанията постоянни ли са или плаващи? Пикове, спадове.
Пробва ли да го измерваш на вибрографа без cannon pinion -a
Може той да спъва нещо.
Магнетизъм? Компас имаш ли?
Показанията постоянни ли са или плаващи? Пикове, спадове.
Пробва ли да го измерваш на вибрографа без cannon pinion -a
Може той да спъва нещо.
Магнетизъм? Компас имаш ли?
Вибрографът не го хваща.
Точките са регулярни и равномерно разпределени по екранчето.
Показанието е "---"
Не, не съм от най-запалените фенове на "япончетата"
Всъщност харесва ми един модел, викат му "Grand Seiko".
Ама той по-скъп, отколкото ми излезе екскурзията (за двама)
Точките са регулярни и равномерно разпределени по екранчето.
Показанието е "---"

Не, не съм от най-запалените фенове на "япончетата"
Всъщност харесва ми един модел, викат му "Grand Seiko".
Ама той по-скъп, отколкото ми излезе екскурзията (за двама)

- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Значи този един час ти е избягал по време на смяната към лятно време DST. :-)
Часовника в покой ли е при засичане. Т.е. само в една позиция?
Баланса винтов ли е? Пробва ли да завиеш винтовете към центъра?
Часовника в покой ли е при засичане. Т.е. само в една позиция?
Баланса винтов ли е? Пробва ли да завиеш винтовете към центъра?
Не вярвам да имаш само една Молния. Вземаш друга дето работи коректно и сменяш пръво баланса. Ако се оправи търсиш друг баланс. Ако не се оправи минаваш на анкерното колело. Ако пак не се оправи засилваш часовника към някоя кофа за боклук - и без това е тръгнал в тая посока.
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 07 яну 2015 21:50
Привет на всички съфорумци !-Мисля че първо трябва да се провери работат на карамфила -това става като се обърне часовника с лице към механизма и се издърпа коронката в позиция за сверяване .Проверявате дали има запас от навита пружина -механизма трябва да работи -и тогава гледайки равномерното движение на баланса -започвате да въртите часовата и минутната стрелка в посока обратна на движението им Или по точно казано -на обратно! -Това тяхно движение ,трябва да създаде триене в карамфила и да видите че баланса забавя своята работа .-А дори и трябва да спре. -Тогава имате добре центрован и правилно работещ механизъм . Ако някой като мен ,-майстор и ли както там им викат вземе че свали и преструкторира една спирала на друг баланс -то тогава е твърде вероятно да се получи това неправилно и не коректно движение на механизма -забавящо се с - от 20 минути до 1 час и 25 минути.
- Е да ,това не е болка за умиране ,ама когато човекът отсреща- вземе че си плати за такъв ремонт - то става много неприятно и за двете гледни точки .-Сега, това може да се оправи -ако часовника изостава просто трябва да се намали спиралата или може да се утежни с подложни шайби на винтовете ако има такива по периферията на обръча . Може дори винтовете леко да се развият с по един оборот и половина но това става със специален инструмент .Не препоръчвам тази интервенция да се прави с каквото ви попадне под ръка . Ще потърся снимка на такава ръчна стяга !

-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 07 яну 2015 21:50
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 14 юни 2012 17:05
Е щом часовникът изостава, значи не трябвада се добавя, а да се маха маса от баланса. Трябва да се махнат винтове - може би 3 срещуположни двойки, за да се компенсира подобно изоставане. Трябва да се пробва клко точно винта е нужно да се махнат. При Молнията, където спиралата е Бреге, няма как да се коригира от спиралата.
Проблемът се получава когато се сложи здрава спирала от счупен баланс на здрав баланс от крива спирала...
Проблемът се получава когато се сложи здрава спирала от счупен баланс на здрав баланс от крива спирала...