Мнение
от blight » 28 фев 2022 13:05
Интересна тема засягате. Аз съм изпробвал динамична донастройка на някои съветски механизми, вкарвал съм дефектни баланси с ексцентричност в делта от 30 секунди чрез стратегическо запилване и добавяне на тегло, дърварски подход докато не намеря подходящи инструменти. Ако имаме правилна методология, обикновен клас съветски часовник може да бъде донастроен до доста задоволителни резултати, в момента една машинка Восток 2209, стар, винтов баланс, чака корпус - там делтата която постигнах с 2-3 манипулации е 23 секунди в 6 позиции. Ползвам тази методология:
shorturl.at/bruC2
(линка е съкратен за да не правя реклама, по преценка на модератор нека да остане или да бъде отстранен)
Ако някой ще опита, опровержение:
Манипулацията е пипкава, механизма го бройте прежален, много неща могат да се объркат. Ако сте доволни със стандартната делта при старите машини (преди 70-те) от 40 секунди, или при модерните (~30 секунди), недейте си игра.
За да се донастройва часовника така, било то чрез запилване или, при по-качествени часовници, с утежняващи шайбички, е нужно да е в идеално работно състояние - хоризонтална амплитуда >= 270 градуса, вертикална >=220-240, равно отклонение на хоризонтални позиции (до 6-7 секунди е допустимо при значително амортизиран механизъм), ниско разминаване между двата маха на баланса (0.0 - 0.5 мс). Без да са спазени тези условия, измерванията са съмнителни и може да не доведат до желан резултат. Подходящи за целта са микросвредла за електронни платки, варират от 0.3 до 1 мм, с нискооборотен инструмент, може и ръчен (бижутерска бормашинка тип "архимедов винт"). Отново, всичко е проба-грешка и опит, препоръчвам за начало да намерим една Молния Кристал или друга с прецизен регулатор, там фабрични дефекти колкото искаш, и играчката започва.
Майсторът се е провалил повече пъти, отколкото начинаещия е опитал.